Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Φαρμακαποθηκάριοι: Ομαλοποιείται η φαρμακευτική αγορά

Στις αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων και στον υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρθηκαν τα μέλη του προεδρείου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν τα εξής:

1ον. Η κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, σταδιακά  ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία.
Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
2ον. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος των φαρμακαποθηκαρίων προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας.
3ον. Τεράστιας σημασίας είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας.
Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων  παραγγελιών των χονδρεμπόρων.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ζητά την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκε και στις διάφορες “κατηγορίες” εναντίον των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών και εξήγησε τα εξής:

ΜΥΘΟΙ

1. Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν τα φάρμακα και αφήνουν τους ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους.

Απάντηση: Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές  – ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων, πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.

2. Μόνο οι ιδιώτες φαρμακέμποροι κάνουν εξαγωγές.

Απάντηση: Πέραν των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών εξάγουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι συνεταιρισμοί οι οποίοι πωλούν φάρμακα στους ιδιώτες εξαγωγείς. Εξάλλου είναι αδύνατον με το υπάρχον ποσοστό κέρδους να επιβιώσει η φαρμακαποθήκη.

3. Στην Ελλάδα γίνονται μόνο εξαγωγές γιατί τα φάρμακα είναι πιο φθηνά.

Απάντηση: Εξαγωγές πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες της Ευρώπης (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων είναι η Γερμανία) και αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία παρακωλύονται οι παράλληλες εισαγωγές. Έτσι η μόνη φαρμακαποθήκη που τελικά δύναται να εισάγει, είναι το ΙΦΕΤ.

4. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις.

Απάντηση: Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Η εφημερίδα «Corriere della Sera» πρόσφατα δημοσίευσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ιταλία στις 3/01/23 ήταν 3198 αυξημένες κατά 67 σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

5. Ελλείψεις υπάρχουν, ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται.

Απάντηση: Οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400εκατ. μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προς 15ετίας.

6. Οι φαρμακαποθήκες αρνούνται τον έλεγχο.

Απάντηση: Ούτε τον αρνούμαστε ούτε μπορούμε να τον αρνηθούμε. Πρόσφατα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τα αποθέματα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ. Το κάναμε αμέσως !Τελικά είμαστε οι μόνοι ελεγχόμενοι !

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

Γενόσημα φάρμακα: “Κόφτης” στα 3 ευρώ για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων

Με νέα Υπουργική Απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, η επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων στα γενόσημα...

Ξεκινά η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ- Η διαδικασία

Τις λεπτομέρειες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία...

Κόντρα φαρμακοποιών-φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Συνεχίζεται το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έχει...