Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Έτοιμος ο Πούτιν να ανακοινώσει την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτήν τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, μία αρκετά δυσοίωνη δήλωση για την ειρήνη στην περιοχή. Οι Συμφωνίες υπεγράφησαν το 2014 και το 2015 ανάμεσα στις δύο χώρες με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας και προβλέπουν κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία “τη μεγαλύτερη απειλή” για τη χώρα του. “Η Ουκρανία εργαλειοποιείται έναντι της Μόσχας”, είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας της συνήθη ρητορική του ότι προτεραιότητα της Ρωσίας “δεν είναι η αντιπαράθεση, αλλά η ασφάλεια”.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών, λέγοντας: “Δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Η μόνη διέξοδος είναι η αναγνώριση της νομικής υπόστασης αυτών των περιοχών”.

Σύμφωνοι με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών είναι και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συμφώνησε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν και η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Άνω Βουλής της Ρωσίας, οι οποίοι παρότρυναν το Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει στην αναγνώριση.

Πούτιν: Η τελευταία ευκαιρία της Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των ‘δημοκρατιών’ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. «Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση, για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

Ο Ναρίσκιν δήλωσε ότι «η περίφημη θέση για τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας ‘να εισβάλει’ στο έδαφος της Ουκρανίας γεννήθηκε μέσα στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ξεδιπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που απλώς πλέον θυμίζει προπαγάνδα πολέμου».

«Αυτό έγινε με σκοπό να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να αποπειραθεί για μια ακόμη φορά να λύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα. Αυτό φυσικά δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν υποστηρίζοντας την πρόταση για την αναγνώριση των δύο «δημοκρατιών».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, από την πλευρά του είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες για την Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσινγκτον. «Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κτλ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Μακρόν του είπε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Με τις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Πούτιν απαντούσε σε μια εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικές συμφωνίες όπως έχουν τα πράγματα.

Βοήθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Ρώσοι κατάσκοποι του Πούτιν εργάζονταν στο ΝΑΤΟ επί χρόνια

Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «επί χρόνια», όπως...

Πούτιν για μακελειό στη Μόσχα: Βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας – Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε την 24η Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο...