Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Φορολογικές δηλώσεις: Δέκα νέους κωδικούς περιλαμβάνει η νέα φορολογική δήλωση – Οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Δέκα νέους κωδικούς  περιλαμβάνουν από φέτος τα έντυπα Ε1 και Ε3 των φορολογικών δηλώσεων για τα περυσινά εισοδήματα,  η υποβολή των οποίων άνοιξε για 8,5 εκ. φορολογούμενους  με καταληκτική ημερομηνία υποβολής  την 30 Ιουνίου εφόσον δεν δοθεί, όπως συνηθίζεται, παράταση.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πληρωμή της πρώτης δόσης  έως στις 31/7/2023.Οσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο θα τύχουν έκπτωσης 3%.

Δυο νέους κωδικούς  θα περιλαμβάνει το βασικό έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης οι οποίοι θα  αφορούν σε εκπτώσεις φόρου με e-αποδείξεις που έχουν συλλεγεί από φορολογούμενους  πέρυσι .Οι νέοι κωδικοί θα  είναι προσυμπληρωμένοι από την εφορία με στοιχεία που έχουν ληφθεί  από τις τράπεζες αλλά δεν θα είναι κλειδωμένοι έτσι ώστε ο κάθε  φορολογούμενος να μπορεί να κάνει διορθώσεις στο σχετικό κουτάκι του κωδικού εφόσον θεωρεί ότι το  ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που συνέλεξε είναι μεγαλύτερο. Ο πρώτος κωδικός στο έντυπο Ε1  θα αφορά στην έκπτωση φόρου έως 30% στο φορολογητέο εισόδημα για δαπάνες που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα  από 20  κλάδους  επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής(όπως ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, σχολές χορού, γραφεία κηδειών, κομμωτήρια, υδραυλικοί ,ελαιοχρωματιστές , ταξί , δικηγόροι κλπ).Το κέρδος για τους φορολογούμενους  που έχουν συλλέξει πέρυσι  e-αποδείξεις από τους παραπάνω κλάδους επαγγελματιών θα κυμαίνεται από 450-2.200 ευρώ. Ο δεύτερος κωδικός θα αφορά ηλεκτρονικές αποδείξεις (μέσω τραπεζών η με πλαστικό χρήμα) από επαγγελματίες υγείας ( όπως γιατροί, κτηνίατροι, ορθοδοντικοί  κλπ). Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες θα “μετρούν”  διπλάσια για την κάλυψη του 30% του φορολογητέου εισοδήματος που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους ώστε να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο με φορολογικό συντελεστή 22%.  Για πρώτη φορά  φέτος στο έντυπο Ε3 που αφορά τους επιχειρηματίες   θα υπάρχει προσυμπληρωμένος ο κωδικός εσόδων-εξόδων με βάση τις δηλώσεις στα ηλεκτρονικά βιβλία του “MyData” αλλά χωρίς να είναι κλειδωμένος έτσι  ώστε οι υπόχρεοι να μπορούν να κάνουν διορθώσεις εάν θεωρούν ότι είχαν πέρυσι διαφορετικά έσοδα-έξοδα στην επιχείρησή τους. Επίσης  αλλαγές επέρχονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν προκύπτει από τη δήλωσή τους πρόσθετος φόρος ή αυτός είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ ,και την   επαναφορά της παροχής έκπτωσης 3% στον φόρο εισοδήματος για όσους φορολογούμενους  τον εξοφλήσουν εφάπαξ έως στα τέλη Ιουλίου, αντί σε 8 μηνιαίες δόσεις που  θα ισχύσουν και φέτος.

Επίσης…

Νέοι κωδικοί 387-388: Συμπληρώνεται η εφάπαξ αποζημίωση που καταβάλλεται στην αλλοδαπή από οποιονδήποτε αλλοδαπό φορέα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης, όταν έχει και η Ελλάδα δικαίωμα φορολόγησης.

Νέοι κωδικοί  635-636: Αναγράφονται οι χρηματικές δωρεές προς την εταιρεία “Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.”, το συνολικό ποσό των οποίων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η δωρεά (άρθρο 72, ν.4914/2022).

