Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Εξαδάκτυλος : Επαναφορά της χρήσης μάσκας για να αποφευχθεί νέο επιδημικό κύμα

Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που απειλούν Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και τη χώρα μας και οφείλονται κυρίως στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον.

Οι ιοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν αποκλείεται να έχουν εξελιχθεί και να πλήττουν τους πνεύμονες και όχι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η αρχική παραλλαγή της Όμικρον.

Την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα επισήμανε μιλώντας στον Αθήνα 984, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Τόνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση και προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για νέο επιδημικό κύμα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της χρήσης μάσκας εκτός όμως πλαισίου υποχρεωτικότητας και επιβολής προστίμων.

«Με ξεπερνά η σκέψη ότι ως ελληνική κοινωνία χρειαζόμαστε την απειλή προστίμου για να κάνουμε αυτό που προστατεύει την υγεία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε συμπληρώνοντας: «Είναι δυσάρεστο γεγονός η κατακόρυφη αύξηση των θετικών διαγνώσεων, μετά την άρση των μέτρων προστασίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εικόνα θα αναστραφεί με την επαναφορά της χρήσης μάσκας, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική και να τίθεται θέμα επιβολής προστίμων. Καλό θα είναι αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους, πριν βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις».

Για την αντοχή του Συστήματος Υγείας μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας σοβαρής πίεσης εξ αιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, τόνισε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα. Πρόσθεσε δε ότι ακόμα και σε μέρη χωρίς επαρκείς υποδομές υγείας, η όποια πίεση εκτονώνεται με προώθηση των περιστατικών, στο κέντρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, «το πρόβλημα με την εκτεταμένη διασπορά έγκειται στο ότι δημιουργεί αλυσιδωτά τεχνικά προβλήματα βγάζοντας ανθρώπους εκτός εργασίας και σε καραντίνα, προτού να γίνει ορατή η επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων».

Όπως είπε «οι νοσηλείες αυξάνονται με αργό ρυθμό, αλλά είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν την ίδια πορεία κι οι υπόλοιποι δείκτες της πανδημίας».

Αναφερόμενος στην 4η δόση εμβολιασμού και στη σύγχυση που προκλήθηκε από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγησή της σε όλους τους άνω των 30 ετών, εφόσον το επιθυμούν, ο κ Εξαδάκτυλος προειδοποίησε πως τέτοια μηνύματα δεν βοηθούν.

Και εξήγησε: «Τώρα λέμε στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, να συζητήσουν με τον γιατρό τους κι εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει, να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική ή 4η δόση εμβολιασμού».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εξαδάκτυλος: Τα 50.000 επιδοτούμενα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής

Στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε:...

Η έξαρση του κορωνοϊού επαναφέρει τα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία

Επαναφορά των αυξημένων μέτρων προστασίας λόγω της μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού και των άλλων...

Εξαδάκτυλος: Πρωτοχρονιά με κύμα ιογενών λοιμώξεων 

Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτή την εποχή βρίσκονται σε έξαρση οι αναπνευστικές λοιμώξεις (SARS-CoV-2,...

Εξαδάκτυλος: Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού

Τοπίο στην ομίχλη μοιάζει το μέλλον της πανδημίας μετά από 30 μήνες ανατροπών, περιορισμών,...