Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Φυσικό αέριο: Επιδότηση με… κοινωνικά κριτήρια – «Διπλή» ενίσχυση για τους καταναλωτές

«Διπλή ενίσχυση» στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. Επιδότηση στους λογαριασμούς ανάλογη με εκείνη στο ηλεκτρικό ρεύμα προβλέπει σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή, την ώρα που και το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί κανονικά.
Η νέα επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Πάντως, βάσει των σχετικών εξαγγελιών η επιδότηση στο ρεύμα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά και περιορίζεται μόνο στο ύψος της κατανάλωσης, δηλαδή χρηματοδοτείται ένα συγκεκριμένο «κομμάτι» της κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού.

  • «Μοντέλο» που πιθανόν θα υιοθετηθεί και στο φυσικό αέριο, αν και στην τροπολογία γίνεται λόγος για έκδοση απόφασης που θα καθορίζει «οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

Τι λέει η τροπολογία για τα κριτήρια επιδότησης του φυσικού αερίου


Συγκεκριμένα, η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία της έκπτωσης βάσει της οποίας προβλέπεται «η καταβολή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (καταναλωτές χαμηλής τάσης) ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω, από τον προαναφερόμενο ειδικό λογαριασμό, μπορεί να παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου».

Η εν λόγω επιδότηση όμως όπως όλα δείχνουν θα γίνει με βάση κάποια κριτήρια:

Άλλωστε, όπως αναφέρει η τροπολογία «Με Κ.Υ.Α. καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ή ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης και κάθε άλλο συναφές θέμα».

Πόση θα είναι η επιδότηση


Ανάλογη επιδότηση έχει προβλεφθεί και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και βάσει των σχετικών εξαγγελιών αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου και εισοδήματος με μοναδικό κριτήριο την κατανάλωση: Συγκεκριμένα προβλέπεται επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υιοθετείται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που υπολογίζεται πως καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.

  • Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τα χρήματα θα αποδοθούν στους παρόχους και κατόπιν θα εμφανίζονται οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Βάσει των σχεδιασμών το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

«Διπλή» ενίσχυση και μέσω αυξημένου επιδόματος θέρμανσης


Πάντως, η επιδότηση των λογαριασμών δεν θα είναι η μοναδική ενίσχυση που θα λάβουν νοικοκυριά με κατανάλωση φυσικού αερίου: Τα πλέον οικονομικά αδύναμα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, το επίδομα υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 20%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κατώτατο επίδομα θέρμανσης τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780.

Τα τελικά ποσά του επιδόματος, πάντως, καθορίζονται από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μέθοδο η οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

  • Πώς λειτούργησε όμως πέρυσι το σύστημα που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης; Βάση υπολογισμού για το επίδομα ήταν τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιαζόταν με έναν ειδικό συντελεστή που είχε υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό έβγαζε αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που έβλεπε τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προέκυπταν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν ξεπερνούσε τα 650 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στην παγίδα η ΕΕ – Έκοψε το φτηνό ρωσικό αέριο, εξαρτήθηκε από το ακριβό LNG των ΗΠΑ και τώρα ο Biden… της το κόβει

Την άνοιξη του 2022, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, αποφάσισαν...

Μητσοτάκης: Έρχεται η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη – Τι είπε για το φυσικό αέριο

«Η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των...

Κίνα: Έρχονται αλλαγές στο φυσικό αέριο – Αύξηση κόστους ενέργειας για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος ενεργειακά για την Ελλάδα και την Ευρώπη,...

ExxonMobil: Kοίτασμα-μαμμούθ με φυσικό αέριο-χρυσάφι στην Κρήτη

Υπολογίζεται σέ 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, παράγεται επί 5 εκατομμύρια χρόνια, προστατεύεται από αδιαπέραστο...