Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής.
Ο 69χρονος, κατά την προεκλογική περίοδο προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Μερτς υπήρξε για πολλά χρόνια εσωκομματικός αντίπαλος της πιο κεντρώας πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Έγινε πρόεδρος του CDU τον Ιανουάριο του 2022 και ορίστηκε υποψήφιος του για καγκελάριος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επιδιώκοντας να κατευθύνει το κόμμα προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση, έχει αναγάγει τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρικό θέμα της πολιτικής του.
Ο Μερτς σπούδασε νομικά και αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχοντας ενταχθεί στο CDU ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο, είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στην πολιτική και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1989. Στη συνέχεια στράφηκε στην εσωτερική πολιτική, και εξελέγη βουλευτής το 1994.
Ανεβαίνοντας στις τάξεις του κόμματος τα επόμενα χρόνια, ο Μερτς τέθηκε τελικά στο περιθώριο του κόμματος μετά από μια μάχη εξουσίας με την Άνγκελα Μέρκελ. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και πέρασε αρκετά χρόνια εργαζόμενος σε ανώτερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως στην BlackRock Germany και στην HSBC Trinkhaus & Burkhardt, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Borussia Dortmund.
Η επιστροφή του στο κοινοβούλιο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, σημαδεύτηκε από τις προσπάθειές του να μετατοπίσει το CDU προς μια στάση που χαρακτηρίζεται ως πιο κοινωνικά συντηρητική και φιλοεπιχειρηματική. Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Μερτς προκάλεσε αίσθηση τον Ιανουάριο, όταν προώθησε μια μη δεσμευτική πρόταση που υποστήριζε αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες, όπως συνοριακούς ελέγχους και περισσότερες απελάσεις, παρά τις επικρίσεις ότι αυτό θα μπορούσε να παραβιάσει τόσο τη γερμανική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου.
Δέχθηκε ευρεία κριτική επειδή υπαναχώρησε από τη θέση του να μην συνεργαστεί με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και παραβίασε το λεγόμενο “τείχος προστασίας” κατά του ακροδεξιού κόμματος για να περάσει τα μέτρα. Αργότερα απέκλεισε οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με την ακροδεξιά.
Με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση, ο Μερτς έχει συχνά επικρίνει τις οικονομικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Σολτς, κατηγορώντας την για την οικονομική ύφεση της χώρας. Είναι υπέρμαχος της μείωσης των κοινωνικών παροχών και της συρρίκνωσης της κρατικής απασχόλησης. Υποστηρίζει επίσης φορολογικές μειώσεις, οι οποίες θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα, ενώ είναι επίσης ανοιχτός στην περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Φρίντριχ Μερτς ήταν διεκδικητικός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, λέγοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε επίσης να στηρίξει την Ουκρανία και να υποστηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Ο Μερτς είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Λάτρης της αεροπορίας, φέρεται να έχει στην κατοχή του δύο αεροπλάνα με τα οποία πετάει στον ελεύθερο χρόνο του.