Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Εστίαση: Ανεβάζει ρολά τη Δευτέρα του Πάσχα – Τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας

Αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική επαναλειτουργούν από αύριο Δευτέρα του Πάσχα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
-φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
-μη παραγωγή μουσικής

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί κανόνες:

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
-Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Όπως αναφέρεται ακόμη, οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμούς και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, όπως τονίζεται και στην απόφαση, απαγορεύεται η ζωντανή μουσική.

Σημειώνεται ότι η αποστολή μηνυμάτων στο 13033 παραμένει ως προϋπόθεση για τη μετακίνηση έως τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και θα επαναλειτουργήσει ο τουρισμός.

Π. Σταμπουλίδης: Ανοίγουμε με προσεκτικά βήματα την εστίαση

Προχωρούμε και ανοίγουμε την αγορά με πολύ προσεκτικά και συγκεκριμένα βήματα δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο προστατευτικών μέτρων για ασφαλές άνοιγμα της εστίασης.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι ανοίγουν μόνο οι υπαίθριοι χώροι χωρίς μουσική και αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και προστασία. Προσέθεσε δε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν υπάρχει μουσική σε έναν χώρο τότε οι πελάτες αναγκάζονται να αυξάνουν την ένταση της φωνής τους και να διασπείρονται σταγονίδια στον αέρα και να επιμολυνθούν οι άλλοι παρευρισκόμενοι. Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση όταν καθόμαστε σε χώρο εστίασης να φοράμε τη μάσκα όταν δεν πίνουμε ή τρώμε.

Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στα εμπορικά κέντρα αλλά και καταστημάτων σε ημιυπαίθριους χώρους, δήλωσε ότι θα λειτουργούν μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού 15 Μαΐου, μόνο με delivery και take away.

Για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, είπε ότι λειτουργούν μόνο για τους διαμένοντες σε αυτά, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα είναι ανοιχτά και για όσους δεν διαμένουν στο ξενοδοχείο αρκεί να λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο.

Για τα sms, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση ισχύει μέχρι τις 14 Μαΐου και αναμένεται να δοθεί νέα ανακοίνωση για την περίοδο μετά τις 15 Μαΐου, ενώ πρόσθεσε ότι τα μηνύματα βοηθούν την κοινωνία ώστε να κρατηθεί σε έναν αυτοπεριορισμό, Είναι αναγκαίο να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα και διαδικασίες για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι σημαντικό όπλο για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι οι εμβολιασμοί και όσο προχωράνε τόσο θα μπορούμε να μπούμε σε τροχιά κανονικότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παγώνουν οι οικοδομικές άδειες στην Αθήνα

Το "πάγωμα" της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Χάρης...

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με...
Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος “τσίμπησε” 65 επιχειρήσεις εστίασης με φοροδιαφυγή άνω των 14 εκατ. ευρώ

Ακόμα 65 επιχειρήσεις, από τον κλάδο της εστίασης, βρέθηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ...

Χαλάρωση μέτρων σε γήπεδα και εστίαση – Σχολικές εκδρομές από 1η Μαρτίου

Το «πράσινο» φως για μεγαλύτερη χαλάρωση μέτρων έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες κατά την τακτική...

Εστίαση: Πότε θα γίνει επιστροφή στην κανονικότητα-Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

To 2024 αναμένεται να γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα για την εστίαση, όπως προκύπτει...

Χαλαρώνουν τα μέτρα στην εστίαση από Δευτέρα – Ποια αίρονται και ποια παραμένουν

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα κατά της Covid-19,...