Έρχεται φοροκαταιγίδα από την αναμενόμενη συμφωνία – Ποιοι θα την πληρώσουν

97
συμφωνία, εξωδικαστικού, συμβιβασμού,

Ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία σε κανένα από τα μεγάλα θέματα και η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να διαψεύδουν δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα το αργότερο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ο στόχος είναι να υπάρχει μια συμφωνία στα βασικά θέματα, όπως το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση για το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,7 δις ευρώ της διετίας 2017 -2018 τονίστηκε ότι υπήρχαν μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν και άλλα τα οποία συμφωνήθηκαν μεν επί της αρχής, αλλά δεν τέθηκε συγκεκριμένος δημοσιονομικός στόχος.

Φοροκαταιγίδα προ των πυλών!

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2016, θα καλυφθεί αποκλειστικά με νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το 1,3 δισ. ευρώ θα προέλθει από την επιβολή νέας αυστηρότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις σε όλους όσοι εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα άνω των 23.000-24.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ, για να κλείσει ο δημοσιονομικός λογαριασμός, στον τελικό κατάλογο προστέθηκε και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, ανεβάζοντας το τελικό ύψος του φόρου στο 40% για τις επιχειρήσεις που θα διανέμουν τα κέρδη τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

Για να διατηρήσει αφορολόγητο λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, η κυβέρνηση μεταφέρει τα φορολογικά βάρη κυρίως στους έχοντες εισοδήματα άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα μικτά.

Το προσχέδιο της συμφωνίας για τη φορολόγηση των φυσικών και των νομικών προσώπων, όπως διαμορφώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22,5%

2. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%

3. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37%, ενώ

4. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%

Στην αυριανή ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνεται ξανά το ασφαλιστικό. ενώ υπάρχει πρόβλεψη να επανεξεταστεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.