Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

«Γάμος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ …και αποχωρήσεις

Προγραμματική συμφωνία 10+1 σημείων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά στην κοινή συνέντευξη της με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συμφωνία υπογράφεται σήμερα, και πιθανότατα το πρόγραμμα των δυο πλευρών για τη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι έτοιμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.. «Θα επεξεργαστούμε τα σημεία ώστε ίσως και στη ΔΕΘ να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας για με τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Δίνουμε μαζί και με κινήσεις πολιτών τη μάχη, αλλά κυρίως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη και μετά από αυτές τις εκλογές… Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν ξανά το δρόμο για να αλλάξει η Ευρώπη το κοινό μας σπίτι σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους, δηλαδή την οικογένεια της ΝΔ, αλλά και τους λαϊκιστές αριστερούς, δηλαδή την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε.
«Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, θέλουμε να αυξήσουμε τη δύναμη μας για να αλλάξουμε Ευρώπη, δεν υπάρχει άλλη ασφαλής προοπτική για τα παιδιά μας» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος, ειδικά τώρα μετά την κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Μεγάλος εχθρός μας είναι η ανεργία… θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και όλες τις υγιείς δυνάμεις για να παραχθεί πλούτος, για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία και την παιδεία και την εξασφάλιση του ασφαλιστικού για τις νέες γενιές» τόνισε.

Την αντίθεσή τους στην εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πάντως το Σάββατο με δήλωσή τους 31 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση που, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το κόμμα, υιοθετήθηκε από την ΚΕ, δεν έχει την πλειοψηφία.

Αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ

Την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ, μετά την εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η πρώην βουλευτής, Μαρία Γιαννακάκη. Μαζί με την κυρία Γιαννακάκη αποχωρούν και άλλα τέσσερα μέλη του κόμματος.

«Μετά τη σημερινή, με οριακή πλειοψηφία, απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμπορευτεί εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και στο πνεύμα της πρόσφατης δήλωσης των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που επισυνάπτεται, ενημερώνουμε τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι αποχωρούμε από το κόμμα», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει:

«Ευχαριστούμε τους πολιτικούς φίλους και συντρόφους μας που συμπορευτήκαμε από τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ μέχρι σήμερα και ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον στα μετερίζια της Αριστεράς.

Γιαννακάκη Μαρία: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και πρώην Βουλευτής
Λουκάς Δημήτρης: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής
Μιχαλακέα Αθηνά – Χριστίνα: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
Πετράκος Χρήστος: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής».

Στη δήλωσή της η Μαρία Γιαννακάκη επισυνάπτει δήλωση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και δηλώνουμε την κατηγορηματική διαφωνία μας».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση:

Η συμφωνία με τους εταίρους σηματοδότησε την υπεύθυνη στάση της ηγεσίας του ΣυΡιζΑ απέναντι στην χώρα και στην εθνική ευθύνη διακυβέρνησης από την αριστερά, απέδειξε ότι αποτελεί στρατηγική της επιλογή, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα αποτελεί και νίκη της πολιτικής έναντι της οικονομίας ως αυτονομημένου παράγοντα και επικυρίαρχου των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Το όραμα πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης εξακολουθεί, παρά τα τεράστια προβλήματα, να εμπνέει ακόμα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα.
Η εξέλιξη αυτή αφενός κατέστησε εκ των πραγμάτων ξεπερασμένους τους ιστορικούς-πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφετέρου έδειξε ότι οι λόγοι της διάσπασης ήταν υπαρκτοί και ουσιαστικοί.

Σήμερα τίθεται υπό νέους όρους η ανασύνθεση και η ενότητα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η συμβολή της στην εθνική προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Για να είναι αποτελεσματική όμως, οφείλει να παραμείνει σταθερά αταλάντευτη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, των αξιών της Αριστεράς και να ενσωματώσει ως δομικό στοιχείο της πολιτικής της πρακτικής την ρήξη με την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Η πρόταση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και δηλώνουμε την κατηγορηματική διαφωνία μας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το αργότερο μέχρι το Σάββατο και αμέσως μετά η επικύρωση της τελικής εκλογικής τακτικής από το διαρκές συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς σύμφωνα με τις σαφείς διατάξεις του καταστατικού.

Αθήνα 24 Αυγούστου 2015

Τα μέλη της ΕΕ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΠΑΣΟΚ για συν/ξη Κασσελάκη: Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ο μόνος πολιτικός, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις υποκλοπές 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μόνος πολιτικός, που προσέφυγε στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Άγριος τσακωμός για την απόφαση του ΣτΕ

Όταν ο Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αλήθεια, ο Κασσελάκης ασχολούνταν με τις επιχειρήσεις στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν...

Ευρωεκλογές 2024: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ βάζουν τον πήχη για τον Ανδρουλάκη στο 18% με 20%

Τον πήχη στο 18%-20% για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έβαλε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ασκώντας...