Ευρωεκλογές 2019: Στην 6η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή η Ελλάδα

23
DW: Στις καλένδες η ψήφος των απόδημων Ελλήνων παρά τις υποσχέσεις

Στην έκτη θέση των χωρών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή βρέθηκε η Ελλάδα στις φετινές ευρωεκλογές.

Συνολικά, παρατηρήθηκε υψηλό εικοσαετίας στις χώρες της ΕΕ με το μέσο όρο συμμετοχής να φτάνει το 51% στα 27 κράτη-μέλη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο Βέλγιο, όπου στις κάλπες συνέρρευσε το 89% των πολιτών. Το Βέλγιο είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία περί υποχρεωτικής συμμετοχής στις εκλογές, με τους παραβάτες να τιμωρούνται αυστηρά.

Το ίδιο ισχύει και για το Λουξεμβούργο, το οποίο ήρθε δεύτερο με 84%. Ακολουθούν η Δανία με 66%, η Ισπανία με 64% και η Γερμανία με 62% συμμετοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, καθώς στις χθεσινές Ευρωεκλογές συμμετείχε το 58% των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την αποζημίωση των 800 ευρώ

Πρόκειται για ποσοστό ανάλογο με αυτό των ευρωεκλογών του 2014, όπου η συμμετοχή έφτασε το 60%. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αποχή

Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στην Κροατία. Στο νεότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, μόλις το 30% των πολιτών έσπευσε στις κάλπες. Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Πορτογαλία με ποσοστό συμμετοχής 31% έκαστη.

Με το Brexit προ των πυλών, ήταν λογικό να είναι μικρή η συμμετοχή και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις το 37% των ψηφοφόρων να συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Τέλος, στη Φινλανδία το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 41%.