Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
18.5 C
Athens

Γιατί αλλάζουν όλα σε Έβρο και Αιγαίο εάν η Ελλάδα αποκτήσει τα αεροσκάφη A-10 Thunderbolt από τις ΗΠΑ;

Αποστολή του είναι όπως η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων

Την παρούσα χρονική περίοδο οι ΗΠΑ τελούν σε μια μεταβατική περίοδο, αναπροσαρμόζοντας τη διάταξη των δυνάμεων και ανανεώνοντας τα οπλικά τους συστήματα Παγκοσμίως, με αφορμή το νέο Ψυχρό πόλεμο με αντιπάλους της την Κίνα και τη Ρωσία.

Στό πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να απογειωθούν σε αντίθεση με τις αμερικανοτουρκικές οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερό τους σημείο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ προκειμένου να μην χάσουν την Παγκόσμια κυριαρχία η οποία αμφισβητείται από την Κίνα, προβαίνουν σε απόσυρση παλαιών οπλικών συστημάτων τους και στην αντικατάστασή τους με νεότερα και περισσότερα προηγμένα.

Η Ελλάδα πρόσφατα έγινε αποδέκτης τέτοιων οπλικών συστημάτων τα οποία πήρε από τις ΗΠΑ , καταβάλλοντας εξαιρετικά χαμηλό, συμβολικό θα λέγαμε ποσό, ενώ στον αντίποδα η Τουρκία λόγω αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, είναι αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ αναφορικά με την απόκτηση οπλικών συστημάτων από αυτήν.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμετταλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Thunderbolt.

Ενώ η συζήτηση για το αν πρέπει να αποσυρθεί συνεχίστηκε για πολύ καιρό, η είδηση ​​ότι το A-10 Thunderbolt θα συνεχίσει τον δρόμο του έχει για άλλη μια φορά έκπληκτη. Μια νέα συμβιβαστική πρόταση του National Defense Authorization Act (NDDA) για το οικονομικό έτος 2022 επιτρέπει την απόσυρση πολλών από τα παλαιότερα αεροσκάφη που προσπαθεί να μειώσει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ το A-10 Thunderbolt II, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1977, αποκλείεται.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε ότι μόνο 44 από τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 Thunderbolt II θα αποσυρθούν έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του 2021 να καλύπτει τις νέες τεχνολογίες.

Προβλέφθηκε ότι τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν και θα διατηρηθούν στο απόθεμα.

Εάν υπογραφεί αυτή η έκδοση του NDAA, το A-10 θα έχει άλλη μια νίκη έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας που προσπαθεί να το αποσύρει. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια διάταξη της Γερουσίας που εμποδίζει την Πολεμική Αεροπορία να αποσύρει ή να απενεργοποιήσει με άλλο τρόπο οποιαδήποτε A-10 εκτός από αυτά που δεν είναι πλέον σε θέση να υπηρετήσουν το 2022.

Αυτή η έκδοση του νομοσχεδίου, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των επιτροπών των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας. Μπορεί να μπει σε ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη (αύριο) και από εκεί να προχωρήσει στην έγκριση της Γερουσίας.
A-10 Thunderbolt II

Τα ισχυρά επιθετικά αεροσκάφη που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1976, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό, ονομάστηκαν «Warthog».

Αυτό το αεροσκάφος είναι ένα υποηχητικό αεροσκάφος με δύο στροβιλοανεμιστήρες που αναπτύχθηκε από την Fairchild-Republic για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αποστολή του είναι η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Με το ισχυρό πυροβόλο των 30 χιλιοστών, έγινε πολύ δημοφιλές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για την εντυπωσιακή υποστήριξή του στον αμερικανικό στρατό.

Μέχρι σήμερα, 281 αεροσκάφη A-10 έχουν εισέλθει στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας, με 173 από αυτά να αναβαθμίζονται το 2019 με το πρόγραμμα Enhanced Wing Assembly που ξεκίνησε το 2011.

Αμερικανοί ειδικοί λένε ότι το A-10 θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους μέχρι το 2030 χάρη σε αυτές τις βελτιώσεις.

Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να αποκτήσει τα αεροσκάφη A-10 Thunderbolt;

Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προκειμένου να αποκτήσει έναν αριθμό από τα 44 A-10 Thunderbolt τα οποία θα αποσύρουν οι ΗΠΑ, για τους εξής λόγους:

To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.

Αποστολή του είναι όπως είπαμε η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις αεροκίνητες δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα “κατεβούν” στο νησί μας για να το καταλάβουν.

Όπως αντλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10 Thunderbolt από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Τέλος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους μέχρι το 2030 θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η μαραμένη ζαρντινιέρα

Μένω σε ένα ευαγές προάστιο. Στο 'χω ξαναπεί. Εδώ μεγάλωσα, εδώ ξαναγύρισα και εδώ μεγαλώνει το παιδί μου. Κι αυτά στα 'χω ξαναπεί. Σ’...

Ο Αλέξης τρέχει μόνος για να βγει… πρώτος

Οποία πρωτοτυπία και μυστήριο μαζί. Το ερώτημα που πλανάται στην δημόσια σφαίρα, έχει σχέση, με την εξής απορία. Ποιος άραγε είναι εκείνος, που μέσα...

Θυμάστε εκείνες τις μέρες που έκλειναν τα σχολεία και γυρίζαμε σπίτι με το «ενδεικτικό»;

Είναι πάνω από 25 τα χρόνια που πέρασαν… Όμως ακόμη θυμάμαι εκείνες τις μέρες…Τότε που έκλειναν τα σχολεία και εγώ γύριζα στο σπίτι με...

Συγκρατημένα χαμόγελα στο Μαξίμου για τα γκάλοπ, τρίτο κόμμα στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ και...

Κάποια (μικρο)χαμόγελα άρχισαν να «σκάνε» στο Μαξίμου, από τις πρώτες κυλιόμενες μετρήσεις μετά την εξαγγελία των οικονομικών μέτρων, αφού φαίνονται τα πρώτα σημάδια «συμμαζέματος»...

Θα είναι ποτέ ξανά ίδια η ζωή μας μετά το τέλος του Ρωσο –...

Παγκόσμιος ο χαρακτήρας των συνεπειών από την κρίση στην Ουκρανία Αν και η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατά κύριο λόγο περιφερειακή (ευρωπαϊκή)...

Η «μαύρη Κυριακή» του Τσίπρα, τι αναμένει ο Μητσοτάκης από τους Αμερικανούς και τι...

«Μαύρη Κυριακή» για την Κουμουνδούρου η χθεσινή, αφού από την μια είχαμε την ολοκλήρωση ακόμη ενός επιτυχημένου Συνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό...
Ο Τσίπρας στην Πάτρα το έκανε όπως ο Μητσοτάκης στην Ικαρία

Βρε Αλέξη όχι άλλο δούλεμα!

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός διατηρούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής την οποία ζητά τώρα να καταργηθεί Ίσχυε και έβαζε… φωτιές στα τιμολόγια ρεύματος και επί ΣΥΡΙΖΑ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Le Figaro: Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα»...

Ελλάδα – ΗΠΑ: Το… ξίφος του «Μέγα Αλέξανδρου» υψώθηκε στην Σκύρο – Εντυπωσιακές (φωτό)

Εντυπωσιακή απόβαση στην Σκύρο των Πεζοναυτών Ελλάδας και ΗΠΑ κατά την διάρκεια της άσκησης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου ο Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των...

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες...