ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΡΟΥΧΑΝΙ: Ολονύχτιοι πανηγυρισμοί στο Ιράν (βίντεο)

80

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί στην προεδρία.

Σπάνιες για την Τεχεράνη εικόνες  καταγράφηκαν σε βίντεο και φωτογραφίες, με πολίτες να γιορτάζουν σε υπαίθρια πάρτυ. «Είμαι χαρούμενος και αρκετά ανακουφισμένος μετά από ένα μήνα άγχους», έλεγε ένας 27χρονος στην κεντρική πλατεία Βάλι Ασρ. Η αστυνομία προσπάθησε ματαίως να διαλύσει το πλήθος στην Βάλι Ασρ, υποστηρίζοντας πως δεν είχε δοθεί άδεια συγκέντρωσης, αλλά υποχώρησε καθώς ο αριθμός των συγκεντρωμένων μεγάλωνε ολοένα.

Σε όλη τη χώρα, νεαροί άνδρες και γυναίκες χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί στους δρόμους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι περισσότεροι ήταν ντυμένοι με τα χρώματα της προεκλογικής εκστρατείας του Ρουχανί (βυσσινί) και το πράσινο του μεταρρυθμιστικού Πράσινου Κινήματος, που είχε κατασταλεί μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2009. Το πλήθος στη Βάλι Ασρ φώναζε το όνομα Χοσείν, συνδυάζοντας δημοφιλές θρησκευτικό σύνθημα με το όνομα του Χοσείν Μουσάβι, μεταρρυθμιστή ηγέτη που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό από το 2011.

Στην πιο εύπορη βόρεια Τεχεράνη, πολίτες κορνάριζαν μέσα από αυτοκίνητα και η κυκλοφορία σταμάτησε σχεδόν ολοσχερώς λόγω της κίνησης. Νεαροί πετούσαν φωτογραφίες του Ρουχανί στον αέρα, άλλοι κρατούσαν φωτογραφίες του πρώην προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί στον οποίο είχε απαγορευτεί να εμφανιστεί στα ΜΜΕ λόγω της υποστήριξής του στο Πράσινο Κίνημα. «Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί έγινε ό,τι ήθελα. Όχι μόνο η επανεκλογή Ρουχανί, αλλά που έμεινε ανοιχτός ο δρόμος της μεταρρύθμισης, της ελευθερίας και της προόδου», δήλωνε ένας 25χρονος.

Διαβάστε επίσης:  Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Πρόκληση το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, σταματήστε τις γεωτρήσεις

Με το νου στο «γραμμάτιο»

Πολλοί εμφανίστηκαν για να υπογραμμίσουν πως θέλουν να πληρωθεί το γραμμάτιο των προεκλογικών υποσχέσεων του Ρουχανί για ατομικές ελευθερίες και μεταρρύθμιση στην οικονομια:  «Όπως αγωνιστήκαμε γι αυτόν προεκλογικά, θα απαιτήσουμε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».


Στη γενέτειρα του αντιπάλου του Ρουχανί, την ιερή πόλη Μασχάντ, νέοι χόρευαν και τραγουδούσαν. Ήταν μια άμεση επίδειξη ότι αψηφούν την εντολή του θρησκευτικού ηγέτη της πόλης και πεθερού του Ραίσι, Αγιατολάχ Αχμάντ Αλαμολχότντα, για απαγόρευση των συναυλιών. «Πάτε κάπου αλλού», είχε πει πέρσι στους φιλόμουσους νέους της πόλης.
Στο βορειοδυτικό Ιράν, στην πόλη Ταμπρίζ, όπου ο πληθυσμός μιλά αζέρικα, τα πλήθη χόρευαν παραδοσιακούς χορούς και τραγουδούσαν τοπικά τραγούδια ενώ νέοι μέσα σε γεμάτο στάδιο άναβαν αναπτήρες. Στη νοτιοδυτική πόλη Αχβάζ, χιλιάδες πολίτες χόρευαν στους ρυθμούς της μουσικής Bandari.