Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Εστίαση: Τα τρία χρηματοδοτικά “καύσιμα” για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία ,που θα λειτουργήσουν ως “καύσιμα” προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και να γίνει ομαλά και με ικανοποιητικές προυποθέσεις η επαναλειτουργεία των 77.000 καταστημάτων της εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα του Πάσχα έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών,ώστε οι επιχειρήσεις μετά το 6μηνο κλείσιμο να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες τους.

Πρόκειται για τα εξής χρηματοδοτικά εργαλεία:

1)Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 330 εκ.ευρώ.

Διορθώσεις και βελτιώσεις στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της εστίασης, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 330 εκ.ευρώ ,που θα διατεθεί για την χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης αρκετών καταστημάτων του κλάδου της εστίασης , σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε  να  υπαχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις 10 Μαίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι στις 31 Ιουλίου ώστε να συμμετάσχουν και εποχικές επιχειρήσεις τυου κλάδου της εστίασης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου ανάπτυξης στη διεύθυνση “www.ependyseis.gr” και οι επιχορηγήσεις που θα φτάνουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ  θα πρέπει να αναλωθούν μέχρι στα τέλη του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προτείνει στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη την βελτίωση των όρων ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο  θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και το οποίο προβλέπει  την ενίσχυση των καταστημάτων του κλάδου εστίασης με ποσό που θα  αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που έκαναν  2019. Ωστόσο βασική προϋπόθεση ,και “κόφτης” ,ώστε μια επιχείρηση εστίασης να καταστεί επιδοτούμενη  είναι η μείωση τζίρου που είχε το  2020 σε σύγκριση με το 2019 να υπερβαίνει το 30%. Όμως με αυτό το ποσοστό μείωσης του 30% στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα ενταχθούν ελάχιστες επιχειρήσεις της εστίασης και θα μείνουν εκτός περίπου 40.000 από τις 77.000 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη  χώρα.

Η πρόταση που θα υποβληθεί στους θεσμούς είναι να μειωθεί το ποσοστό στο 20% παρότι  η προϋπόθεση  της μείωσης τζίρου κατά 30%  είναι οριζόντια σε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Για να υπερκεραστεί αυτός ο σκόπελος η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

1)Να προσδιοριστεί  το ποσοστό μείωσης του τζίρου στο 20% λαμβάνοντας υπόψιν εάν  το δωδεκάμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019.

2)Η μείωση του τζίρου  να υπολογισθεί σε ποσοστό 30% έχοντας όμως ως  βάση τις απώλειες στο εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου του 2020 .
Τις  προτάσεις αυτές έχουν υποβάλει στην συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης 43 σωματεία του κλάδου εστίασης από όλη την Ελλάδα που έχουν συστήσει τον φορέα  «Estiasi Greece».

2)Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 -1 δισ.ευρώ

Σήμερα θα ανοίξει  η πλατφόρμα στο taxis  για την υποβολή από αύριο και μέχρι στις 10 Μαίου των αιτήσεων αποδοχής από περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που κρίθηκαν δικαιούχοι χαμηλότοκων κρατικών δανείων από τον 7ο κύκλο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” και θα μοιραστούν 1 δις ευρώ. Οι πιστώσεις των ποσών των δανείων στους δικαιούχους θα ξεκινήσουν από την Μ.Πέμπτη  με βάση την χρόνο υποβολής των αιτήσεων αποδοχής. Από το πρόγραμμα αυτό στον κλάδο της εστίασης και συγκεκριμένα σε 53.724 δικαιούχες επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και 8.000 νεοσύστατες εντός του 2020 επιχειρήσεις) θα δοθούν 167 εκ.ευρώ..

3)Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού- 130 εκ.ευρώ.

Εντός του Μαίου θα καταβληθούν σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο έξτρα ενισχύσεις ,ως αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 130 εκ.ευρώ.

Τα ποσά των ενισχύσεων, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, θα είναι 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από μηδέν μέχρι 5 εργαζόμενους,2.000 ευρώ από 6-20 εργαζόμενους και 4.000 από 21-50 εργαζόμενους.

Εκτός των τριών παραπάνω χρηματοδοτικών εργαλείων οι επιχειρήσεις της εστίασης μπορούν να συμμετάσχουν επίσης στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2” που ήδη “τρέχει” και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που θα αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους..

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει πως γλίτωσε από τη σφαίρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέο βίντεο δείχνει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από τα πυρά του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς στην Πενσυλβάνια το Σάββατο (13/7). Την στιγμή που ο...

Νίκος Δένδιας: Σκληρή απάντηση στην αήθη επίθεση των Τούρκων για το Κυπριακό

Δηκτική και σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που κατηγορεί τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη. Αποφασίσαμε...

Οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο – Η λίστα των...

«Κλείδωσε» οριστικά το ποσό που θα διατεθεί με τη μορφή έκτακτης παροχής στους απόμαχους της δουλειάς τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με χθεσινή τροπολογία του υπουργείου...

Καιρός: «Καυτό» διήμερο με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς

Το κύμα καύσωνα φτάνει στην κορύφωσή του σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, και αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει...

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο αναλυτικά: Για Τραμπ: Άγριο συμβάν η απόπειρα...

Τα ακριβά εισιτήρια, το υψηλό κόστος των διακοπών αποθαρρύνει τους Έλληνες

Η Ελλάδα των σαγηνευτικών νησιών και της απίστευτης ομορφιάς, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, φαίνεται να αποτελεί μακρινό όνειρο για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΥΠ.ΟΙΚ.: Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το ΦΠΑ

Στη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υπάρχει ως βασικό εύρημα ότι οι...

Αύξηση καταθέσεων και δανείων των επιχειρήσεων τον Μάιο – Μειώθηκαν αυτές των νοικοκυριών

Σημαντικά είναι τα στοιχεία για τον δανεισμό και τις καταθέσεις στη χώρα μας, σύμφωνα...

“Βροχή” οι καταγγελίες στο “My Coast” για καταπατήσεις παραλιών από επιχειρήσεις

Ξεπέρασαν τις 2.000  οι καταγγελίες πολιτών  για παραβιάσεις και καταπατήσεις παραλιών και αιγιαλού κι...

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για αιγιαλό και παραλίες

Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις  επιχειρήσεις για τη συμμετοχή...