ΕΣΕΕ προς ΔΝΤ: Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, ειδικό λογαριασμό και «πάγωμα» οφειλών

47

Την πρότασή της για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ώστε εντός διετίας να επανέλθει στα 751 ευρώ, επανέλαβε το προεδρείο της ΕΣΕΕ, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που επέδωσε η Συνομοσπονδία στους τεχνοκράτες του Ταμείου γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης και επισημαίνεται ότι, τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνδράμει στη βελτίωση της κατανάλωσης, που τόσο χρήσιμη είναι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης.

Η ΕΣΕΕ επέμεινε ότι, ειδικά για το σκέλος των επιχειρήσεων, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της, που εστιάζονται στη δημιουργία ειδικού επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, κατά τα πρότυπα των φυσικών προσώπων.

Επίσης, πρότεινε να τεθεί σε ισχύ και το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστών εισφορών. Η Συνομοσπονδία αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία, στα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  Hellas ή Greece; Δείτε πώς μας αποκαλούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (φωτό)

Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν (περισσότερες από 250.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης.

Η ΕΣΕΕ καταλήγει στο υπόμνημά της προς το ΔΝΤ ότι «μετά από τρία μνημόνια και χιλιάδες προαπαιτούμενα σε βάρος των μικρομεσαίων, επιβάλλεται να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή των εξειδικευμένων και ζωτικής σημασίας προτάσεών μας, ως τα δύο μοναδικά προαπαιτούμενα του εγχώριου επιχειρείν προς τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό, μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, θα επιμείνουμε, θα πιέζουμε και θα ελπίζουμε …»