Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022
23.2 C
Athens

Φταίει ξανά για τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ η «Διαπλοκή», η εκρηκτική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και οι (θετικές) αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Aναβολή τουλάχιστον για δύο βδομάδες

φαίνεται να παίρνει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες και το πολικό ψύχος στο σύνολο της επικράτειας, θα επηρεάσουν αρνητικά στον περιορισμό των κρουσμάτων αλλά και στην μείωση των (νέων) νοσηλειών που είχαν αρχίσει να καταγράφονται το περασμένο δεκαήμερο. Παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει «στο κόκκινο» ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως συνεχίζεται η θλιβερή, καθημερινή, εκατόμβη νεκρών στην πλειοψηφία τους (άνω του 90%) ανεμβολίαστων.

Γενικώς θέλει και άλλη υπομονή αλλά και προσοχή από όλους μας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, που σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα θα υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου.

@ Υπάρχει παράλληλα, εκτός από την πίεση στο ΕΣΥ και η πίεση στην Εθνική μας Οικονομία, η οποία όμως αντέχει, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ήδη οι επιπτώσεις της πανδημίας, εκτός από το υγειονομικό κομμάτι, έχουν «προσβάλει» και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μια ανάσα απο την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Κομισιόν προτείνει 10ετή δημοσιονομικά συμβόλαια με κάθε υπερχρεωμένο κράτος, θέση που βρίσκεται πολύ κοντά σε όσα έχει υποστηρίξει και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα ειδικά κριτήρια ανά χώρα, για τη διόρθωση αποκλίσεων σε έλλειμμα και χρέος, είναι η λύση που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι μετά την πανδημία είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι. Συγκεκριμένα, ο «κορμός» της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί ξεχωριστά με καθένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., βασίζεται στην ολική διαγραφή των κοινών δημοσιονομικών κανόνων, όπως τους ξέρουμε σήμερα.

@ Επιστρέφοντας ξανά στην εγχώρια πολιτική σκηνή, υποχρεωτικά τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στην Κεντροαριστερά – αν και εκεί κανονικά δεν ανήκει ο κομμουνιστικογεννής ΣΥΡΙΖΑ.
Από την μια έχουμε την εκρηκτική άνοδο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (το οποίο σε λίγο θα το αναφέρουμε ξανά ΜΟΝΟ ως ΠΑΣΟΚ), την μεγάλη δημοφιλία του Ανδρουλάκη – ξεπερνά αυτή την στιγμή τον Μητσοτάκη και ασφαλώς τον Τσίπρα – και την τεράστια αγωνία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεδοντιάσει» τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% που συνεχίζει να κάνει κουμάντο στο κόμμα.
Είναι προφανές πως ο Τσίπρας ως… φρόνιμο «παιδί», μαγειρεύει πριν πεινάσει, αφού το μόνο που τον καίει είναι να τελειώνει (προκαταβολικά) με την αμφισβήτηση του, μετά την νέα, βέβαιη ήττα του, στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
Προφανώς και ο Τσίπρας ΔΕΝ ενδιαφέρεται για «δημοκρατικές διαδικασίες», «αντιπροσωπευτικότητες» και τις λοιπές αρλούμπες που αραδιάζουν οι Προεδρικοί φίλοι του στα ΣΥΡΙΖΑΙΚΑ Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά μέσα από μια επίφαση κουτσουρεμένης «δημοκρατικότητας» θέλει να τελειώνει μέσα στην Άνοιξη με τους Τσακαλώτους, τους Βούτσηδες και τους Σκουρλέτηδες. Και μάλλον θα το επιτύχει αυτό, αλλά 8α πληρώσει και ένα κόστος που ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο απόλυτο μέγεθος του.

@ Την ίδια βεβαίως τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑΙΚΑ κέντρα με τα αλήστου μνήμης non paper, ξεκίνησαν πάλι τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑΙΚΑ συνομωσιολογικά σενάρια, ήτοι την γνωστή ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ «παπαρολογία», που αυτή την φορά δεν έχει στόχο τον Μητσοτάκη αλλά τον Ανδρουλάκη.
Επιχειρώντας να «απαντήσουν» στην έκρηξη που καταγράφουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τα εκλογικά ποσοστά αλλά και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, επαναφέρουν την γνωστή «καραμέλα» της Διαπλοκής.
Η οποία, τάχατες, «σπρώχνει» τον Ανδρουλάκη για να κοντύνει τον Τσίπρα.
΄Ολοι αυτοί λοιπόν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ παπαρολόγοι, θα πρέπει να έχουν δύο πράγματα κατά νου: Πρώτον πως βρισκόμαστε στο 2022 και όχι στο 2012 και πως ο Τσίπρας, είναι πλέον καμένο και παντελώς απαξιωμένο πολιτικό χαρτί. Και δεύτερον πως αυτή την φορά δεν έχουν απέναντι τους, το Ποτάμι και τον Θεοδωράκη, αλλά το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη.

@ Tην ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να περιχαρακώσει ένα μέρος του πολιτικού του ακροατηρίου συνεχίζει να λειτουργεί παράλληλα ως περιθωριακό αριστερίστικό γκρουπούσκουλο. Η στοχοποίηση δικαστών και η απόπειρα κατατρομοκράτησης όσων έχουν αναλάβει τη διερεύνηση υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με τους παρακρατικούς μηχανισμούς που είχε στήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, οδηγούν σε εκτροπή.
Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να κινητοποιήσουν ακόμη και τις ακραίες φοιτητικές οργανώσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σκηνικό έντασης στα Πανεπιστήμια.
Η Κουμουνδούρου αδυνατεί να χαράξει μια αξιόπιστη στρατηγική και γι΄ αυτό επιλέγει έναν επικίνδυνο τακτικισμό, προφανώς για να περιχαρακώσει τον ακραίο χώρο.

