Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Έτσι θα αποφύγετε τους «μαϊμού ασφαλιστές»

Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί, τα τελευταία…
χρόνια, τα κρούσματα ασφαλιστικής απάτης από επιτήδειους απατεώνες αλλά και από ανθρώπους που δουλεύουν «μαύρα» στην σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων ενώ έχει καταγραφεί και υπόθεση με ανύπαρκτη ασφαλιστική εταιρία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μία αύξηση στις κάθε είδους ασφαλιστικές απάτες . Είτε αυτές γίνονται από τους ίδιους τους χρήστες της ασφάλισης σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών, είτε από επιτήδειους απατεώνες που παριστάνουν τους ασφαλιστές.

ασφαλεια
Στην περίπτωση των επιτηδείων απατεώνων και από την καταγραφή περιπτώσεων, που εξιχνίασαν οι διωκτικές αρχές, τα τελευταία χρόνια προκύπτουν οι παρακάτω μέθοδοι:

Η μέθοδος της οφειλής ασφαλίστρων
Απατεώνες παριστάνοντας τους ασφαλιστές πλησίαζαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα και προσποιούμενοι ότι κάποιο οικείο πρόσωπο ή συγγενής χρωστούσε την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους αποσπούσαν διάφορα χρηματικά ποσά .

Τα «μαϊμού» ασφαλιστήρια συμβόλαια

Μια δεύτερη μέθοδος ασφαλιστικής απάτης έχει να κάνει με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια που διάφοροι επιτήδειοι έχουν κατασκευάσει ( Πουλούσε πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου και συνελήφθη ) και πλησιάζουν κάποιο κύκλο ατόμων, προσφέροντας σε τιμές ευκαιρίας ασφάλιση, τους πείθουν να ασφαλίζονται στην δήθεν ασφαλιστική που έχουν πλαστογραφήσει τα συμβόλαια .
Η «αλλοδαπή» Ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρία

ασφα
Τα ειδικά σήματα ασφάλισης που εξέδιδε η ασφαλιστική εταιρία «μαϊμού» το 2013

Πριν δύο και κάτι χρόνια, επιτήδειοι απατεώνες εκμεταλλευόμενοι το γεγονός στην Ε.Ε επιτρέπεται σε ασφαλιστικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες μέλη, χωρίς να είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της εταιρίας σε κάθε χώρα, δημιούργησαν μία «ασφαλιστική εταιρία» προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν γνωστή Βουλγαρική ασφαλιστική εταιρία .
Έτσι έστησαν ολόκληρο δίκτυο απάτης σε όλη την Ελλάδα με γραφείο στου Ζωγράφου και άρχισαν να ασφαλίζουν κατά εκατοντάδες τα αυτοκίνητα .

Μετά από κινητοποίηση των επαγγελματικών ενώσεων των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών εταιριών προς τις διωκτικές αρχές, αποδείχτηκε ότι η εν λόγω ασφαλιστική εταιρία της Βουλγαρίας δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και ούτε την εκπροσωπούσε το συγκεκριμένο ασφαλιστικό γραφείο .

Τι πρέπει να ξέρετε για να μην πέσετε θύμα κάποιας από τις παραπάνω μεθόδους απάτης :

Ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστή:

Πλέον στην Ελλάδα δεν μπορεί ο καθένας να ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστή. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο ασφαλιστής πρέπει να έχει ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που την χορηγούν τα κατά τόπους Επαγγελματικά Επιμελητήρια, όπου και η έδρα που ασκεί το επάγγελμα .
Επιπλέον πρέπει να έχει και πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι είναι ικανός να πραγματοποιεί ασφαλιστική διαμεσολάβηση .

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει για όποιον ασκεί το επάγγελμα χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις πρόστιμο 60.000 ευρώ και επιπλέον ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Πως πληρώνω τα ασφάλιστρα και πως είμαι σίγουρος ότι είμαι ασφαλισμένος:
Σύμφωνα με την ισχύουσα εδώ και ένα χρόνο νομοθεσία προκειμένου κάποιος να ασφαλίσει οτιδήποτε σε μία ασφαλιστική εταιρία πρέπει να καταβάλει τα ασφάλιστρα μαζί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προκειμένου να είναι έγκυρη η ασφαλιστική κάλυψη και να έχει την σχετική απόδειξη και το συμβόλαιο.

Ειδικά για το αυτοκίνητο πρόσφατα το Επικουρικό Κεφάλαιο για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου δημιούργησε μια εφαρμογή που κάθε ασφαλισμένος μπορεί να δει αν έχει ασφαλιστική κάλυψη και σε ποια εταιρία ( Πως θα δείτε online αν έχετε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου )

Ποιες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν την άδεια να ασφαλίζουν στην Ελλάδα :
Οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν έδρα την Ελλάδα ή έχουν δημιουργήσει κάποιο υποκατάστημα.

Επιπλέον ασφαλίσεις μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα και ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απαραίτητα να έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην κάθε χώρα .

Προϋπόθεση γι αυτό είναι να έχουν κάνει εγγραφή στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος, που ασκεί την εποπτεία στην ιδιωτική ασφάλιση, και στην κατηγορία Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών .

Επίσης για την ασφάλιση αυτοκινήτου θα πρέπει να υπαχθούν και στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Αυτοκινήτου ( Δείτε ποιες ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν στην Ελλάδα στην ασφάλιση αυτοκινήτων ) στο οποίο καταβάλουν ανά συμβόλαιο κάποιο ποσό καθώς το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνει ασφαλισμένους από εταιρίες που έκλεισαν, καθώς από ανασφάλιστα ή άγνωστα οχήματα .

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε την… ελληνική έρημος που γυρίστηκε η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου (BINTEO)

Μια έρημος που θυμίζει σκηνικό από άλλα εξωτικά μέρη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...