«Το εμβόλιο δεν μπορεί να έχει ως παρενέργεια την θρόμβωση» ξεκαθάρισε μιλώντας στον Αθήνα 984, ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Όπως εξήγησε, «για να γίνει θρόμβωση πρέπει να συνυπάρχουν τρεις συνθήκες: να είναι έτοιμο το αίμα να πήξει, να υπάρχει διαταραχή στο αγγείο και να μην υπάρχει σωστή ροή στην αρτηρία, παράγοντες που είναι αδύνατον να συμπληρωθούν ταυτόχρονα με τα εμβόλια»
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο covid 19 είναι θρομβογόνος λοίμωξη που προκαλεί βλάβες στο αγγείο και στην πήξη του αίματος, για αυτό και στους νοσηλευόμενους χορηγείται προληπτικά αντιπηκτική αγωγή. Ωστόσο, περιστατικά θρομβώσεων συμβαίνουν παρά τη χορήγηση αντιπηκτικής θεραπείας»
Ο κ.Γεροτζιάφας εκτίμησε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει. «Από τη στιγμή που έχουμε ιό με πανδημικά χαρακτηριστικά είναι μια κατάσταση που θα πάρει καιρό. Δε θα τελειώσουμε το καλοκαίρι. Η λοίμωξη covid 19 ήρθε και θα μείνει»
Σύμφωνα με τον καθηγητή στην αντιμετώπιση της πανδημίας «πρέπει να εμπλακούν και οι Δήμοι . Να ενημερωθούν οι γιατροί της κοινότητας για το τί πρέπει να κάνουν. Να συνεργαστούν οι γιατροί με τους Δημάρχους και να οργανώσουν τη διαχείριση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή να φτιαχτεί μια γεωγραφική οργάνωση της διαχείρισης της πανδημίας με στοχευμένες υπηρεσίες»
Χαρακτήρισε σημαντική την εκπαίδευση των πολιτών. «Πέρυσι, που δεν γνωρίζαμε τον ιό, λέγαμε “καθίστε μέσα, γιατί χανόμαστε”. Σήμερα πρέπει να περάσουμε σε εκπαιδευτική πολιτική, χρειάζεται η συναίνεση των πολιτών κι αυτό θα μπορούσε να το καταφέρει ο κάθε Δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του»