Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Έρχεται φοροκαταιγίδα από την αναμενόμενη συμφωνία – Ποιοι θα την πληρώσουν

Ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία σε κανένα από τα μεγάλα θέματα και η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να διαψεύδουν δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα το αργότερο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ο στόχος είναι να υπάρχει μια συμφωνία στα βασικά θέματα, όπως το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση για το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,7 δις ευρώ της διετίας 2017 -2018 τονίστηκε ότι υπήρχαν μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν και άλλα τα οποία συμφωνήθηκαν μεν επί της αρχής, αλλά δεν τέθηκε συγκεκριμένος δημοσιονομικός στόχος.

Φοροκαταιγίδα προ των πυλών!

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2016, θα καλυφθεί αποκλειστικά με νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθει από την επιβολή νέας αυστηρότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις σε όλους όσοι εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα άνω των 23.000-24.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ, για να κλείσει ο δημοσιονομικός λογαριασμός, στον τελικό κατάλογο προστέθηκε και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, ανεβάζοντας το τελικό ύψος του φόρου στο 40% για τις επιχειρήσεις που θα διανέμουν τα κέρδη τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να διατηρήσει αφορολόγητο λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, η κυβέρνηση μεταφέρει τα φορολογικά βάρη κυρίως στους έχοντες εισοδήματα άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα μικτά.

Το προσχέδιο της συμφωνίας για τη φορολόγηση των φυσικών και των νομικών προσώπων, όπως διαμορφώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22,5%

2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%

3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37%, ενώ

4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%

Στην αυριανή ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνεται ξανά το ασφαλιστικό. ενώ υπάρχει πρόβλεψη να επανεξεταστεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ βλέπουν “πραγματική πρόοδο” στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Φεβρουαρίου υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945.... Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της...

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 50 ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα...