Εργάζεσαι και δεν είσαι άνεργος; Κι όμως δικαιούσαι επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!

83

Να λάβουν επίδομα ανεργίας έχουν τη δυνατότητα χιλιάδες εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες σε επιχειρήσεις.

Όπως προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, για να αιτηθεί κάποιος εργαζόμενος το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να υποβάλλει είτε εξώδικο είτε αγωγή ώστε να θεωρηθεί απόλυση η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του.

«Νομίζω ότι δίνει διέξοδο σε αρκετούς ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Εργαζόμουν ως ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία που μας είχε αρκετούς μήνες απλήρωτους και τελικά πτώχευσε το πρώτο εξάμηνο του 2017. Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου δεν είχαμε κάνει ασφαλιστικά μέτρα υπό την ελπίδα πως τελικά θα βρεθεί λύση» δηλώνει στο star.gr η Δήμητρα Γ., 32 ετών.

«Αν ήταν σε ισχύ τότε η συγκεκριμένη διάταξη, θα είχα σίγουρα κάνει εξώδικο ή αγωγή» σημειώνει η ίδια, η οποία τελικά αιτήθηκε το επίδομα παροχής λόγω αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ.

Επίδομα αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ δικαιούνται οι εργαζόμενοι α) επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση είτε που διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως, β) επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση, γ) επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας. Το ύψος των παροχών αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο Ο.Α.Ε.Δ. υποκαθιστά τον εργοδότη στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ για τις αποδοχές αυτές καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Επίδομα… δύο ταχυτήτων

Διαβάστε επίσης:  Πρόσληψη χοροδιδασκάλων από την Ι. Μ. Φθιώτιδος

Χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι υποβάλλουν (ή ήδη έχουν υποβάλει) αίτηση τακτικής επιδότησης από 13/09/2017 και εξής.

Όσον αφορά το πότε θα καταβληθεί το επίδομα, αυτό είναι επιλογή του ίδιου του εργαζομένου.

Ειδικότερα, μπορεί είτε να το λάβει άμεσα την επιδότηση καταθέτοντας στον ΟΑΕΔ το εξώδικο ή την αγωγή (με διορία 60 ημερών από την ημέρα επίδοσης στον εργοδότη) είτε μετά από τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου, όπου σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αναδρομικά το σύνολο της επιδότησης εφόσον δικαιωθεί (με διορία 60 ημερών για την αίτηση από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης).

«Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή για την πρώτη περίπτωση. Σε περίπτωση που δεν αναγνωριστεί από το δικαστήριο μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ασφαλισμένου, η επιδότηση θα ανακληθεί και θα ζητηθεί να επιστροφή το σύνολο των επιδομάτων που καταβλήθηκαν» αναφέρει στο star.gr o δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Κατσαβριάς.

Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ αντίγραφο της τελεσίδικης απόφασης εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο 300 ευρώ.