Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης μετά από 6 μήνες λουκέτου καθώς επαναλειτουργεί στις 3 Μαΐου με τραπέζια έξω.
Στο άκουσμα της είδησης οι επιχειρηματίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου εστιατόρια και καφέ να είναι έτοιμα τη Δευτέρα του Πάσχα για να υποδεχτούν τους πρώτους πελατες.
Με αποστάσεις και μέτρα στα πρότυπα του φθινοπώρου οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνίστει οι όροι λειτουργίας της εστίασης όπως το ωράριο αλλά και ο τρόπος που θα επισκεπτονται οι καταναλωτές καθώς τα SMS για τις μετακινήσεις δεν έχουν ακόμη καταργηθεί. Μάλιστα τίθεται ερώτημα αν οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιορισμό για καφέ και φαγητό.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους της εστίασης η επιστροφή θα γίνει με self tests υποχρεωτικά 2 φορές την εβδομάδα, στα πρότυπα των σχολειων.
Πώς θα μπορούμε να επισκεφτούμε πάλι τα μαγαζιά
Η εστίαση θα επαναλειτουρησει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.
Πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.
Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών.
Το κόστος του “λουκετου”
Το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές του κλάδου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μία στρατιά νέων ανέργων κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.
Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίο κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.
Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.