Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Γαλλία: Κέρδη – μαμούθ για την αμυντική βιομηχανία

Η Γαλλία προμηθεύει στοιχεία πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, εδώ και εβδομάδες. Το αποκάλυψε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν επιπόλαια σε συνέντευξή του σε μια περιφερειακή εφημερίδα .

«Η Γαλλική αμυντική βιομηχανία κατόρθωσε να ενισχύσει την εικόνα της με τον πόλεμο της Ουκρανίας», γράφει η «Le Monde». Προηγουμένως η εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας δεν πήραν και τόσο δημοφιλής στον πληθυσμό, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Οι Γάλλοι πολιτικοί επαινούν συνεχώς την εγχώρια στρατιωτική τεχνολογία. Κάθε εξαγωγή γιορτάζεται ως οικονομική επιτυχία, όπως η εξαγωγή τρακτέρ ή πολυτελών αρωμάτων. Οι ειδήσεις είναι γεμάτες από αναφορές πολιτικών – αλλά και πολιτών – που αγανακτούν για χαμένες αμυντικές συμφωνίες.

Όταν η Αυστραλία ακύρωσε ένα συμβόλαιο για 12 γαλλικά υποβρύχια το περασμένο φθινόπωρο, Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν δημόσια την οργή τους.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο

Σύμφωνα με το Σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ πωλούν περισσότερα άρματα μάχης, πυραύλους και στρατιωτικά αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία έχει πλέον ξεπεράσει και τη Ρωσία. Οι εξαγωγές όπλων σήμερα είναι αυξημένες κατά 72% ,από το 2019.

«Ο γαλλικός στρατός έχει επωφεληθεί από τη ζήτηση στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ινδία», λέει ο Ντιέγκο Λόπες Ντα Σίλβα, ερευνητής στο ινστιτούτο SIPRI. Σύμφωνα με το SIPRI, η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση στις εξαγωγές όπλων, με συνολική αξία περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Με απλά λόγια,«η Γερμανία πουλά τέσσερις φορές λιγότερα όπλα από τη Γαλλία», γράφει η Die Zeit.

«Μια μυθική χρονιά» ήταν ο τίτλος των Γαλλικών επιχειρηματικών εφημερίδων για τις στρατιωτικές συμφωνίες της Γαλλίας το 2021,αξίας 28 δισ. ευρώ. Μια «μεγάλη επιτυχία» που «σπάει προηγούμενα ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα La Tribune.

«Από το 2010, η Γαλλία αντισταθμίζει τα οικονομικά της προβλήματα με υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και ολοένα μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε αυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να πουλήσει τα όπλα της», λέει ο οικονομολόγος Κλοντ Σερφατί. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα αυξάνεται εδώ και πέντε χρόνια και μέχρι το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 40 δισ. ευρώ. «Η Γαλλία πρέπει να μπορεί να παρέμβει όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά της», τονίζει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Τελευταία στον διεθνή «Δείκτη Ειρήνης»

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος βγήκε νικητής από τις εκλογές, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του συνέβαλε στην πώληση στο εξωτερικό 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, πέντε νέα πυρηνικών υποβρυχίων και 1.250 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στον διεθνή «Δείκτη Ειρήνης», που μετρά τη στρατιωτικοποίηση, τις εξαγωγές όπλων και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, η Γαλλία έρχεται συνήθως στην τελευταία θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε αυτή τη χαμηλή κατάταξη συνέβαλαν και τα πυρηνικά όπλα, τα οποία διαθέτει πλέον η Γαλλία ως μόνη χώρα στην ΕΕ μετά το Brexit.

Η Γαλλία θέλει να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών της κεφαλών έως το 2023.

Έξι υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους σταθμεύουν στη Μπρεστ ,στη δυτική Γαλλία και αεροπλάνα που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα , μπορούν να απονηωθούν από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ. «Η ατομική βόμβα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της γαλλικής αμυντικής στρατηγικής μας», λέει η υπουργός Παρλί. Με την ύπαρξή της και μόνο, συμβάλλει «στην ασφάλεια του Ατλαντικού και στην ασφάλεια της Ευρώπης», υποστηρίζει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Φεβρουαρίου οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1898.... Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για...

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός 0 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Τρίτη τον 34χρονο...