Η εθνική στρατηγική προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
pαrco.gov – Kids Wallet
Όπως ανακοινώθηκε, η ιστοσελίδα parco.gov.gr που βγήκε στον αέρα αμέσως μετά την σημερινή εκδήλωση και περιλαμβάνει πρώτες βασικές οδηγίες για τον γονικό έλεγχο, ενώ προς το τέλος του Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα λειτουργήσει η εφαρμογή Kids wallet που- όπως τονίστηκε- θα κάνει πιο εύκολο τον γονικό έλεγχο και θα είναι το επίσημο εθνικό μας εργαλείο και η πρότασή μας για να μπορούμε πλέον να ελέγχουμε την ηλικία.
Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή parco.gov
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στρατηγική της κυβέρνησης θα εκδηλωθεί σε διάφορα βήματα με πρώτο την ενημέρωση γονέων και παιδιών για τις υφιστάμενες δυνατότητες γονεϊκού ελέγχου και δεύτερο βήμα το kids wallet για το οποίο εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα τύχει, ενδεχομένως, και ευρύτερης ευρωπαϊκής αποδοχής. Όπως είπε, θα απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να παρέμβουμε ως προς τον έλεγχο περιορισμού της χρήσης συγκεκριμένων πλατφορμών.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και της εφηβικής χρήσης.
Επίσης επισήμανε την σημασία της συζήτησης για το πρόβλημα μεταξύ γονέων και παιδιών, σημειώνοντας πως οι γονείς έχουν την βασική ευθύνη να θέσουν όρια στα παιδιά και να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους.
Έδωσε επίσης έμφαση στο να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους υπογραμμίζοντας πως οι αλγόριθμοι των εταιρειών είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο που είμαστε πάνω στην οθόνη και αυτό δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά τους πάντες.
Παράλληλα επισήμανε πως η καθολική απαγόρευση των social media αμφιβάλει αν θα ήταν αποτελεσματική.
«Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην όλη μαθησιακή διαδικασία, αλλά δεν μπορεί ποτέ να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών, διότι αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας να παίξουμε έναν ευρύτερο ρόλο ευρωπαϊκά και σε τεχνολογικό και σε κανονιστικό πλαίσιο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επελέγη η 30η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία γι’ αυτή την εκδήλωση ακριβώς επειδή η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι αυτό το θέμα ένα αντικείμενο συζήτησης στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, ενώ κάλεσε τους γονείς να βάλουν τα parental controls που έχουν σήμερα την δυνατότητα να βάλουν και να κάνουν αυτή την συζήτηση με τα παιδιά τους.
Απευθυνόμενος στα ίδια τα παιδιά επισήμανε ότι «δεν πάμε να βάλουμε καθολικούς περιορισμούς που θα σας βρουν αντίθετους» και πρόσθεσε: «Δείτε το ως μία διαδικασία που θα σας ξαναδώσει την δυνατότητα να κάνετε πράγματα που εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι σας κάνουν χαρούμενους, πλην όμως από συνήθεια και από εθισμό, καταλήγετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε ουσιαστικά άχρηστες συνήθειες που δεν σας δίνουν πραγματική χαρά».
Απευθυνόμενος τέλος στις μεγάλες πλατφόρμες τις κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και διαμήνυσε: «Έχετε βγάλει ήδη πάρα πολλά λεφτά από αυτά που κάνετε, δεν χρειάζεται να βγάζετε λεφτά και από τα παιδιά και τους εφήβους όταν γνωρίζουμε πολύ καλά οτι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία».