Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
21.3 C
Athens

Για μακροζωία τρώτε καυτερά φαγητά!

Εάν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, θα σας αρέσουν και τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινων, καυτερών πιπεριών χαρίζει μακροζωία!

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου συνδέθηκε με μείωση 13% στη συνολική θνησιμότητα- κυρίως σε θανάτους που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά συμβάντα και εγκεφαλικά.

Εδώ και πολλούς αιώνες, τα μπαχαρικά και οι πιπεριές θεωρούνται ιδιαίτερα επωφελή για την υγεία, ωστόσο μόνο μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Κίνα το 2015 είχε εστιάσει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές και στην επίδρασή τους στη μακροζωία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS, επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της κινεζικής μελέτης.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μελέτη NHANES, που συμπεριέλαβε περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς, που παρακολουθήθηκαν για 23 χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν πως εκείνοι που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές ήταν στην πλειοψηφία τους λευκοί, άνδρες, νεαρότερης ηλικίας, παντρεμένοι, κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ και κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά αλλά και περισσότερο κρέας. Ωστόσο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα “LDL” (κακής) χοληστερόλης, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινες πιπεριές τσίλι. Παρατήρησαν τον αριθμό των θανάτων και στη συνέχεια ανέλυσαν τις συγκεκριμένες αιτίες θανάτου.

“Παρόλο που ο μηχανισμός με τον οποίο οι κόκκινες πιπεριές καθυστερούν τον θάνατο δεν είναι ακόμη σίγουρος, τα κανάλια TRP παροδικού δυναμικού, που ελέγχονται από υποδοχείς (Transient Receptor Potential), που είναι οι πρώτοι υποδοχείς για διαπεραστικούς παράγοντες, όπως η καψαϊκίνη (το κύριο συστατικό των πιπεριών τσίλι), μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τη σχέση που παρατηρήθηκε”, τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα οφέλη που οι πιπεριές τσίλι έχουν για την υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές Chopan και Littenberg. Aνάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το γεγονός ότι η καψαϊκίνη –κύριο συστατικό των κόκκινων πιπεριών –θεωρείται ότι παίζει ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που προλαμβάνουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν την κυτταρική ροή του αίματος. Επίσης, διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, που ίσως έχουν έμμεση επίδραση στην υγεία του ξενιστή, αλλάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου”.

“Με δεδομένο ότι η μελέτη μας γενικεύει προηγούμενα ευρήματα, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι –ή ακόμη και πικάντικων φαγητών- μπορεί να αποτελέσει διατροφική σύσταση ή/και να τροφοδοτήσει περισσότερη έρευνα με τη μορφή κλινικών μελετών”, σημειώνει ο Chopan.

Πηγή: stogiatro.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θεσσαλία: Σαράντα έξι περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξη

Σαράντα έξι περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού έχουν διαγνωστεί σε κατοίκους της Θεσσαλίας όπως ενημέρωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.  Πρόσθεσε ότι οι...

Πυθαγόρεια διατροφή: Εξαφανίζει το 95% των ασθενειών

Με την Πυθαγόρεια διατροφή εξαφανίζεται το 95% των ασθενειών. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές πρέπει να τρώμε. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το έντερό...

8 Superfoods που σας τονώνουν και “χτυπούν” το άγχος

Είστε θύμα της απογευματινής... προσγείωσης; Αισθάνεστε αδύναμοι και χωρίς ενέργεια; Ένας βασικός λόγος είναι η διατροφή σας. Εκείνη τη στιγμή ζητάτε κάτι γλυκό για...

Κολοκύθι: Τα καλα που …κρύβει

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το κολοκύθι είναι το άνοστο λαχανικό της δίαιτας χωρίς πολλές θερμίδες και θρεπτική αξία. Κι όμως, είναι γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά...

Ξέρετε τι περιέχουν τα παγωτά και τα επιδόρπια παγωτού;

Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού που είναι συνήθως τα παγωτά. Διαβάστε λοιπόν τι...

Κίνδυνος: Αυτές είναι οι 4 τροφές -θάνατος- για το συκώτι

Όλοι μας, αυτή την περίοδο, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας και ειδικά κάποια όργανα του σώματος, όπως το συκώτι. Φυσικά, για να γίνει...
ασπαρτάμη, θάνατος,

Ο ΠΟΥ αναμένεται να χαρακτηρίσει την ασπαρτάμη “πιθανόν καρκινογόνα”

Ένα από τα πιο κοινά παγκοσμίως υποκατάστατα της ζάχαρης πρόκειται να χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα...

Τι καθορίζει αν θα ζήσουμε μετά τα 70

Από μια ηλικία και μετά δεν έχει σημασία πόσους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος για...

Πέντε τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Μπορείτε να ζήσετε μέχρι τα 100 αν αποκτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας, βάζοντας...

Μακροζωία: Το δεκάλεπτο που την εξασφαλίζει

Μια σύντομη βόλτα διάρκειας μικρότερης της μίας ώρας την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον...