Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

«Φλέγονται» τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας…

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης, επί ποδός το ΝΑΤΟ…

Όλο και κλιμακώνεται η ένταση στα ανατολικά της Ευρώπης, έχοντας ως επίκεντρο τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο (μαζί με τους συμμάχους του) θεωρούν ότι η αντίπαλη πλευρά είναι έτοιμη να διαταράξει με μια «εμπρηστική» κίνηση την -ούτως ή άλλως- λεπτή ισορροπία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση.

Είναι… χαρακτηριστικό πως εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στο… παιχνίδι μπήκε χθες (14/1) και η Σουηδία, μια χώρα που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες.

Εδώ και κάποιες ώρες, η Σουηδία ανέπτυξε τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για προετοιμασία από πλευράς Ρωσίας προβοκάτσιας στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τις αναφορές αυτές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

Νωρίτερα, το CNN, επικαλούμενο πηγή στην Ουάσιγκτον, είχε μεταδώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια υπό ξένη σημαία» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN, οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία «εκ των προτέρων έχει αναπτύξει μια ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «να δικαιολογηθεί η εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, υποστήριξε:

«Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία».

Παρόμοιες αναφορές, όπως σημειώνει το TASS, είχαν η εφημερίδα The Washington Post, και τα πρακτορεία Agence France-Presse και Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε προγενέστερες δηλώσεις του, είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή. Ακόμη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Η Σουηδία ανέπτυξε στρατό σε νησί της Βαλτικής

Περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι Σουηδοί στρατιώτες εθεάθησαν σήμερα (14/1) να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν αυτήν την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Σουηδικού Στρατού, Μίχαελ Κλάσον, είπε ότι οι μονάδες που αναπτύχθηκαν στο Βίσμπι, προέρχονται από τις δυνάμεις που σταθμεύουν ήδη στο νησί και διέψευσε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης».

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό...

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ»...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου...