Ερντογάν: Έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του στρατό και βιομηχανία

36
Ο Ερντογάν τον

Ο Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε και έθεσε υπό τον δικό του έλεγχο βιομηχανίες και ναυπηγία που ανήκαν στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το Reuters είναι μια ακόμα ενέργεια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Την σχετική εξέλιξη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στη Βουλή, τονίζοντας παράλληλα πως η αναδιάρθρωση του στρατού στην Τουρκία δεν θα τον αποδυναμώσει αλλά εντάσσεται σε δράσεις αναγκαίες για να την εθνική ασφάλεια.

Να επισημάνουμε πως οι περισσότερες βαριές βιομηχανίες στην Τουρκία που σχετίζονται με την κατασκευή οπλικών συστημάτων και πλοίων και αεροπλάνων και όχι μόνο ελέγχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις επιτυγχάνοντας και έσοδα από τις εξαγωγές, χρηματοδοτώντας έτσι το βαθύ στρατιωτικό κατεστημένο της Κεμαλικής Τουρκίας.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία καλύπτει σταδιακά τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι μπορούν να αποβούν καθοριστικοί στο πεδίο της μάχης. Οι τουρκικές εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας έφθασαν το 2012 το 1 δις $ (από 650εκ $ το 2011). Στόχος ήταν η σταδιακή τους αύξηση στα 2 δις $ κάθε χρόνο μέχρι φέτος. Αυτό το κεφάλαιο αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό πόρο στην ισχυρή τουρκική οικονομία και ειδικότερα για το Μετοχικό Ταμείο του στρατού της Τουρκίας που έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις βιομηχανίες αυτές

Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν αποκόπτει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας από τα έσοδα που της καθιστούσαν ανεξάρτητες οικονομικά και έως ένα σημείο κράτος εν κράτει.

Ίσως δεν είναι διόλου τυχαίο που ο γενικός διευθυντής του ΟΥΑΚ (Μετοχικό Ταμείο Στρατού), Τζοσκούν Ουλούσοϊ παραιτήθηκε ή αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του πριν από 16 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:  Δρούγος: Η Τουρκία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Την θέση του ανέλαβε ο Σουλεϊμάν Σαβας Ερντέμ, που μέχρι πρότινος ήταν επιθεωρητής στην Πρωθυπουργία.

Μέσω του Μετοχικού του Ταμείου ο στρατός της Τουρκίας ασκούσε τον έλεγχο σε όλες αυτές τις βιομηχανίες.

Μερίδα του Τύπου στην Τουρκία πιστεύει πως αυτό ίσως είναι ένα πρώτο βήμα «ιδιωτικοποίησης» της περιουσίας του Τουρκικού Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Ο αρθρογράφος Μετίν Μουνίρ εκφράζει την ανησυχία του μήπως τεμαχιστεί η επιχείρηση σε τμήματα και ¨αγοραστεί¨ από τους κυβερνητικούς παράγοντες υπό τον μανδύα των ιδιωτικοποιήσεων όπως έγινε με τις άλλες κραταιές επιχειρήσεις

Στο ΟΥΑΚ απασχολούνται περισσότεροι από 29.000 εργαζόμενοι κι έχει ετήσια έσοδα πάνω από 23,5 δις λίρες Τουρκίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Το Τουρκικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού ιδρύθηκε το 1961 από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια δεν περιορίστηκε μόνο στην παροχή μερισμάτων στα μέλη του αλλά δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικό τομέα και έγινε ένας οικονομικός κολοσσός. Κατέχει 90 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 19 δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Μετά την εξαγορά της εταιρίας Almatis στις 19/1/2015 έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο.