Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr, πλέον τα προϊόντα απομίμησης ή παραποίησης αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού εμπορικού τζίρου! Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόνο το 2018 κατασχέθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο παραποιημένα προϊόντα στις εφόδους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ.
Οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού μπορεί να έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, όμως τα κυκλώματα μοιάζουν με τη Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και αυτομάτως βγαίνουν δύο.
«Η μεγαλύτερη μάστιγα πλέον δεν είναι οι πλανόδιοι μικροπωλητές. Ακόμα και αυτοί δείχνουν να έχουν ξεπεραστεί με την εξέλιξη του παρεμπορίου», λέει στο «business stories» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. «Πλέον μιλάμε για ολόκληρα καταστήματα-αποθήκες τα οποία είτε λειτουργούν παράνομα είτε νόμιμα και διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα. Συνήθως τα συγκεκριμένα καταστήματα μπορεί να έχουν και διαδικτυακό κανάλι πωλήσεων, φυσικά μη πιστοποιημένο, απ’ όπου πλέον γίνεται ένα μεγάλο κομμάτι της διακίνησης», προσθέτει. Γι’ αυτό και συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν πιστοποιημένες πλατφόρμες πωλήσεων και να μην προσέχουν μόνο την τιμή σε αυτά που αγοράζουν διαδικτυακά.
Σε ό,τι αφορά το πεζοδρόμιο των λαθραίων προϊόντων, αυτό έχει μετακομίσει απ’ τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Οι πλανόδιοι, όπως λέει ο κ. Καρανίκας, βρίσκονται τώρα είτε στις λεγόμενες «παραλαϊκές», δηλαδή σε παράνομους πάγκους που στήνονται περιμετρικά των λαϊκών αγορών, είτε σε στάσεις του ΗΣΑΠ και περιφερειακές στάσεις του μετρό σε ώρες αιχμής.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΔΟΕ, κατά την περσινή χρονιά κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 654.563 παραποιημένα ενδύματα και υποδήματα, σχεδόν 200.000 γυαλιά ηλίου και πάνω από 150.000 τσάντες, πάνω από 11.000 ρολόγια, 5.000 αρώματα και 1.000 κρέμες, σχεδόν 2.000 κινητά και ηχεία, 3.700 λευκά είδη, 20 τόνοι καφέ (εκ των οποίων οι 4,7 με γνωστή ετικέτα), τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, λάδι, εκατοντάδες χιλιάδες σήματα επώνυμων εταιρειών κ.ο.κ.
Αυξημένες επίσης ήταν οι κατασχέσεις αλκοολούχων προϊόντων αλλά και καπνικών ειδών. Ενδεικτικά, κατασχέθηκαν πάνω από 13 εκατομμύρια τσιγάρα και 35.580 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών. Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καπνού κατασχέθηκαν και 62 μηχανές ή τμήματα μηχανών, γεγονός που καταδεικνύει αυτό που καταγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Philip Morris Χρήστος Χαρπαντίδης, ότι πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι του λαθρεμπορίου καπνικών πλέον δεν είναι εισαγόμενο, αλλά ξεκινά από εδώ με παράνομες μονάδες που στήνονται σε μεγάλες αποθήκες.
Αντιμετώπιση
Ο κ. Καρανίκας αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου δεν είναι μόνο υπόθεση των Αρχών. «Πρέπει να υπάρξει μία συμμαχία όλων. Από εμάς, τις Αρχές, ακόμα και τις καταναλωτικές ενώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα», λέει.
Για τον ίδιο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό ώστε να παραχθούν περισσότερα αποτελέσματα. Οι εμπορικές ενώσεις, από την πλευρά τους, όπως εξηγεί, προσπαθούν να συνδράμουν όσο μπορούν τη μάχη που δίνουν οι Αρχές. «Πρόσφατα η ΕΣΕΕ δώρισε ένα αυτοκίνητο στο ΣΔΟΕ. Αυτή ήταν περισσότερο μία συμβολική κίνηση για να δείξουμε πόσο πολύτιμη θεωρούμε τη συνεργασία μας».