Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Ευρώπη: Αναζωπύρωση της πανδημίας – Γερμανία-Γαλλία στο «κόκκινο» – Διάγγελμα Μακρόν σήμερα

Αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας η Ευρώπη που βλέπει κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών και θανάτων.

Σε πολλά κράτη έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο «μάτι» του κυκλώνα.

Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Στην Γερμανία, που το τελευταίο 24ωρο μετρά 21.800 νέα κρούσματα κορονοϊού και 169 νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μετέφερε την ανησυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ για την εξέλιξη της πανδημίας και την έκκλησή της προς όλους «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.

Επισήμανε ακόμη ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο» και προειδοποίησε ότι, όσο επιβαρύνονται τα νοσοκομεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναβολής προγραμματισμένων επεμβάσεων. Για «κύμα-τέρας» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και ζήτησε άμεση εφαρμογή περιορισμών για ανεμβολίαστους.

«Έχουμε μπροστά μας ένα κύμα – τέρας, αν δεν εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο τον κανόνα 2G (για πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες), με ελέγχους, δήλωσε. Ο κανόνας 2G δεν στρέφεται εναντίον των μη εμβολιασμένων, αλλά είναι προς όφελος όλων», τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής μικροβιολογίας. Ο ίδιος σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μεταφέρει την ανάρτηση του καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας Μίχαελ Χάλεκ, ο οποίος δημοσιεύει ακτινογραφία θώρακος διασωληνωμένου 38χρονου ανεμβολίαστου, χωρίς υποκείμενο νόσημα. «Πιθανότητες επιβίωσης, περιορισμένες. Η παραπληροφόρηση μπορεί να είναι θανατηφόρα», επισημαίνει ο γιατρός.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, υπέρ της γενικής εφαρμογής του κανόνα 2G σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής τάσσονται περίπου δύο στους τρεις Γερμανούς, ενώ το 27% τοποθετείται κατά μιας τέτοιας επιλογής. Ο κανόνας 2G εφαρμόζεται ωστόσο από σήμερα στη Σαξονία, με απόφαση της τοπικής κυβέρνησης. Στο κρατίδιο έχει ήδη αυξηθεί η ζήτηση για εμβολιασμό. Ενδεικτικά, το Σάββατο, αντί των προγραμματισμένων 3000 εμβολιασμών πραγματοποιήθηκαν τελικά 4500, ενώ η υπουργός Υγείας Πέτρα Κέπινγκ δήλωσε ότι η προσφορά θα διπλασιαστεί. Αντίστοιχα στην Αυστρία, η οποία ακολουθεί επίσης από σήμερα τον κανόνα 2G, σημειώνεται «έκρηξη» στην προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό. Το Σάββατο χορηγήθηκαν 34.500 δόσεις εμβολίου και την Κυριακή 19.000 δόσεις, παρά το γεγονός ότι πολλά εμβολιαστικά κέντρα ήταν κλειστά. Αντίστοιχα, η ζήτηση για εμβολιασμό έχει αυξηθεί και στη Σαξονία.

Γαλλία: Ετοιμάζουν τα νοσοκομεία για αύξηση των κρουσμάτων

Στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με την Covid-19 αυξήθηκε κατά 156 το τελευταίο 24ωρο, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 23 Αυγούστου, φτάνοντας το υψηλό ενός μήνα στους 6.865.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί με την νόσο και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 40 φτάνοντας τους 1.141, ένατη συνεχή αύξηση τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα που θα εστιάζει στην αναζωπύρωση των μολύνσεων του κορονοϊού καθώς και στο πρόγραμμά του οικονομικής μεταρρύθμισης

Η χώρα κατέγραψε επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 55 νέους θανάτους σε νοσοκομεία από την πανδημία, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις 5 Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το σύνολο σε 91.053.

Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Γαλλία είναι κοντά στις 118.000.

Όμως και στη Δανία, η κυβέρνηση πρότεινε την εκ νέου επιβολή της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 – γνωστά στη χώρα ως «πάσο κορονοϊού» – για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η Δανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, αφού απέφυγε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω των εκτεταμένων μέτρων lockdown που είχαν επιβληθεί από τα Χριστούγεννα.

Εντούτοις, ο αριθμός ημερήσιων μολύνσεων αυξάνεται σταθερά σε περίπου 2.300 τις τελευταίες ημέρες από το χαμηλό των 200 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό θετικότητας αυξάνεται επίσης σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες από 1,2% στα μέσα Σεπτεμβρίου σε 2,3% στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου...

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...