@ Καλύτερα από πολλές άλλες χώρες με επενδυτική βαθμίδα, που δοκίμασαν από την αρχή του χρόνου την τύχη τους στις αγορές, τα πήγε η Ελλάδα με τη έκδοση του 10ετούς ομολόγου με το επιτόκιο του 1,84% να επιβεβαιώνει ότι έχουμε μπει σε κύκλο ανόδου των αποδόσεων.
Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία και Βέλγιο, που αναζήτησαν κεφάλαια από τις αγορές τις πρώτες ημέρες του 2022, πλήρωσαν μεγαλύτερο «τίμημα». Για την Ελλάδα το τίμημα ήταν επιτόκιο αυξημένο 1%, σε σύγκριση με αυτή της προηγούμενης έκδοσης.
Ωστόσο, δεν είναι πολύ υψηλότερη από το 1,57% της έκδοση του Ιουνίου του 2020, και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το 3,9% της έκδοσης 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο του 2019.
Η οριζόντια αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη, είναι συνέπεια των «σύννεφων» που συγκεντρώνονται και απειλούν να φέρουν την «τέλεια καταιγίδα” στις αγορές.
Ειδικά για την Ευρωζώνη, την αβεβαιότητα αυξάνουν ακόμη περισσότερο οι εκλογικές αναμετρήσεις στις επίσης υπερχρεωμένες Ιταλία και Πορτογαλία τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ τον Απρίλιο, έρχονται και οι εκλογές την Προεδρεύουσα της ΕΕ Γαλλίας.

@ Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο τον εξέλεξε ομόφωνο για τη θέση.
Ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος είναι Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ενώ έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management. Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Columbia και Harvard των Ην. Πολιτειών

@ Η διοίκηση της Alpha Bank έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, την αύξηση των προμηθειών και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να επιτύχει την αύξηση των μεγεθών και της κερδοφορίας της, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup, σε έκθεσή της .
Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για κερδοφορία της τάξεως του 9% το 2024, πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς για 8%. Η Citigroup σημειώνει ότι η εξυγίανση του ισολογισμού προχωράει ταχύτερα του αναμενόμενου στην Alpha Bank και ο δείκτης προβληματικών δανείων αναμένεται να προσεγγίσει το 13% φέτος, 5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, με ορίζοντα να μειωθεί στο 2% το 2024.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται καταιγίδα με… μπλακ άουτ σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι...

Υψηλός ο κίνδυνος σε ΗΠΑ και Ασία, ελεγχόμενος προς ώρας στην Ευρώπη Αυτό το καλοκαίρι, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο δεν θα...

Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές, πόσο επικίνδυνος είναι ο «πληγωμένος» Ερντογάν και γιατί το...

Αν και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τον Ανασχηματισμό, όσοι γνωρίζουν καλά τον Μητσοτάκη, θεωρούν δεδομένο πως εάν ο πρωθυπουργός τελικά προχωρήσει, έχει ήδη...

Το ξύπνημα του Μητσοτάκη στην Ε.Ε., το σκίσιμο των μνημονίων από τον Σταϊκούρα, το...

Δύο-τρεις κινήσεις και ειδήσεις, οι οποίες αποτελούν contrarian story στο εχθρικό και πολεμικό κλίμα που υπάρχεις αγορές, έδωσαν έναν τόνο σχετικής αισιοδοξίας χθες. Η αναφορά...

Θρίλερ με την ευλογιά των πιθήκων: Πώς ήξεραν από το 2021 ότι θα ξεσπάσει...

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την ανεύρεση του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς. Τι ακριβώς συμβαίνει και ο...

Φρόντισε να απολαύσεις όσο μπορείς και όσο προλαβαίνεις αυτό το καλοκαίρι, γιατί μυρίζει… πιθηκίλα

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές και τα συστημικά ΜΜΕ, ο σπάνιος ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος για την παγκόσμια...

Αυτά … από το παρελθόν για την Τουρκία

Δεν απέχουν πολύ οι ανακατατάξεις που ζει στις μέρες μας η βορειοανατολική Ευρώπη από αυτές που έζησε η Γηραιά Ήπειρος λίγο πριν και αρκετά...

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι αριστερές εμμονές και η «χαρά» της Τουρκίας

Τώρα που όλα «τελείωσαν» (προσωρινά), η σκόνη κατακάθισε και το τοπίο είναι καθαρότερο έχει ένα νόημα να δει κανείς την μεγάλη εικόνα, αυτή που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία “Προεδρικών” στην πρώτες θέσεις της Κ.Ε.

Στην δημοσιότητα έδωσε η Κουμουνδούρου τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με...

Σε διψήφια επίπεδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC

Σε διψήφια επίπεδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC...

ΣΥΡΙΖΑ: Τους 150.000 έφτασε η συμμετοχή στις κάλπες

Ο αριθμός συμμετοχής στην κάλπη εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσεγγίζει, μπορεί και να...

Πρόσκληση Τσίπρα στους πολίτες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη...