Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Εύβοια: Επί ποδός πολέμου ο κρατικός μηχανισμός για την πυρκαγιά – Ζητήθηκε βοήθεια από την Ε.Ε.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Εύβοια.

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (σ.σ. έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η φλεγόμενη περιοχή) έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει την Ελλάδα σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Εύβοια, εξέφρασε στον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία Επίτροπος της Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Επίτροπος είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον αρμόδιο Υπουργό της Ελλάδας, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ «βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας έτοιμη να βοηθήσει», ενώ ανακοίνωσε πως είναι «σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές».

Η Ελλάδα εντάχθηκε πρόσφατα στον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU, του οποίου προΐσταται ο Επίτροπος.

Επειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ενώ στο σημείο έφτασε πριν από λίγο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν. Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη φωτιά στην Σητεία: Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην...

Τρομακτικό τροχαίο στην Εύβοια: Νταλίκα κρέμεται σε γκρεμό (φωτο)

Τρομακτικό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30, Ιανουαρίου στην Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Περιστέρι: Νεκρός άνδρας έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας, κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς μικρής έκτασης, σε διαμέρισμα επί...

Εύβοια: Άγρια δολοφονία στην Χαλκίδα – Γυναίκα σκότωσε άνδρα με μαχαίρι

Ένα πρωτοφανές έγκλημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου στη Χαλκίδα, μια γυναίκα...