Η είδηση αποστολής LOR από την Τουρκία στις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 εκτιμάται ότι κρύβει άλλο σκοπό.
Την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η αποστολή Επιστολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Letter of Request- LOR) της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 σε επίπεδο Viper.
Αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν στην Τουρκία τα αεροσκάφη που η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αναβαθμίζει ανατρέποντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι;
Έμπειροι αξιωματικοί με τους οποίος επικοινώνησε αποκωδικοποιούν αυτή την κίνηση και δίνουν μια εντελώς ξεχωριστή διάσταση.
Καταρχάς, τα νούμερα της παραγγελίας που κατέθεσε στην LOR η Τουρκία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Τα 40 καινούργια είναι για να μπορέσει να εξισορροπήσει την παραγγελία των 24 Rafale, που εκτιμάται ότι σε δεύτερη φάση θα γίνουν τουλάχιστον 40 από την Ελλάδα. Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των 80 είναι για να μπορέσει να κοιτάξει στα ίσια την Πολεμική μας Αεροπορία που προχώρησε στην αναβάθμιση συνολικά 84ων F-16 σε Viper.
Όμως, η ουσία της LOR κρύβεται στον χρόνο αποστολής και τους σκοπούς που υποκρύπτει.
Θα ελέγξετε κανείς ότι η ιστορία θυμίζει έντονα την αντίστοιχη με τους Patriot.
Όταν η Τουρκία έστειλε αντίστοιχο αίτημα στις ΗΠΑ πριν από 4 χρόνια, το «όχι» που ήρθε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.
Έκτοτε το αφήγημα της Τουρκίας απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις, που έχουν οδηγήσει σε στρατιωτικό εμπάργκο και βεβαίως στην αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 είναι σταθερό.
Κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι δεν τους έδωσε τους Patriot και το δικαίωμα παραγωγής για αυτό στράφηκε άλλου. Βεβαίως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από την τουρκική εκδοχή, όπως συμβαίνει άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις (σ.σ. Στην Ελλάδα ξέρουμε καλά από τις τουρκικές προσπάθειες διαστρέβλωσης των γεγονότων).
Φαίνεται, λοιπόν, ότι και στην περίπτωση των F-16 Viper η Τουρκία παίζει το τελευταίο της χαρτί πριν προχωρήσει στην ειλημμένη από πολλούς απόφαση αγοράς μαχητικών από την Ρωσία.
Είναι το «κύκνειο άσμα» του Ερντογάν πριν τον πλήρη εναγκαλισμό με την Ρωσία.
Έχει γραφτεί σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και δεν έχει διαψευστεί ποτέ από την Τουρκία η προσφορά των μαχητικών Su-35.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν τον Αύγουστο του 2019 στην διάρκεια Air Show μαζί με τον Πούτιν στη Ρωσία δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του στο ενδεχόμενο προμήθειας των δικινητήριων ρωσικών μαχητικών Su-57 κατά την διάρκεια παρουσίασης τους.
Και είναι και το φτηνότερο 4ης γενιά Checkmate ρωσικό μαχητικό που επίσης γλυκοκοιτάζουν στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
Την Τουρκία αυτή τη στιγμή την «καίει να βρει κινητήρες για το εγχώριας κατασκευής μαχητικό TF-X, που προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2030 και μετά τον αεροπορικό της στόλο.
Μέχρι τότε, όμως, χρειάζεται έναν τύπο αεροσκάφους που θα μπορεί να διατηρήσει το αξιόμαχο σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Κι αυτή είναι μια λύση που ήδη γνωρίζει ότι την έχει από την Ρωσία.
Το ερώτημα που γεννάται εάν κάνει αυτό το βήμα είναι το τι θα γίνει μετά; Πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και τι επιπτώσεις θα έχει στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ;
του Χρήστου Μαζανίτη