Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Γαβρόγλου: Για να κοιμόμαστε περισσότερο από του χρόνου το κουδούνι θα χτυπά στις 9

Συμβολική χαρακτήρισε την παρουσία του στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς θέλησε να επισημάνει την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», που ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά, φέτος υλοποιείται σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια. Το πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» πέρυσι και είναι μεγάλη η ικανοποίηση στο υπουργείο για το γεγονός ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ φέτος αυξήθηκαν κατά 15%.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας, αλλά και στα καινούργια προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, εξήγησε στους μαθητές τις επιλογές που τούς δίνει το ΕΠΑΛ και σημείωσε ότι από του χρόνου, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις και αποφοιτώντας από εκεί θα λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικών προσόντων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους μαθητές όταν ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα από τις 09:00. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» σχολίασε. Πρόκειται για μία απόφαση, πάντως, που δεν έχει παρθεί επίσημα, παρά μόνο μέχρι στιγμής, επίσημα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργού.

Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία». Τέλος, εξήρε τη στάση και το έργο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».

Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.

Πρώτο κουδούνι με μεγάλα κενά στα σχολεία

Γενναιόδωρο ήταν το πρώτο κύμα προσλήψεων αγγίζοντας τους 19.480 αναπληρωτές σε σχέση με άλλες χρονιές, μένει βέβαια να δούμε αν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες. Η έναρξη του ολοήμερου σχολείου από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ δυστυχώς και φέτος μόλις στο 50% θα καλυφθούν τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη.

Γενναιόδωρος φάνηκε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Θεσσαλονίκης για το χώρο της Παιδείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει πρώτη φορά συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ηδη η δεύτερη υπόσχεση του πρωθυπουργού για επιστροφή των αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς συνοδεύτηκε με σειρά ερωτημάτων από την άλλη πλευρά.

Κάλυψη κενών

Ακόμα και ο ίδιος ο Κώστας Γαβρόγλου παραδέχεται ότι τα κενά είναι δύσκολο να καλυφθούν, παρά το γεγονός ότι φέτος όντως έγινε ένα πολύ μεγάλο κύμα προσλήψεων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 8.763 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για 14.000 κενά (σ.σ.: συμπεριλαμβάνονται ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη), στη Δευτεροβάθμια προσλήφθηκαν 1.776 καθηγητές και στην ειδική αγωγή 8.941 εκπαιδευτικοί και προσωπικό.

Παρά τον πλούσιο αριθμό, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία, μιας και μένει να δούμε τα έκτακτα κενά που θα προκύψουν και πότε αυτά θα καλυφθούν. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του τα «ρίχνει» σε κάποιους διευθυντές εκπαίδευσης και σχολείων που δεν στέλνουν σωστά στοιχεία για τα κενά στο υπουργείο Παιδείας.

Το σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, με το υπουργείο Παιδείας να αδυνατεί να τις καλύψει. Μέχρι τον Οκτώβρη οι γονείς μπορούν να κάνουν αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, με το νούμερο που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής (6.500 αιτήσεις) να είναι ήδη αδύνατον να ικανοποιηθεί. Περίπου τα μισά αιτήματα αναμένεται να καλυφθούν και φέτος, με πηγές του υπουργείου να μην αποκλείουν και τα φαινόμενα «διάσπασης» ενός εκπαιδευτικού σε περισσότερες από μία περιπτώσεις παιδιών ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές – Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σχετικά με τις ώρες...

Περιφέρεια Αττικής: Κλειστά όλα τα σχολεία και στο δήμο Παλλήνης

Κατόπιν νεότερου αιτήματος του Δήμου Παλλήνης και βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για την εξέλιξη...

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση λόγω της κακοκαιρίας “Avgi” στην Αττική

Από απόψε (29/01) στς 20.00 και μέχρι το πρωι της Τετάρτης (31/01) απαγαρεύεται η...