Νέοι κωδικοί 063-064. Συμπληρώνονται οι χρηματικές δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Για τις δωρεές αυτές, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς αυτούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ. Το συνολικό ποσό των δωρεών στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του φορολογητέου εισοδήματος (παρ. 1 αρ. 19 ΚΦΕ)Νέοι κωδικοί 035-036: Συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4935/2022 (Α ́103).  

Νέοι κωδικοί  875-876. Αναγράφεται η εισαχθείσα υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου αυτών, ναυλωτριών εταιρειών υπό γυμνή ναύλωση πλοίων ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση που υπάγονται στο νέο Συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη ναυτιλιακή κοινότητα, αόριστης χρονικής διάρκειας που κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α΄65), όπως τροποποιήθηκε με την Πρόσθετη Πράξη του νέου Συνυποσχετικού, που κυρώθηκε με το άρθρο 6 του ν. 5000/2022 (Α΄226), στην οποία επιβάλλεται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής εθελούσια καταβολή πέντε εκατό (5%) αν εισαχθούν στην Ελλάδα, ενώ απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ.

Επιχειρήσεις -επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις. Από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής,  εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνουν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης εντός του έτους 2022 σε σχέση με το προηγούμενο. Η εξαίρεση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος που εφαρμόζεται η εξαίρεση δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, εφαρμόζονται τα εξής:

– Για τον έλεγχο της προϋπόθεσης ότι τα ακαθάριστα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, το ποσό των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από τον κωδικό (047) του εντύπου Ε3 φορολογικού έτους 2022 και

– Για τον έλεγχο της αύξησης κατά τουλάχιστον 3/12 των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης εντός του έτους 2022 σε σχέση με το προηγούμενο, ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Τα στοιχεία διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ η οποία ενημερώνει, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαΐου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επιχειρήσεις που πληρούν την προϋπόθεση της αύξησης κατά τουλάχιστον 3/12 των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης εντός του έτους 2022 σε σχέση με το προηγούμενο. Εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2022 που δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ.  ευρώ εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

ΥΠ.ΟΙΚ.: Παρατείνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία

Ένσταση

Οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν το ηλεκτρονικό μήνυμα λόγω μη διακρίβωσης της πλήρωσης της αύξησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης εντός του έτους 2022 σε σχέση με το προηγούμενο, δικαιούνται να υποβάλλουν ένσταση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του  πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου που εξετάζεται από επιτροπή ενστάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αποστέλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι  δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό. Η υποβολή ένστασης δεν αναστέλλει την οριζόμενη στις οικείες διατάξεις προθεσμία για την υποβολή δήλωσης, ενώ η τροποποιητική δήλωση για την εξαίρεση από την υποχρέωση  καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, κατόπιν αποδοχής ένστασης από την αρμόδια Επιτροπή, υποβάλλεται κατά τα οριζόμενα του άρθρου 19 ΚΦΔ χωρίς επιβολή κυρώσεων.

Καλλιτέχνες χωρίς τέλος επιτηδεύματος.  Φυσικά πρόσωπα, καλλιτέχνες, δημιουργοί, επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και χειροτέχνες, οι οποίοι είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.1.2010 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον:

– είχαν, πριν από τη διακοπή και έχουν, μετά τη νέα έναρξη εργασιών, δηλώσει στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ως κύριο ΚΑΔ  έναν από τους αναφερόμενους στην κοινή υπουργική απόφαση της περ. γ) του ίδιου άρθρου, και

– η επανέναρξη εργασιών γίνεται έως και τις 30.6.2023. Όσα φυσικά πρόσωπα υπαχθούν στη ρύθμιση της παρούσας, θεωρούνται δικαιούχοι χρηματοδότησης καθεστώτος ενίσχυσης του Έργου με κωδικό 16715 που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι αλλάζει στα φετινά εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ για πάνω από επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων πλησιάζει καθώς η...

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν φέτος προσυμπληρωμένα τα ποσά

Έτοιμο προς υποβολή θα είναι φέτος το βασικό έντυπο Ε1, για περίπου ένα εκατομμύριο...

ΑΑΔΕ: Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις και φόρους – Αντίστροφη μέτρηση για τρεις προθεσμίες

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έχουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν...

Πότε ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Για ποιους θα συμπληρώνονται αυτόματα

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2024...