Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Εξοπλιστικά: Γιατί οι πύραυλοι SPIKE-NLOS κάνουν το Αιγαίο απροσπέλαστο

«Όλο το ανατολικό Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης» λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των SPIKE-NLOS.

Ευφορία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, και αγωνία σε όσους κληθούν να τις αντιμετωπίσουν θα προκαλέσει η αγορά του ισραηλινού οπλικού συστήματος Spike Nlos από την Ελλάδα, μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός αρχίζει να παραλαμβάνει τα δικά του αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, αντίστοιχα με αυτά που πρόκειται να προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός. Ωστόσο, οι Τούρκοι θα έχουν μπροστά τους έναν θανάσιμο αντίπαλο σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στα εξοπλιστικά.

Ειδικότερα, μιλώντας στο in ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (IAAA-ISDA) Περικλής Ζορζοβίλης αναφέρει πως εάν τοποθετηθεί σε ένα νησί μπορεί να χτυπήσει στόχους σε ξηρά και θάλασσα με την ίδια ευκολία.

Ένα δεύτερο πολύ σοβαρό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι και 50 χλμ. σύμφωνα με τον κ. Ζοργοβίλη. «Μπορεί να προσβάλει στόχους, είτε άρματα μάχης, είτε οχήματα ή πλοία σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι 50 χιλιόμετρα. Αυτά τα νούμερα είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα καθώς μέχρι τώρα ο ελληνικός στρατός διέθετε πυραύλους με βεληνεκές τα 4,5 έως 5 χλμ.» λέει.

Οι πύραυλοι αυτοί θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Ένας άλλος αριθμός θα εξοπλίσει τα ελληνικά ελικόπτερα Απάτσι καθώς και επίγεια συστήματα (οχήματα)

Ακόμα και από εφαρμογή σε κινητά

Δεδομένης και της λειψανδρίας που μαστίζει τη χώρα, είναι ένα σύστημα που δεν έχει την ανάγκη μεγάλου προσωπικού, αλλά ούτε από άλλα συστήματα, καθώς μπορεί να εντοπίζει στόχους μόνο του. «Είναι ένα εντελώς αυτόνομο οπλικό σύστημα που χρησιμοποιεί και μη επανδρωμένα σκάφη», λέει στο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας.

Όπως έχει σημειώσει και ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κώστας Γρίβας η ικανότητά τους να προσβάλουν πολλά είδη στόχων συνδυάζεται με το ότι μπορεί να μεταφερθούν από πολλά είδη φθηνών πλατφορμών, ακόμα και αγροτικά.

«Σκεφτείτε για παράδειγμα εθνοφύλακες που εντοπίζουν κάποιον εχθρικό στόχο πλησίον (στην θάλασσα ή τον αέρα) ή και πάνω σε ένα νησί του Αιγαίου. Χρησιμοποιώντας ακόμη και μια ειδικευμένη εφαρμογή πάνω στα κινητά τους τηλέφωνα μπορούν να περάσουν την πληροφορία αυτή ή σε ταχύπλοο σκάφος ή σε μια χερσαία ομάδα οπλισμένη με Spike NLOS κι αυτή ή αυτή να εξαπολύσει πυραύλους προς την περιοχή του στόχου και μετά τη δουλειά την κάνει ο ίδιος ο πύραυλος και ο απόσταση χειριστής του».

Πώς θα απαντήσουν οι Τούρκοι

Αναμφίλεκτα πρόκειται για ένα όπλο στο οποίο ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να αντιπαραβάλει κάτι συγκεκριμένο. «Η απάντηση σε αυτό το όπλο δεν είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν μπορείς να πεις ότι παίρνεις έναν πύραυλο για να το χτυπήσεις» λέει ο κ. Ζοργοβίλης.

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους είναι ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό που θα μπορεί να τους πλήξει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια. «Τα τουρκικά αποβατικά θα μπορούν να χτυπηθούν εύκολα με υψηλή ακρίβεια. Φανταστείτε ένα σύμπλεγμα ελληνικών νησιών εξοπλισμένο με τέτοια όπλα, θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα στους Τούρκους» υποστηρίζει ο κ. Ζοργοβίλης «καθώς θα προσβάλλονται από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις».

Όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς οι Spike Nlos αποτελούν ιδανικό οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίο αφού δημιουργεί μια «ασπίδα» μεγάλου βάθους γύρω από τα ελληνικά νησιά. Ουσιαστικά οι Ισραηλινοί πύραυλοι μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε «No Access Zone» είτε στον αέρα για εχθρικά ελικόπτερα είτε στη θάλασσα για αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερες Μονάδες του εχθρικού στόλου.

Πράγματι, όπως τονίζει ο κ. Ζοργοβίλης όλο το ανατολικό Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης.

Οι Τούρκοι καλούνται να προσαρμοστούν και να αλλάξουν πλέον τακτικές, να βρουν αντίμετρα και να εντοπίσουν που βρίσκονται αυτά τα συστήματα. Γι’ αυτό και θα υποχρεωθούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του IAAA να δαπανήσουν, πόρους, χρόνο και προσωπικό, για να τα αντιμετωπίσουν, να αλλάξουν τακτικές και σχεδιασμούς».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Τι είναι ο “Σιδηρούς Θόλος” και πώς η Χαμάς ξεπέρασε την σχεδόν αδιαπέραστη αεράμυνα

Το σύστημα του σιδηρούν θόλου (Iron Dome) είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους- αέρος μικρού...

«Μαύρος καπνός» στα εξοπλιστικά εν όψει εκλογών

«Αφλογιστία» των Ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos –«Κόλλησαν» τα Γερμανικά τεθωρακισμένα Marder Η ανάγκη για...

«Κράτει» στα εξοπλιστικά: Το παρασκήνιο για τα Spike Nlos/ER2, κορβέτες και MEKO – Ο «παράγοντας» εκλογές

Οι προτάσεις ήρθαν από τους δύο βασικούς «μονομάχους», Γάλλους και Ιταλούς, οι οποίες σύμφωνα...

Δένδιας: Απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας...