Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Eurogroup: Προ των πυλών για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το Βερολίνο φαίνεται πως θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το κλίμα στο Μαξίμου είναι θετικό παρότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά του» ως προς τα μέτρα για το χρέος που θα προτείνει.

Εντατικές συνομιλίες με τους δανειστές έχει τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προετοιμάζεται για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και σκληρά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται πως είμαστε πολύ κοντά για επίτευξη συμφωνίας.

Κομβικό σημείο θεωρείται η στάση της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής «άτυπης» συνάντησης στην Γερμανία μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ,  Εμμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, -στο περιθώριο ενός συνεδρίου βιομηχάνων-  να δουν ποια λύση θα προκρίνουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Προς το παρόν γίνεται λόγος για μία οπισθοχώρηση του γερμανικού άξονα σε ένα σχέδιο επιμήκυνσης των υποχρεώσεων από το δάνειο του EFSF (δεύτερο δάνειο) της τάξης μόλις των τριών ετών (έναντι πενταετούς επιμήκυνσης που έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και αρχικής πρότασης για 15 έτη).

Ο «επιθυμητός» συμβιβασμός που αναζητείται κινείται σε επιμήκυνση περί τα 7με 8 έτη και θεωρείται αποδεκτός και από την Αθήνα, η οποία εν τω μεταξύ επιχειρεί να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητές της αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη να δείχνει ότι μένουν μόνο δύο-τρία σημεία σε εκκρεμότητα.

Με την επίτευξη της συμφωνίας με τα Σκόπια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής αναφέρεται και ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι εύκολα. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων (ούτως ώστε να υπάρξει μία θετική έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν) στην ίδια σύνοδο (αφού το Eurogroup ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να συζητήσει το χρέος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο σημαντικές εξ αυτών περιλαμβάνουν, την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης του δημοσίου, νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στις τράπεζες με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ, κομβικές κινήσεις στην αγορά ενέργειας, στις ΔΕΚΟ και στα κρατικά ακίνητα, όπως επίσης και τα κόκκινα δάνεια.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μεγάλη συμφωνία βρίσκονται δεσμεύσεις για διατήρηση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων για δεκαετίες (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και πάνω από 2% του ΑΕΠ στη συνέχεια), ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων (σε ασφαλιστικό, αφορολόγητο και διαρθρωτικά μέτρα), αλλά και αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή συγκεκριμένων «αιρεσιμοτήτων».

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα μείνει πολύ πιθανόν ως τεχνικός σύμβουλος και η σημασία μιας τελευταίας εξέλιξης βρίσκεται στην εκτίμηση ότι η παρουσία του έστω και με υποστηρικτικό ρόλο θα λειτουργήσει ως εγγύηση προς τις αγορές, ώστε να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Αυτό, θα αποκλιμακώσει και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές.

Το ΔΝΤ έχει αποσπάσει την προεξόφληση του δανείου (κατά το μεγαλύτερο μέρος του) με κεφάλαια από τα χρήματα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η προεξόφληση αυτή αξιολογείται ως επωφελής και για τις τρεις πλευρές (ΔΝΤ, Ευρωζώνη, Ελλάδα).

Από την πλευρά της η  γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Πέμπτη, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος τον οποίο πρόκειται να παίξει μελλοντικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης είναι πολύ σημαντικό καθώς επιβεβαιώνοντας το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αυτόματα θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

 

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με...

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική" ανέφερε σήμερα...

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά από τη...