Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
18.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Φυσικό αέριο: Επιδότηση με… κοινωνικά κριτήρια – «Διπλή» ενίσχυση για τους καταναλωτές

«Διπλή ενίσχυση» στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. Επιδότηση στους λογαριασμούς ανάλογη με εκείνη στο ηλεκτρικό ρεύμα προβλέπει σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή, την ώρα που και το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί κανονικά.
Η νέα επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Πάντως, βάσει των σχετικών εξαγγελιών η επιδότηση στο ρεύμα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά και περιορίζεται μόνο στο ύψος της κατανάλωσης, δηλαδή χρηματοδοτείται ένα συγκεκριμένο «κομμάτι» της κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού.

  • «Μοντέλο» που πιθανόν θα υιοθετηθεί και στο φυσικό αέριο, αν και στην τροπολογία γίνεται λόγος για έκδοση απόφασης που θα καθορίζει «οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».

Τι λέει η τροπολογία για τα κριτήρια επιδότησης του φυσικού αερίου


Συγκεκριμένα, η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία της έκπτωσης βάσει της οποίας προβλέπεται «η καταβολή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (καταναλωτές χαμηλής τάσης) ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω, από τον προαναφερόμενο ειδικό λογαριασμό, μπορεί να παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου».

Η εν λόγω επιδότηση όμως όπως όλα δείχνουν θα γίνει με βάση κάποια κριτήρια:

Άλλωστε, όπως αναφέρει η τροπολογία «Με Κ.Υ.Α. καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ή ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης και κάθε άλλο συναφές θέμα».

Πόση θα είναι η επιδότηση


Ανάλογη επιδότηση έχει προβλεφθεί και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και βάσει των σχετικών εξαγγελιών αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου και εισοδήματος με μοναδικό κριτήριο την κατανάλωση: Συγκεκριμένα προβλέπεται επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υιοθετείται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που υπολογίζεται πως καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.

  • Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τα χρήματα θα αποδοθούν στους παρόχους και κατόπιν θα εμφανίζονται οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Βάσει των σχεδιασμών το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

«Διπλή» ενίσχυση και μέσω αυξημένου επιδόματος θέρμανσης


Πάντως, η επιδότηση των λογαριασμών δεν θα είναι η μοναδική ενίσχυση που θα λάβουν νοικοκυριά με κατανάλωση φυσικού αερίου: Τα πλέον οικονομικά αδύναμα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, το επίδομα υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 20%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κατώτατο επίδομα θέρμανσης τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780.

Τα τελικά ποσά του επιδόματος, πάντως, καθορίζονται από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μέθοδο η οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

  • Πώς λειτούργησε όμως πέρυσι το σύστημα που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης; Βάση υπολογισμού για το επίδομα ήταν τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιαζόταν με έναν ειδικό συντελεστή που είχε υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό έβγαζε αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που έβλεπε τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προέκυπταν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν ξεπερνούσε τα 650 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από άλλον πλανήτη! Ramjet: Νέο βλήμα που καθιστά έναν στρατό πανίσχυρο

H Nammo συνεργάζεται με την Boeing για την παραγωγή νέας τεχνολογίας βλήματος-Ο στρατός θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο όπλο το επόμενο καλοκαίρι Ηυπερηχητική πτήση...

Ρωσία: 17 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών – Σοκάρουν οι εικόνες (βίντεο)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Ρωσία από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική...

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στα παιδιά του και...

Σαφείς εντολές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και των περιουσιακών του στοιχείων δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τη διαθήκη του,...

Κορωνοϊος: 3.585 νέα κρούσματα – 348 διασωληνωμένοι – 36 νεκροί

Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.585 νέες λοιμώξεις (χθες 3.407). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 36...

Προσοχή στις νέες απάτες! Οι 2+1 τρόποι που «αρπάζουν» τις καταθέσεις μέσω τράπεζας

Ανησυχητική έξαρση γνωρίζουν οι απάτες που γίνονται μέσω του Διαδικτύου, με τη μέθοδο του phishing (ψάρεμα στοιχείων) να είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά το ξέσπασμα...

Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου

Αυξήσεις σε 134.000 συντάξεις έως τις 29 Οκτωβρίου. «Ζεστό» χρήμα θα δουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ...
Ανοικτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ και μαγαζιά με "παράδοση εκτός"

Ντόμινο ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης

«Ηλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ενέργεια: Η ανοδική τάση στην πορεία των τιμών θα συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο

Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για εκατομμύρια νοικοκυριά εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους, μετά...

Στην τελική πορεία των ενεργειών για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία – Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γεώργιου Κασαπίδη με τη Μαρία Αντωνίου

Η πορεία των ενεργειών για την ένταξη των εργασιών κατασκευής των δικτύων του φυσικού...

Φυσικό αέριο ανατολικά του Καστελορίζου, βλέπει Τούρκος καθηγητής σύμφωνα με Γενί Σαφάκ

Φυσικό αέριο στα ανατολικά του Καστελορίζου, πιθανολογεί ότι υπάρχει Τούρκος καθηγητής ο οποίος υποστηρίζει...

Φυσικό αέριο: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα επεκταθεί το δίκτυο την επόμενη πενταετία

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το πενταετές πρόγραμμα Ανάπτυξης της...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή