Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Εξαρθρώθηκε συμμορία που εξαπατούσε και έκλεβε ηλικιωμένους

Συμμορία με δεκάδες κλοπές και ληστείες εις βάρος ηλικιωμένων στην Αττική εξάρθρωσε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,

Οι δράστες εξαπατούσαν τα θύματά τους υποδυόμενοι υπαλλήλους εμπορικών καταστημάτων, ιατρικών κέντρων ή τους λογιστές και τα έπειθαν να εξοφλήσουν μικρά χρηματικά ποσά ως δήθεν οφειλές συγγενικών τους προσώπων. Κατά τη διαδικασία αυτή τους αποσπούσαν τις τραπεζικές κάρτες με τους κωδικούς και μέσω ΑΤΜ έκαναν ανάληψη χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους ή προχωρούσαν σε αγορές από καταστήματα.

Μετά από αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν χθες το πρωί στην περιοχή των Αχαρνών, δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 38 ετών, μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται τρεις γυναίκες μέλη της συμμορίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως προέκυψε από την έρευνα, προ έτους οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, που διέπραττε συστηματικά απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης τους, κατά τις πρωινές ώρες περιφέρονταν, κινούμενοι με αυτοκίνητα, προς αναζήτηση υποψήφιων θυμάτων κοντά σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους συχνάζουν ηλικιωμένοι.

Στη συνέχεια, αφού επιτηρούσαν διακριτικά τα υποψήφια θύματά τους και όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, τους προσέγγιζαν, προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, στους οποίους συγγενικά τους πρόσωπα, τους όφειλαν δήθεν χρηματικά ποσά από εμπορικές-οικονομικές δοσοληψίες.

Προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων, πραγματοποιούσαν δήθεν τηλεφωνική συνομιλία με τον υποτιθέμενο συγγενή-οφειλέτη, στον οποίο ανέφεραν την τυχαία συνάντηση τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις γνώριζαν και προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Επιπρόσθετα, φρόντιζαν να έχουν ευπρεπή εμφάνιση, εναρμονισμένη με την «επαγγελματική» ιδιότητα που επικαλούνταν κάθε φορά.

Οι ηλικιωμένοι μετά την παραπάνω παρότρυνση και δεδομένου ότι τα «οφειλόμενα» ποσά ήταν μικρής αξίας, συναινούσαν στην εξόφληση του υποτιθέμενου χρέους του συγγενικού τους προσώπου. Ο τρόπος που υποτίθεται θα εξοφλούνταν το χρέος ήταν μέσω τραπεζικής κάρτας σε ασύρματο POS που έφεραν μαζί τους.

Με αυτόν τον τρόπο οι ηλικιωμένοι πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS , ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN , το οποίο και απομνημόνευαν. Ακολούθως, είτε παρακρατούσαν τις τραπεζικές κάρτες, είτε τους επέστρεφαν κάρτες προηγούμενων θυμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούσαν να πληρώσουν τα παράβολα που «απαιτούνται» για την είσπραξη επιστροφής φόρου. Οι ηλικιωμένοι αφού πείθονταν, τους παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά, με τους κατηγορούμενους να εισέρχονται στις οικίες τους όταν αυτό ήταν πρόσφορο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το επίμαχο όχημα που επέβαινε ο ηλικιωμένος και λάμβανε χώρα η ανωτέρω πρακτική εξαπάτησης, ακολουθούνταν από έτερο όχημα της συμμορίας με σκοπό την εξασφάλιση της διαφυγής τους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αποβίβασης των ηλικιωμένων, ο συνεργός-οδηγός του αυτοκίνητου που ακολουθούσε κόρναρε επίμονα και φωνασκούσε δήθεν αγανακτισμένος για την καθυστέρηση στην πορεία του. Αυτό δημιουργούσε κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στα θύματα και τα μέλη της συμμορίας διέφευγαν χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή η εγκληματική τους πράξη.

Στην περίπτωση που γινόταν αντιληπτή από τα θύματα η απάτη σε βάρος τους, τα μέλη της σπείρας είτε με απειλή είτε με χρήση σωματικής βίας, ολοκλήρωναν την εγκληματική τους πράξη, αφαιρώντας επιπλέον πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα αξίας.

Σημειώνεται ότι, τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα τα προμηθεύονταν με βραχυχρόνια μίσθωση από διάφορες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους.

Κατά την τελική φάση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, μετέβαιναν σε ATM , όπου χρησιμοποιώντας τις αφαιρεθείσες τραπεζικές κάρτες και γνωρίζοντας τους κωδικούς ασφαλείας, προέβαιναν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των παθόντων, ενώ κατά περίπτωση προέβαιναν και σε αγορές προϊόντων από καταστήματα.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας και των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισιάς και Νέας Ιωνίας, εξιχνιάστηκαν –34- περιπτώσεις κλοπών-απατών και -3- ληστείες.

Τα συνολικό εκτιμώμενο όφελος της εγκληματικής ομάδας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις -60.000- ευρώ.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-5- κάρτες διάφορων πιστωτικών ιδρυμάτων με σβησμένα ονόματα και αριθμούς,

διάφορα διαφημιστικά έντυπα χρησιμοποιούμενα για υποστήριξη της ψευδούς ιδιότητας,

είδη ρουχισμού που φορούσαν οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας,

το χρηματικό ποσό των -370- ευρώ,

-2- κινητά τηλέφωνα και

-2- επιχειρησιακά αυτοκίνητα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων αξιόποινων πράξεων, συνεχίζεται.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΦΚΑ: Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων των Τεμπών και του σεισμού της Σάμου

Tην διαγραφή των ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων και συγγενών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και του σεισμού της Σάμου της 30ης Οκτωβρίου 2020, προβλέπει εξαιρετικά...

Τέμπη: Νέες κακουργηματικές διώξεις σε 5 διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ, άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι διώξεις...
Το μήνυμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Πέθανε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Μιχαήλ Κωσταράκος διετέλεσε αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας...

Ακρίβεια: Οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερο, τα σούπερ μάρκετ «θησαυρίζουν»…

Συγκεκριμένα, την ώρα που καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 3,5%, τα σούπερ μάρκετ έχουν άνοδο τζίρου κατά 9,5%. Ενδεικτικά, παρότι το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει αύξηση στο +9,1% σε σχέση ...με...

Η φωτογραφία της ημέρας:Η «εποποιία» του Γουέμπλεϊ – 52 χρόνια από την συμμετοχή του...

Η «εποποιία» του Γουέμπλεϊ - 52 χρόνια από την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! 2 Ιουνίου 2023

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη τη χώρα

Την λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος, κατά το διάστημα από 2 έως 6...

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1891: Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έτσι δρούσε η συμμορία Ρομά – Είχαν «χτυπήσει» πάνω από 40 πολυτελή σπίτια

Τέλος στη δράση πολυπληθούς συμμορίας Ρομά που είχε ρημάξει πολυτελή σπίτια και εταιρείες στη...

ΕΛ.ΑΣ.: Τι να προσέχετε αν φύγετε για διακοπές την περίοδο του Πάσχα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές με...

Εισαγγελική έρευνα για την κακοποίηση ηλικιωμένου ζευγαριού από τον γιο τους

Εισαγγελική έρευνα με στόχο τη διερεύνηση της συγκλονιστικής σκηνής που ζευγάρι ηλικιωμένων πέφτει θύμα...

Άγιο Όρος: Την εξαφάνιση 60χρονου μοναχού ερευνά η ΕΛΑΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ στο Άγιο Όρος για τον εντοπισμό 60χρονου μοναχού που...