Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Γαλλία: Πολιτική αντιπαράθεση για την ασφάλεια της χώρας

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Γαλλίας με αφορμή την επίθεση στη Νίκαια. Τα στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας, εκτόξευσαν τα βέλη τους εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τα κενά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του ο δράστης που θέρισε με το φορτηγό του δεκάδες ανθρώπους στην παραλία της γαλλικής πόλης.

Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να απέχουν λίγους μήνες, το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας επανέρχεται και ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κυανής Ακτής, όπου ανήκει η Νίκαια, και στέλεχος των «Ρεπουμπλικάνων» απαίτησε να του δοθούν απαντήσεις σχετικά με το πώς ένα φορτηγό κατάφερε να εισέλθει στο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ και να θερίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το σόου των πυροτεχνημάτων.

Ο Εστροζί, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το παρελθόν για την ύπαρξη μιας πέμπτης φάλαγγας «ισλαμοφασιστών» στη Γαλλία, είχε κατά σύμπτωση στείλει μια επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την παραμονή του μακελειού ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αστυνομία.

Με την ιδιότητα του δημάρχου της Νίκαιας έως τον περασμένο μήνα, ο Εστροζί είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας σχεδόν 600 δημοτικούς αστυνομικούς και άλλα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη των 342.000 κατοίκων. Πρόκειται επίσης για μία από τις πόλεις με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους, 1.200 στον αριθμό.

Τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ωστόσο δεν προσέφεραν πολλά και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση.

«Εγώ προσωπικά, απαιτώ απαντήσεις, και όχι (τις δικαιολογίες) που λέγονται συνήθως» είπε ο Εστροζί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV σήμερα το πρωί ώρες μετά την επίθεση, θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν ανέπτυξε επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις ενόψει των εκδηλώσεων της εθνικής επετείου με τα πυροτεχνήματα.

Το κλίμα πολιτικής ενότητας που επικράτησε τον Ιανουάριο του 2015, μετά τις πρώτες επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία στο περιοδικό Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ, αυτήν την φορά δεν υφίσταται. Αμέσως μετά την επίθεση η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα.

Αλλά και δέκα μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ιανουαρίου του 2015, στις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού της 13ης Νοεμβρίου με τους 130 νεκρούς, η συντηρητική αντιπολίτευση περίμενε λίγες ημέρες για να ασκήσει κριτική.

Στην περίπτωση της Νίκαιας η θύελλα επικρίσεων ήλθε μόλις λίγες ώρες μετά το μακελειό.

«Δεν προσπαθώ να κατηγορήσω κανέναν» αλλά «εάν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί» στη Νίκαια, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών και νυν δήμαρχος του Μπορντό Αλάν Ζιπέ, που δεν κρύβει τις προεδρικές του βλέψεις.

«Σίγουρα έπρεπε να γίνουν περισσότερα (και) πρέπει να γίνουν καλύτερα. Καταρχάς αναφορικά με τις υπηρεσίες μας πληροφοριών» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, προστατεύουμε την επικράτειά μας» επισήμανε από την πλευρά του ο Φρανσουά Φιγιόν, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Σαρκοζί: Δεν μπορούμε κάθε έξι μήνες να θρηνούμε θύματα

Γαλλία, πολιτική αντιπαράθεση, χτύπημα Νίκαια,“Δεν μπορούμε κάθε έξι μήνες να θρηνούμε θύματα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

«Πρέπει κάποια στιγμή, η οποία στιγμή θα έρθει σύντομα, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» συμπλήρωσε και ζήτησε την ανάληψη δράσης.

Τόνισε δε ότι σήμερα πρέπει όλοι να επιδείξουν σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων.

Βαλς: Ο μακελάρης της Νίκαιας συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Γαλλία, πολιτική αντιπαράθεση, χτύπημα Νίκαια,Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια κατά πάσα πιθανότητα έχει διασυνδέσεις με πυρήνες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

«Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2.

«Ναι, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Βαλς, υπογραμμίζοντας πως είναι «πεπεισμένος» ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Την ίδια ώρα, πάντως, υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας, ενώ προειδοποίησε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν.

 

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νίκαια: Σοκαρισμένοι οι συγγενείς του 40χρονου που δολοφονήθηκε – Στέλιο συγχώρεσέ μας

Το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Στέλιο είπαν συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου άνδρα ο...

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Φεβρουαρίου οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1898.... Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για...