Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Για μακροζωία τρώτε καυτερά φαγητά!

Εάν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, θα σας αρέσουν και τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινων, καυτερών πιπεριών χαρίζει μακροζωία!

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου συνδέθηκε με μείωση 13% στη συνολική θνησιμότητα- κυρίως σε θανάτους που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά συμβάντα και εγκεφαλικά.

Εδώ και πολλούς αιώνες, τα μπαχαρικά και οι πιπεριές θεωρούνται ιδιαίτερα επωφελή για την υγεία, ωστόσο μόνο μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Κίνα το 2015 είχε εστιάσει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές και στην επίδρασή τους στη μακροζωία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της κινεζικής μελέτης.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μελέτη NHANES, που συμπεριέλαβε περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς, που παρακολουθήθηκαν για 23 χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν πως εκείνοι που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές ήταν στην πλειοψηφία τους λευκοί, άνδρες, νεαρότερης ηλικίας, παντρεμένοι, κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ και κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά αλλά και περισσότερο κρέας. Ωστόσο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα “LDL” (κακής) χοληστερόλης, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινες πιπεριές τσίλι. Παρατήρησαν τον αριθμό των θανάτων και στη συνέχεια ανέλυσαν τις συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.

“Παρόλο που ο μηχανισμός με τον οποίο οι κόκκινες πιπεριές καθυστερούν τον θάνατο δεν είναι ακόμη σίγουρος, τα κανάλια TRP παροδικού δυναμικού, που ελέγχονται από υποδοχείς (Transient Receptor Potential), που είναι οι πρώτοι υποδοχείς για διαπεραστικούς παράγοντες, όπως η καψαϊκίνη (το κύριο συστατικό των πιπεριών τσίλι), μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τη σχέση που παρατηρήθηκε”, τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα οφέλη που οι πιπεριές τσίλι έχουν για την υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές Chopan και Littenberg. Aνάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το γεγονός ότι η καψαϊκίνη –κύριο συστατικό των κόκκινων πιπεριών –θεωρείται ότι παίζει ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που προλαμβάνουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν την κυτταρική ροή του αίματος. Επίσης, διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, που ίσως έχουν έμμεση επίδραση στην υγεία του ξενιστή, αλλάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου”.

“Με δεδομένο ότι η μελέτη μας γενικεύει προηγούμενα ευρήματα, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι –ή ακόμη και πικάντικων φαγητών- μπορεί να αποτελέσει διατροφική σύσταση ή/και να τροφοδοτήσει περισσότερη έρευνα με τη μορφή κλινικών μελετών”, σημειώνει ο Chopan.

Πηγή: stogiatro.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα...

Έρευνα: Κάθε χρόνος εκπαίδευσης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Κάθε χρόνο που περνάμε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας,...

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα...

Τι καθορίζει αν θα ζήσουμε μετά τα 70

Από μια ηλικία και μετά δεν έχει σημασία πόσους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος για...