Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
31.4 C
Athens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στο φως η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε πριν από λίγες μέρες στην Κολωνία. Στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν τα θεμέλια μιας ρωμαϊκής βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη της Γερμανίας.

Όταν πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη έπεσε πάνω στα απομεινάρια ενός αρχαίου κτίσματος στην καρδιά της Κολωνίας, οι αρχαιολόγοι δεν περίμεναν ότι θα ανακάλυπταν μια ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που θα ήταν συγχρόνως και η αρχαιότερη της Γερμανίας. Οι τοίχοι και τα δάπεδα που ήρθαν στο φως καλύπτουν μια επιφάνεια περίπου 200 τ.μ. στην αγορά του ρωμαϊκού οικισμού και χρονολογούνται στον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger ειδικοί τοποθετούν πιο συγκεκριμένα την κατασκευή της βιβλιοθήκης μεταξύ 150 και 200 μ.Χ. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη στη Γερμανία» ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ο Μάρκους Τρίερ, διευθυντής του Μουσείου Ρωμαϊκής και Γερμανικής Ιστορίας της Κολωνίας.

Το ρωμαϊκό κτίσμα ήταν πιθανώς διώροφο και είχε ύψος εννέα μέτρα. «Υπήρχαν σίγουρα εκεί πολλές χιλιάδες πάπυροι προς δανεισμό», αναφέρει ο Τρίερ. Αυτό που σήμερα έχει απομείνει είναι δύο μικρά καλογυαλισμένα δάπεδα και οι τοίχοι στα θεμέλια του κτιρίου. Η βιβλιοθήκη είχε χτιστεί με ένα υλικό παρόμοιο με το σύγχρονο μπετόν, δηλαδή με ένα μείγμα ασβεστόλιθου και τραχείτη.

Αλεξάνδρεια, Έφεσος, Ρώμη και πλέον Κολωνία

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα θεμέλια της ρωμαϊκής βιβλιοθήκης πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του νέου εκκλησιαστικού κέντρου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Κολωνίας. «Στην αρχή υποθέσαμε ότι επρόκειτο για τα ερείπια μιας αίθουσας δημόσιων συναθροίσεων», αναφέρει ο Τρίερ. Ωστόσο η αρχιτεκτονική του κτίσματος, οι τοίχοι και ιδίως κάποιες εσοχές σε αυτούς είχαν ιδιορρυθμίες. Ειδικότερα αυτές οι ευρύχωρες εσοχές στους εσωτερικούς τοίχους μελετήθηκαν ενδελεχώς για πολλούς μήνες σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα ρωμαϊκά ευρήματα.

Οι ειδικοί λοιπόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όπως στις διάσημες αρχαίες βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Εφέσου και της Ρώμης, έτσι και στην Κολωνία αυτές οι εσοχές θα μπορούσαν να χρησιμεύουν για τη φύλαξη παπύρων . Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν επίσης ότι από την ημικυκλική οροφή της βιβλιοθήκης σε σχήμα αψίδας κρεμόταν ένα άγαλμα της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας και της γνώσης.

Οι άλλες ρωμαϊκές βιβλιοθήκες της Γερμανίας

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η βιβλιοθήκη που ανακαλύφθηκε στην Κολωνία δεν είναι μόνο η αρχαιότερη βιβλιοθήκη εν γένει επί γερμανικού εδάφους αλλά και η πρώτη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που έρχεται στο φως από ανασκαφές στη Γερμανία. Θεωρείται βέβαια εξίσου πιθανό αντίστοιχες βιβλιοθήκες να υπήρχαν στο Τρίερ, στο Άουγκσμπουργκ, το Μάιντς και στο Χάντεν. Ωστόσο αρχαιολογικά ευρήματα από αυτές τις βιβλιοθήκες δεν έχουν εντοπιστεί.

Στην Κολωνία πάντως η Ευαγγελική Εκκλησία προτίθεται ήδη να αλλάξει τα σχέδια κατασκευής του νέου κτιρίου της και να ενσωματώσει σε αυτά ως αξιοθέατο τα απομεινάρια της ρωμαϊκής βιβλιοθήκης. Επίσης η κατασκευή του προτεσταντικού κέντρου δεν θα πρέπει να περιορίζει τις μελλοντικές ανασκαφές και έρευνες των αρχαιολόγων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Κολωνία πέρα από τον διάσημο καθεδρικό ναό της έχει και μια σπουδαία ρωμαϊκή ιστορία. Ένας Ρωμαίος στρατηγός το 38 π.Χ. ίδρυσε έναν μικρό οικισμό ονόματι Ara Ubiorum στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Κολωνία. Ο οικισμός αυτός, γύρω από ένα στρατιωτικό φυλάκιο, γνώρισε άνθηση κι έλαβε το στάτους της ρωμαϊκής αποικίας μερικές δεκαετίες αργότερα από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο.

Ο Κλαύδιος την ονόμασε με τη σειρά του Colonia Claudia Ara Agrippinensium, από το όνομα της συζύγου του, Αγριππίνας της Νεότερης, η οποία είχε γεννηθεί στη σημερινή Κολωνία. Η νέα σημαντική ανακάλυψη της ρωμαϊκής βιβλιοθήκης αναμένεται να προστεθεί στα υπόλοιπα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που συνθέτουν το μακρινό ρωμαϊκό παρελθόν της Κολωνίας.

Πηγή: DW

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βρέθηκε κρυμμένο έργο πίσω από διάσημο πίνακα του Πικάσο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιουνίου ο Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1901.... Ο 19χρονος ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

Η Συραγώ Τσιάρα νέα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα ορίζεται Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου...
Μουσείο Ακρόπολης: Καλωσορίζει την Άνοιξη με μουσική και ελεύθερη είσοδο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Εικαστικές αναφορές στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Εικαστικές αναφορές στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στο διαχρονικό, οικουμενικό φαινόμενο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ με την...
έκθεση, ναυάγιο, Αντικηθύρων,

Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Σημαντικά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα

Πλούσια σε ευρήματα ήταν η δεύτερη περίοδος (23 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2022) της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο πλαίσιο του...

Όλη η Αθήνα μία Σκηνή (18 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2022)

Το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει  πολιτισμό σε όλες και όλους, σε κάθε γειτονιά 43 μέρες, 70+ εκδηλώσεις, 17 γειτονιές  σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με...

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου: Αυτοκτόνησε ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης

Το πρωινό της 16ης Ιουνίου του 1945, ο Άρης Βελουχιώτης, ή κατά κόσμον Αθανάσιος Κλάρας, αυτοκτονεί στην Μεσούντα της Άρτας, όταν περικυκλώθηκε από παραστρατιωκές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,048ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Περνά στη φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

O υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι η...

Στον άνθρακα γυρίζει η Γερμανία

Η Γερμανία θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις...

“Χαστούκι” της Γερμανίας στην Τουρκία: Ανησυχία για την επιθετική ρητορική και τις παραβιάσεις

Την ανησυχία της Γερμανίας για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του...

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Ένας νεκρός, τριάντα τραυματίες

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να οδήγησε πάνω στο πλήθος το...