Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Γαλλικές εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν έναντι της Λεπέν – Προκρίνονται στο δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει», είπε ο Μακρόν. «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας», είπε ο Μακρόν από το αρχηγείο του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου. Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό», συνέχισε ο Μακρόν.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τον Μακρόν, κάλεσε σήμερα τους Γάλλους να “συγκεντρωθούν” γύρω από ένα “μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο” και να “υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή”.

“Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού”, δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να “αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας”, να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το “κοινωνικό χάσμα”, στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 δείχνει ότι στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα λάβει 51% και η Λεπέν 49%

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο τάσσονται κατά της ψήφου στην Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα μηνύματα που θα θελήσουν να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο. Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν. Ο Μελανσόν τέλος σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

Οι υποψήφιοι των οικολόγων, των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών και της δεξιάς θα ψηφίσουν Μακρόν ενάντια στη Λεπέν

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Μακρόν, ο απερχόμενος πρόεδρος, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και προηγείται λίγες μονάδες από την Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 24 Απριλίου.

Μελανσόν: Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στο δεύτερο γύρο

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ…δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν… δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο”, είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ifop εκτιμά ότι ο Μελανσόν θα λάβει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν στον 2ο γύρο

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά “δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι’ αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Να προχωρήσουμε σε διπλές εκλογές – Νιώθω έτοιμος να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός

Διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε ότι στόχος...

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια...

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε…...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...