Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

ΕΡΤ3: Η 3η ταινία από το ντοκουμέντο-αυτοβιογραφία Μίκης Θεοδωράκης

Αύριο, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ3, ώρα 20.00 προβάλλεται η 3η ταινία από το ντοκουμέντο-αυτοβιογραφία ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. 

Η τρίτη ταινία περιλαμβάνει την περίοδο 1966-1970 – «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, φυλακές «Αβέρωφ», στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

Ένα μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, που αφιερώνεται στη ζωή, την πορεία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Γαλούχησε τις γενιές του περασμένου, του 20ου αιώνα, και συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας γενιάς κι ασφαλώς όσων ακόμα ακολουθήσουν. Έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα του ήθους, της αληθινής δημιουργίας και μιας πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης η οποία αναγνωρίστηκε ως η πραγματική αντίληψη της ελληνικότητας.

Η απόφαση των δημιουργών της 5ωρης ταινίας «Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία», αποτέλεσε για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και χρέος για τις επόμενες γενιές που ασφαλώς θα θελήσουν να διερευνήσουν το διαχρονικό του έργο και ν’ ανακαλύψουν τη δική τους ελληνική μοναδικότητα στην οικουμένη, την οποία απλόχερα μας δίνει το έργο, η στάση ζωής και η πορεία του παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η καταγραφή της πολύωρης ταινίας ξεκίνησε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

Μοναδικές καταγραφές πραγματοποιήθηκαν συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, που για μια ζωή ολόκληρη φλέγεται απ’ το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. Για όλα αυτά δίκαια χαρακτηρίστηκε ως: ο εθνικός μας συνθέτης, με την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης.

Παράγοντες δημιουργίας της σειράς: παραγωγόςΓιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Νίκος Γαρδέλης – Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Παύλος Σιδηρόπουλος, μοντάζ-μίξη ήχου Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Κώστας Στυλιάτης – Στέλιος Σγουράκης.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Οι πέντε ωριαίες ταινίες ακολουθούν την χρονολογική σειρά της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη και περιέχουν:

1η ταινία 1925-1949 – Ρίζες, καταγωγή οικογένειας, η εφηβεία, μουσικό τοπίο 1949-1950, μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, γνωριμία με την Μυρτώ, Απελευθέρωση-παρανομία, εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

2η ταινία 1949-1966 – Χανιά, Αθήνα, γάμος με την Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», το μπουζούκι, τα λαϊκά τραγούδια, η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», φιλμ «Ζορμπάς», οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

3η ταινία 1066-1970 – «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, φυλακές «Αβέρωφ», στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

4η ταινία 1968-1971 – Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-«Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4-«Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

5η ταινία 1971-2000 – Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», εκδηλώσεις κατά της χούντας, οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, σκέψεις για τη μουσική, από το1983 στο 1993, ο Φιντέλ Κάστρο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-3-2023

Ο Τύπος της Τετάρτης 27/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στριπτίζ στην Ολομέλεια της Βουλής" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ!-Ομολογία-βόμβα για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σόου και...κοκορομαχία" ΕΣΤΙΑ: "Ξεχάστε τις...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-3-2023

Ο Τύπος της Τρίτης 26/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παροξυσμός και πολιτική αναταραχή" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "1.302 θέσεις μονίμων έως το Πάσχα" ΕΣΤΙΑ: "Μητσοτάκης: Καταγγέλλει ως διαπλοκή...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-3-2024

Ο Τύπος της Κυριακής 24/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-3-2024 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «SOS για αλλές στα εφάπαξ» ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Μονταζιέρα στα Τέμπη» REAL NEWS: «Γιατί ο...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-3-2024

Ο Τύπος του Σαββάτου 23/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-3-2024 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «17 μυστικά για μείωση τεκμηρίων» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Φραγή κινητών στα σχολεία» Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: «60 ΔΙΣ....
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-3-2023

Ο Τύπος της Παρασκευής 22/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η "έξυπνη βόμβα" που θωρακίζει την Ευρώπη" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΚΟΦΤΗΣ της ΤτΕ στο ύψος των στεγαστικών" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα νέα...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 28-3-2024

Ο Τύπος της Πέμπτης 21/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 21-3-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλήθειες και...υστερίες για τη φρίκη των Τεμπών" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ- Θέατρο στη Βουλή για τα Τέμπη!" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-3-2023

Ο Τύπος της Τετάρτης 20/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Προς αυστηρό ποινολόγιο για μαθητές και φοιτητές!" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανατροπές σε αντικειμενικές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ίμια: Έγγραφο ντοκουμέντο – Το απόρρητο ημερολόγιο της κρίσης

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για την κρίση των Ιμίων,...

Όταν ο Πελέ μίλησε για τη ζωή του

Γεννήθηκα στην πόλη Τρες Κορασόις, που σημαίνει Τρεις Καρδιές, στην Ανατολική Βραζιλία, το 1940. Ο...

Κωνσταντίνος Ηλιάκης: Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο, 16 χρόνια μετά

Ήταν 23 Μαΐου του 2006 όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθυνόμενα...

Τσοχατζόπουλος: Ηχητικό ντοκουμέντο λίγο πριν τον θάνατο – «Είχε σκοπό να με καταστρέψει!»

Oι σκέψεις του Άκη Τσοχατζόπουλου όταν αποκλήρωνε τα παιδιά του στην πρώτη διαθήκη. Στο φως...