Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Φινλανδία: Και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ – Η γεωστρατηγική σημασία

Η Φινλανδία γίνεται επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. «Αυτό θα κάνει τη Φινλανδία περισσότερη ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που η Μόσχα, προειδοποιεί με αντίμετρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» αποτελεί απάντηση στον Βλαντίμιρ Πούτιν «που ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη για τη Σουηδία, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της χώρας, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤο και υπενθύμισε επίσης ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν πως η ένταξη της Σουηδίας πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Για το Ελσίνκι, πρόκειται για επανάσταση.

Η Φινλανδία μοιράζεται με την Ρωσία σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Επί σειρά δεκαετιών παρέμεινε αδέσμευτη και τήρησε καθεστώς ουδετερότητας. Στο εξής, θα έχει την συμβατική στρατιωτική συνδρομή των νατοϊκών της συμμάχων και θα απολαμβάνει την ομπρέλα της πυρηνικής αποτροπής.

Η Φινλανδία διαθέτει 12.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, αλλά εκπαιδεύει περισσότερους των 20.000 κληρωτών ετησίως. Σε καιρό πολέμου, μπορεί να υπολογίζει σε δύναμη 280.000 στρατιωτών εκπαιδευμένων για μάχη, περισσότερους των 600.000 εφέδρων, μία στρατιωτική δύναμη εξαιρετικού χαρακτήρα στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να αυξήσει κατά 40% τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέχρι το 2026. Διαθέτει στόλο 55 μαχητικών αεροσκαφών F-18, τον οποίο σχεδιάζει να αντικαταστήσει με αμερικανικά F-35, 200 άρματα μάχης και περισσότερα των 700 συστήματα πυροβολικού.

Από την άλλα πλευρά, η ένταξή της σημαίνει για το ΝΑΤΟ «εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής προς υπεράσπιση. Είναι ένα μη αμελητέο για το ΝΑΤΟ φορτίο», σύμφωνα με ευρωπαίο παρατηρητή.

Η Μόσχα θεωρεί ότι κάθε νέο μέλος του ΝΑΤΟ μετατοπίζει το γεωστρατηγικό σύνορο που την φέρνει αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, η Μόσχα ζητούσε από την Ατλαντική Συμμαχία να απόσχει από οποιαδήποτε διεύρυνση ή στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, στην ανατολική Ευρώπη, στον νότιο Καύκασο και στην κεντρική Ασία.

Αντίστοιχα το ΝΑΤΟ απαιτούσε την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία, την Γεωργία και την Μολδαβία, δηλαδή από την προσαρτημένη Κριμαία, την Οσετία και την Αμπχαζία στην Γεωργία και την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία.

Με την ένταξη της Φινλανδίας, «η δυτική πτέρυγα της Ρωσίας γίνεται περισσότερο ευάλωτη. Τα σύνορά της με την Ατλαντική Συμμαχία θα εκτείνονται από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Βαλτική Θάλασσα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα War on the Rocks.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αντιμετώπιζε υπαρξιακά προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην σύσταση ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων το 2020 με την αποστολή να επεξεργασθούν προτάσεις για το μέλλον της συμμαχίας.

Στο τέλος του 2019, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο» της συμμαχίας. Αφορμή για την δήλωσή του αυτή ήταν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας τον Οκτώβριο 2019 στην βορειοανατολική Συρία κατά των κούρδων μαχητών συμμάχων του διεθνούς συνασπισμού, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσης του ΝΑΤΟ.

Ομως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε το αναγκαίο καύσιμο για τη συνεργατική προσέγγιση της ασφάλειας, την διαχείριση των κρίσεων και την συλλογική άμυνα.

Πλέον η Ατλαντική Συμμαχία έχει περάσει από τους 4 σχηματισμούς μάχης στην Ευρώπη (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία) σε 8, με την επιπλέον ανάπτυξη δυνάμεων στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

«Είναι επίσημο - Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη...

Με Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία η Ελλάδα στον όμιλο του Nations League

Στον δεύτερο όμιλο της δεύτερης κατηγορίας του Nations League, κληρώθηκε η Εθνική Ελλάδος, η...

“Βόμβα Μεγατόνων”- Οι ΗΠΑ “εξετάζουν σοβαρά” μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ αν δεν συνηγορήσει για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία

Η Τουρκία ασκεί σοβαρότατη αρνητική επιρροή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αρνούμενη την ένταξη της...

Ερντογάν: Ταυτόχρονα τα F-16 από τις ΗΠΑ και η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μήνυμα στις ΗΠΑ να ψηφίσει το Κογκρέσο υπέρ της πώλησης στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη...