Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΕΡΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ANC ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: Διάσταση Ζούμα –Ραμαφόσα για την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών

Ενδοκυβερνητικές διαμάχες προκάλεσε η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Πράβιν Γκόρνταν, ενώ το ραντ έπεσε 5% , δεδομένου ότι ο Γκόρνταν εθεωρείτο αδιάφθορος.

Για τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός της κυβέρνησής του έγινε για μια «ριζική, κοινωνικοοικονομική μεταρρύθμιση».  «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση ο αντιπρόεδρος της χώρας, Σύριλ Ραμαφόσα, ο οποίος ωστόσο διεμήνυσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ο Πράβιν Γκόρνταν, που ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2009- 2014, ανέλαβε για δεύτερη θητεία το υπουργείο το 2015. Φέρεται να αντιστεκόταν στις εκκλήσεις του προέδρου Ζούμα για αύξηση των κυβερνητικών δαπανών. Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζούμα απομάκρυνε τον υπουργό γιατί έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών τον κατηγορούσε πως συνεργαζόταν με ξένους για να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Πολιτικά κίνητρα κατήγγειλε ο υπουργός

«Οι ψυχές μας δεν πωλούνται», διακήρυξε ο Γκόρνταν αποχωρώντας από το υπουργείο

Αποχωρώντας από τον υπουργείο, μαζί με τον υφυπουργό του που επίσης απομακρύνθηκε, ο Γκόρνταν διέψευσε τις εικασίες πως είχε πρόσφατα στο Λονδίνο συναντήσεις υπονόμευσης του προέδρου. «Οι ψυχές μας δεν πωλούνται», τόνισε, ενώ θεωρεί πως οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικό κίνητρο. Στις αρχές της εβδομάδας ο Ζούμα ανακάλεσε τον Γκόρνταν από το Λονδίνο, όπου είχε επαφές για επενδύσεις. Στην κηδεία του ιστορικού στελέχους του ANC, Άχμεντ Κατράντα, ο Γκόρνταν καταχειροκροτήθηκε, ενώ ο Ζούμα δεν παρέστη, μετά από αίτημα της οικογένειας.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ANC, Τζάκσον Μθέμπου, δήλωσε ότι ο Γκόρνταν και ο υφυπουργός του, Μκεμπίσι Τζόνας, είχαν ακεραιότητα και ήταν αδιάφθοροι. Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, Τάμπο Μακγκόμπα, είπε πως οι απομακρύνσεις, συνιστούν «επίθεση στους φτωχούς της Νότιας Αφρικής». Αντιθέτως, ο ηγέτης της Ένωσης Νέων του ANC, Κόλιν Μέιν, εξήρε τον ανασχηματισμό και χαρακτήρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, «πεπειραμένο και έξυπνο».

Αναλυτής του BBC αναφέρει πως η πτώση του ραντ, θα επιτείνει την πίεση στο μέσο πολίτη της χώρας, καθώς θα ακριβύνουν καύσιμα και ορισμένα τρόφιμα. Έχοντας αμαυρωμένη φήμη, η χώρα ίσως κριθεί αρνητικά από διεθνείς οίκους στην αξιολόγηση του Ιουνίου.

“Ο Ζούμα πρέπει να πέσει” γράφει το πλακάτ

ANC : Άσχημη εξέλιξη για το ιστορικό κόμμα

Θλιβερές είναι οι εξελίξεις για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), απελευθερωτικό κίνημα που ανέλαβε την εξουσία το 1994. Με αφορμή τις εξελίξεις, το Γαλλικό Πρακτορείο θυμίζει ορόσημα της πορείας του ιστορικού κόμματος.

Η αρχή του τοποθετείται στο 1912, όταν ιδρύθηκε ως SANNC, από επιφανείς μαύρους, δύο χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Νοτίου Αφρικής από Βρετανούς και απογόνους Ολλανδών εποίκων, στην οποία προστατεύονταν μόνο τα δικαιώματα των λευκών.

Το 1923 μετονομάζεται σε ANC αλλά παραμένει σχετικά αδρανές.

Μέχρι το 1943, που οι Όλιβερ Τάμπο, Νέλσον Μαντέλα και Γουώλτερ Σισούλου ιδρύουν την ένωση νέων του, ANCYL. Αργότερα, ο Μαντέλα έγραφε πως υπήρχε η αίσθηση πως η παλιά ηγεσία του αποτελούνταν από «κουρασμένους, μη μαχητικούς, προνομιούχους Αφρικανούς της ελίτ, που ενδιαφέρονταν να προστατεύσουν τα δικά τους δικαιώματα, παρά αυτά των μαζών».

Το 1948 το Εθνικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές και εισάγει το απαρτχάιντ. Το ANCYL ξεκινά απεργίες, μποϋκοτάζ και εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Το 1952 το ANC οργανώνει την πρώτη εκστρατεία ανυπακοής και δεκάδες χιλιάδες μαύροι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καίνε τα διαβατήρια εσωτερικού και μπαίνουν σε περιοχές που είχαν οριστεί μόνο για λευκούς, διακινδυνεύοντας να φυλακιστούν.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία δολοφονεί 69 άτομα στο Σάρπβιλ. Μετά τη σφαγή του Σάρπβιλ, όπως έμεινε στην ιστορία, εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το ANC κηρύσσεται παράνομο.

Το 1961 τα μέλη του δρουν στην παρανομία και εγκαταλείπουν τις μη βίαιες διαμαρτυρίες. Ο Μαντέλα ιδρύει το στρατιωτικό σκέλος του ANC, Umkhonto we Sizwe και εξαπολύει επιθέσεις.

Μεταξύ 1962-63 συλλαμβάνονται οι Μαντέλα, Σισούλου και άλλα στελέχη και καταδικάζονται σε ισόβια. Το κίνημα συνεχίζει τον αγώνα από την εξορία, στο Λονδίνο, το Νταρ Ες Σαλάμ και τη Λουσάκα και συμμαχεί με το σοβιετικό μπλοκ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να καταστείλουν εξεγέρσεις σε παραγκουπόλεις μαύρων, αλλά η κυβέρνηση αρχίζει μυστικές συνομιλίες με το ANC, αφού έχει υποστεί διεθνείς κυρώσεις για το απαρτχάιντ.

Το 1990 ο πρόεδρος της χώρας, Φρέντερικ ντε Κλερκ νομιμοποιεί το ANC και άλλες ομάδες και απελευθερώνονται ο Μαντέλα και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τον επόμενο χρόνο, ο Μαντέλα αναλαμβάνει την προεδρία του ANC. Αρχίζουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία και το κοινοβούλιο καταργεί όσους νόμους του απαρτχάιντ παρέμεναν.

Στις 27 Απριλίου του 1994 το ANC κερδίζει τις πρώτες  πολύ-φυλετικές εκλογές με 62,6% και ο Μαντέλα γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος.

Το 1999 διαδέχεται τον Μαντέλα ο Τάμπο Μπέκι, αλλά οι δύο θητείες του αμαυρώνονται από κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και για την εξοργιστική άρνησή του για τους τρόπους μετάδοσης του AIDS. Το ANC ανακαλεί τον Μπέκι το Σεπτέμβριο του

2008, πριν το τέλος της δεύτερης θητείας του. Πρόεδρος μετά τις εκλογές που τις κερδίζει το ANC με 65,9%,  αναλαμβάνει ο Τζέικομπ Ζούμα, μετά την αθώωσή του για κατηγορίες που αφορούσαν διαφθορά και βιασμό.

Το 2014 το ANC υφίσταται μεγάλη ήττα σε δημοτικές εκλογές, όπου πήρε λιγότερο από 54% και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία σε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές. Τον Ιανουάριο του 2017, εν μέσω καταγγελιών σε βάρος του για διαφθορά, δηλώνει πως στην ηγεσία του ANC πρέπει να τεθεί, γυναίκα. Αυτό θεωρήθηκε σαφής υποστήριξη στην πρώην σύζυγό του, Νκοσαζάνα Ντλάμινι –Ζούμα. Στις 31 Μαρτίου, ο ανασχηματισμός που ανακοινώνει, προκαλεί εχθρότητα μεταξύ σημαντικών στελεχών του ANC.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νότια Αφρική: Ηπιότερα συμπτώματα από την Όμικρον για τους αναρρώσαντες και τους εμβολιασμένους

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη...

Κορωνοϊός: Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Μεταδοτικότερο ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του...

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας! Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι περίπου η μισή ποσότητα χρυσού του...

Νότια Αφρική: Ανακαλύφθηκε τεράστιος δεινόσαυρος

Το απολίθωμα ενός νέου είδους γιγαντιαίου δεινόσαυρου ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη Νότια Αφρική, ο οποίος...