Γαλλία: Καθαρή νίκη του Μακρόν – Θρίαμβο στον δεύτερο γύρο προβλέπουν οι δημοσκόποι

37
Γαλλία, δημοσκόπηση, Μακρόν, κυβερνητική, πλειοψηφία,

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κερδίζουν το 31,9%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτό θα έδινε στον νεώτερο ηγέτη της Γαλλίας μετά τον Βοναπάρτη μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να δώσει νέα πνοή στη Γαλλία κάνοντας πιο καθαρά τα πολιτικά πράγματα της χώρας και χαλαρώνοντας κανονιστικές ρυθμίσεις που οι επενδυτές λένε πως αποτελούν εμπόδια για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η αποχή σημείωσε ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Η συμμετοχή ήταν στο 48,6%, γεγονός που αφαιρεί από τη λάμψη της μεγάλης νίκης του Μακρόν στον πρώτο γύρο.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν περισσότεροι στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, προειδοποιώντας τους να μην επιτρέψουν να συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Διαβάστε επίσης:  ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 9 νεκροί σε δύο επιθέσεις στη Χανάου

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση — μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού οι συντηρητικοί του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Οι εκλογές κατέφεραν ένα ακόμη συντριπτική πλήγμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα καθώς και στα συντηρητικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