Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Φόβοι για μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα

Δοκιμάζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που από χθες βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρώτο καλοκαιρινό crash test, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών.

Η κατάσταση παρότι κρίνεται αντιμετωπίσιμη δεν παύει να είναι κρίσιμη καθώς η πρόβλεψη για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα και αύριο είναι 9.500 ΜW, όχι μακριά από τα ακραία για φέτος σενάρια βραδινής αιχμής που ανέρχονται στα 9.500 ΜW.
Εως και χθες η κατανάλωση ρεύματος ήταν σε συνήθη επίπεδα, με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ να κάνει λόγο για 7.950 ΜW στις 10 το βράδυ, έναντι 7.850 ΜW την Τρίτη. Δεν έλειψαν ωστόσο κάποια μεμονωμένα περιστατικά βλαβών, με χαρακτηριστικότερο την τρίωρη διακοπή ρεύματος στο Παλαιό Φάληρο.

 

Από σήμερα όμως οπότε οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και τα κλιματιστικά θα πάρουν φωτιά, το σύστημα θα αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Το στοίχημα για τους αρμόδιους φορείς είναι να μη φτάσει η κατάσταση στο παρά λίγο μπλακάουτ όπως τον περασμένο χειμώνα. Και τότε η ζήτηση είχε φτάσει τα 9.300 ΜW, αλλά η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και βλαβών σε μονάδες.
Στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης διαβεβαιώνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Προσθέτει μάλιστα ότι έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα «σχέδια άμυνας ως είθισται σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής».
Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακριβώς λόγω της διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητας εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων από γειτονικές χώρες και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.
Αυτό δεν σημαίνει, αναφέρουν τα Νέα, ότι ο πρώτος γερός καύσωνας δεν αποτελεί στοίχημα για όλους. Πολλώ δε μάλλον όταν το ηλεκτρικό σύστημα καλείται να αντεπεξέλθει δίχως τις δύο μονάδες της ΔΕΗ του Αμυνταίου, ισχύος 600 ΜW, που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την κατολίσθηση στο ομώνυμο ορυχείο.

Σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς του συστήματος ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα είναι 8.819 ΜW από θερμικές μονάδες, 3.017 ΜW από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και 4.872 ΜW από ΑΠΕ, που ως επί το πλείστον δεν μπορούν να δώσουν ενέργεια το βράδυ ή σε συνθήκες άπνοιας.

Για να ανακύψoυν σοβαρά προβλήματα η αιχμή της ζήτησης πρέπει να πλησιάσει τα 10.000 ΜW όπως τον περασμένο Ιανουάριο όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης.
Τότε η κορύφωση της ζήτησης ρεύματος είχε φτάσει κοντά στα 9.300 ΜW, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και των εκτεταμένων βλαβών σε μονάδες και στο δίκτυο μεταφοράς.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Η φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την πρωτεύουσα 24 Απριλίου 2024

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα...

Ελβετία: Μετά τον καύσωνα χιόνι – Πτώση της θερμοκρασίας κατά 30 βαθμούς σε 3 ημέρες

Η Ελβετία επλήγη αρχικά από καύσωνα αλλά βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις που...

Επιθεώρηση Εργασίας: Έλεγχοι κατά της θερμικής καταπόνησης-Πρόστιμα 110.000 ευρώ

Σε 641 ελέγχους εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες μετά τον καύσωνα – Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα στην ανατολική Ελλάδα, ενώ γρήγορα θα υποχωρήσουν στη...