Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, μια απάτη με πενταψήφια SMS ήρθε στο «φώς» της δημοσιότητας, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να την έχει ανακαλύψει και να επιβάλει «βαρύ» πρόστιμο, ύψους 250.000 ευρώ, σε εταιρεία πολυμεσικής πληροφόρησης για το λόγο αυτόν.

Με ανακοίνωση της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δίνει συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα προστατεύσουν πολύ ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία τους, σχετικά με τους αριθμούς κινητών και το e- banking. Αναλυτικά, η Ένωση δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους πολίτες:

Τι είναι το SIM Swapping
Ο δράστης εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιείται είτε ότι είναι κάτοχος της είτε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον νόμιμο συνδρομητή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εξαπατήσει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσει νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ο δράστης ενεργοποιήσει τη νέα κάρτα, η παλιά απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του. Αποκτά, έτσι, τη δυνατότητα να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία του νόμιμου συνδρομητή. Μπορεί, για παράδειγμα, να λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για το νόμιμο συνδρομητή, αλλά και να υποκλέπτει κωδικούς μιας χρήσης ή μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας.

Νέα απάτη για το πως μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM

Τι συμβουλεύουν οι τράπεζες
Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.
Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) πρέπει να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου» της μέχρι σήμερα. Το chatbot Bard της εταιρείας θα...

Το 11% των κορυφαίων ερευνητών της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς είναι Έλληνες

Tο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού, πραγματοποιώντας το brain regain Σε μία προσπάθεια ποσοτικοποίησης της αναστροφής..του φαινομένου του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Κλέβουν μεταλλικά πόμολα και τα πωλούν για ανακύκλωση

Χωρίς πόμολα έμειναν οι πόρτες εισόδων και ανελκυστήρων, δεκάδων πολυκατοικιών το περασμένο σαββατοκύριακο στην...

Σφάζουν και κλέβουν πρώτα και μετά έρχεται η …αστυνομία

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, χθες από τις 09.30 έως 15.30 σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης,...

Προσοχή: Δείτε πως σας κλέβουν οι πορτοφολάδες… νέας τεχνολογίας (βίντεο)

Έναν νέας … τεχνολογίας τρόπo, ανακάλυψαν οι πορτοφολάδεςγια να αποσπούν τα χρήματα από τα...

Προσοχή: Κλέβουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς από κατόχους iPhone

Η εταιρεία ασφαλείας ESET προειδοποιεί τους χρήστες συσκευών iOS να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς...