Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Εξέλιξη-βόμβα: Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν κατά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης!

«Η εξέλιξη αυτή μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας»

Την Κυριακή, πέντε δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστικό Τμήμα του Εφετείου Τρίπολης, κατά της συμφωνίας εξερεύνησης πετρελαίου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράνομη».

Σύμφωνα με την έφεση, οι δικηγόροι εξήγησαν ότι η GNU, με επικεφαλής τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», σημείωσαν.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».

Επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία «παραβίασε τη νομοθεσία του Κρατικού Γραφείου Ελέγχου όσον αφορά τον έλεγχο των δημόσιων πόρων. Καθώς και το νόμο περί κρατικών οικονομικών του 2008 σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων».

«Η συμφωνία παραβιάζει επίσης τον νόμο αριθ. 69 του 1970 για τον περιορισμό της δραστηριότητας εισαγωγής, πώλησης και διανομής πετρελαιοειδών στην NOC. Εκτός από την παραβίαση της συμφωνίας της αρχής της σταδιακής νομοθεσίας», σημείωσαν.

Τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.
«Μπορεί να λύσει τα χέρια της Ελλάδας»

Σύμφωνα με τον Οθωμανολόγο–Νομικό Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο οποίος μίλησε σχετικά στο Open, «η εξέλιξη αυτή μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών με έννομο συμφέρον, που θα επιδίωκαν την ακύρωση του μνημονίου».

Και πρόσθεσε:

«Το μνημόνιο εκ προοιμίου δεν θεωρείται άκυρο, παρά μόνο ακυρώσιμο, μόνο εάν προσφύγει κάποιος, όπως εν προκειμένω οι Λίβυοι δικηγόροι, τότε μπορεί να ακυρωθεί. Η προσφυγή έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται προσδιορισμός δικασίμου και έκδοση απόφασης. Εάν ακυρωθεί δια της δικαστικής οδού, η Τουρκία θεωρητικά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη, για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη πως όταν υπέγραφε ήταν καλόπιστη και δεν ανέμενε ακύρωση».

Η ΕΕ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών (της Ελλάδας) και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ελληνικό Yπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ιδιαίτερα την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του GNU και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Αιγυπτιοελληνική δήλωση προσέθεσε ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Λιβύη, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και μέλος του ΟΠΕΚ, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

*με πληροφορίες από libyareview

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη (13/3) καθώς το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Navtex της Τουρκίας σε περιοχή του Αιγαίου -Κάνει αναφορά σε «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά»

Νέα navtex, για έρευνες σε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, εξέδωσε χθες η Τουρκία, ενώ...

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Η παγίδα της Τουρκίας στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό για Ελλάδα και Κύπρο

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των προθέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης να υποστηρίξει την εκλογή Τούρκου στην...

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας – Τραυματίστηκε πρόσφυγας

Μέλη της συνοριοφρουράς της Βουλγαρίας φέρονται να άνοιξαν πυρ και να τραυμάτισαν πρόσφυγα...