Φόρος εισοδήματος: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την 1η δόση

34
Τέλος οι ουρές στις εφορίες για ληξιαρχικές πράξεις

Περίπου τρεις στους δέκα φορολογουμένους δεν κατέβαλαν την πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε απόλυτους αριθμούς, 671.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 2.431.000 με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα,  δεν εξόφλησαν την πρώτη δόση του φετινού φόρου.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου 2017 αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1.114.509.000 ευρώ, εκ των οποίων μπήκαν στα κρατικά ταμεία μόλις 775,031 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και τον Ιούλιο του 2016, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση γεγονός το οποίο έχει ήδη σημάνει τον συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατασχέσεις – προσαυξήσεις – απώλεια ρυθμίσεων 

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκθέτουν στον κίνδυνο κατασχέσεων τους ασυνεπείς φορολογούμενους, εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επομένων ημερών, καθώς από την επομένη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις.

Αναλυτικά, οι συνέπειες για όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, πέραν των αναγκαστικών μέτρων περιλαμβάνουν προσαυξήσεις (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης) και απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων (όσοι έχουν υπαχθεί), καθώς για διατήρησή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και να πληρώνονται στην ώρα τους  οι δηλώσεις και οι τρέχοντες φόροι.

Διαβάστε επίσης:  Ισχυρή καταδίκη για Αγία Σοφία από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Πρόστιμα και προσαυξήσεις θα επιβληθούν και σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ή προχωρήσουν σε τροποποίηση, με το εφάπαξ πρόστιμο να υπολογίζεται στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, στα 250 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, ενώ 500 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Από Σεπτέμβρη τα δύσκολα 

Από τον Σεπτέμβριο έρχονται οι επόμενοι πονοκέφαλοι με την εφορία, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος  όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ έως το τέλος του έτους τα ραντεβού πληρωμών στις εφορίες γίνονται μηνιαία, καθώς εκτός των υπόλοιπων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ (Ιανουάριο 2017 η τελευταία δόση για το φόρο ακινήτων) , θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.