Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

«Φωτιά» στις τιμές υγρών καυσίμων

«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας, με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνά το όριο του ενός ευρώ.

Ο αντίκτυπος της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε διάστημα τριών εβδομάδων το μπρεντ αυξήθηκε κατά 10%) είναι αισθητός και στη χώρα μας. Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,541 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε το ένα ευρώ φτάνοντας στο 1,004 ευρώ ανά λίτρο. Και αυτό την ώρα που το επίδομα θέρμανσης που θα πάρουν οι ευάλωτες οικογένειες είναι «κουτσουρεμένο» κατά 50%.

Τα στοιχεία που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων είναι ενδεικτικά για πόσο «βαθιά» βάζουν πλέον στην τσέπη τόσο οι οδηγοί των αυτοκίνητων όσο και τα νοικοκυριά.

Στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,514 ευρώ ανά λίτρο ενώ οι υψηλότερες τιμές διαπιστώνονται στη Σάμο (1,701 ευρώ ανά λίτρο), στο Νομό Ευρυτανίας (1,636 ευρώ ανά λίτρο), στην Κεφαλονιά (1,625 ευρώ ανά λίτρο) και στο Λασίθι και τη Λέσβο όπου οι τιμές αγγίζουν το 1,609 και 1,608 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή του οποίου είναι στο 1,004 με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα (1,093 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά (1,026 ευρώ το λίτρο), στην Κέρκυρα (1,061 ευρώ το λίτρο) και στην Ευρυτανία (1,076).

Πως να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Μέχρι τις 31/5/2018 έχουν προθεσμία οι καταναλωτές να υποβάλλουν αίτηση για το φετινό επίδομα θέρμανσης καθώς η εφαρμογή του TAXISnet είναι ανοιχτή από τις 29/12/2018.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (http://www.aade.gr) και μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσουν  τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι απλά και ουσιαστικά πρέπει:

-να συμπληρώσει τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ

-να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

-να δηλώσει αν είναι ιδιοκτήτης ένοικος (συμπληρώνει και τον Α.Φ.Μ του ιδιοκτήτη)

-να συμπληρώσει τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα

-να σημειώσει ότι αποδέχεται τους σχετικούς όρους

-να υποβάλει την αίτηση

Μετά την υποβολή γίνονται έλεγχοι ορθής συμπλήρωσης της φόρμας και στη συνέχεια ο έλεγχος του δικαιώματος λήψης του επιδόματος. Όταν υπάρχουν λάθη συμπλήρωσης της φόρμας, εμφανίζονται σχετικά μηνύματα και κοκκινίζουν τα πεδία που απαιτούν διόρθωση ή συμπλήρωση. Στη συνέχεια εμφανίζεται το αποτέλεσμα της αίτησης. Από το συγκεκριμένο περιβάλλον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη των πληρωμών που τον αφορούν. Επιπλέον, δημιουργείται μια εκτυπώσιμη αναφορά, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία της αίτησης και το αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση, πλην των σταθερών στοιχείων, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης

Κωδικοί με τους οποίους εισέρχεται κάποιος στην εφαρμογή

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.  Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού / πράξης προσδιορισμού φόρου Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Διαχείριση χιλιοστών θέρμανσης της πολυκατοικίας

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της. Θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και έως 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει επίσης να έχουν ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, με ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό ως ακολούθως:

Η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό θα είναι στα 25 για την Α’ ΖΩΝΗ, στα 15 για τη Β’ ΖΩΝΗ, στα 8 για τη Γ’ ΖΩΝΗ και στα 5 για τη Δ’ ΖΩΝΗ.

Η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε άγαμο θα είναι 2.000 για την Α’ ΖΩΝΗ, στα 1200 για τη Β’ ΖΩΝΗ, στα 640 για τη Γ’ ΖΩΝΗ και στα 400 για τη Δ’ ΖΩΝΗ.

Η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια θα είναι 2.500 για την Α’ ΖΩΝΗ, στα 1500 για τη Β’ ΖΩΝΗ, στα 800 για τη Γ’ ΖΩΝΗ και στα 500 για τη Δ’ ΖΩΝΗ.

Η ΖΩΝΗ Α αφορά στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Η ΖΩΝΗ Β αφορά στους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.

Η ΖΩΝΗ Γ αφορά στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.

Η ΖΩΝΗ Δ αφορά στους νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων.

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σκρέκας: Οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση – Τι αναμένεται για το “καλάθι του Πάσχα”

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», τόνισε αναφορικά με τη μάχη της κυβέρνησης...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης...

Kαύσιμα: Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Αυξητική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές καυσίμων το τελευταίο διάστημα, με την τιμή της βενζίνης...