Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Γιατί αλλάζουν όλα σε Έβρο και Αιγαίο εάν η Ελλάδα αποκτήσει τα αεροσκάφη A-10 Thunderbolt από τις ΗΠΑ;

Αποστολή του είναι όπως η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων

Την παρούσα χρονική περίοδο οι ΗΠΑ τελούν σε μια μεταβατική περίοδο, αναπροσαρμόζοντας τη διάταξη των δυνάμεων και ανανεώνοντας τα οπλικά τους συστήματα Παγκοσμίως, με αφορμή το νέο Ψυχρό πόλεμο με αντιπάλους της την Κίνα και τη Ρωσία.

Στό πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να απογειωθούν σε αντίθεση με τις αμερικανοτουρκικές οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερό τους σημείο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ προκειμένου να μην χάσουν την Παγκόσμια κυριαρχία η οποία αμφισβητείται από την Κίνα, προβαίνουν σε απόσυρση παλαιών οπλικών συστημάτων τους και στην αντικατάστασή τους με νεότερα και περισσότερα προηγμένα.

Η Ελλάδα πρόσφατα έγινε αποδέκτης τέτοιων οπλικών συστημάτων τα οποία πήρε από τις ΗΠΑ , καταβάλλοντας εξαιρετικά χαμηλό, συμβολικό θα λέγαμε ποσό, ενώ στον αντίποδα η Τουρκία λόγω αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, είναι αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ αναφορικά με την απόκτηση οπλικών συστημάτων από αυτήν.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμετταλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Thunderbolt.

Ενώ η συζήτηση για το αν πρέπει να αποσυρθεί συνεχίστηκε για πολύ καιρό, η είδηση ​​ότι το A-10 Thunderbolt θα συνεχίσει τον δρόμο του έχει για άλλη μια φορά έκπληκτη. Μια νέα συμβιβαστική πρόταση του National Defense Authorization Act (NDDA) για το οικονομικό έτος 2022 επιτρέπει την απόσυρση πολλών από τα παλαιότερα αεροσκάφη που προσπαθεί να μειώσει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ το A-10 Thunderbolt II, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1977, αποκλείεται.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε ότι μόνο 44 από τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 Thunderbolt II θα αποσυρθούν έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του 2021 να καλύπτει τις νέες τεχνολογίες.

Προβλέφθηκε ότι τα υπόλοιπα αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν και θα διατηρηθούν στο απόθεμα.

Εάν υπογραφεί αυτή η έκδοση του NDAA, το A-10 θα έχει άλλη μια νίκη έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας που προσπαθεί να το αποσύρει. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια διάταξη της Γερουσίας που εμποδίζει την Πολεμική Αεροπορία να αποσύρει ή να απενεργοποιήσει με άλλο τρόπο οποιαδήποτε A-10 εκτός από αυτά που δεν είναι πλέον σε θέση να υπηρετήσουν το 2022.

Αυτή η έκδοση του νομοσχεδίου, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των επιτροπών των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας. Μπορεί να μπει σε ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη (αύριο) και από εκεί να προχωρήσει στην έγκριση της Γερουσίας.
A-10 Thunderbolt II

Τα ισχυρά επιθετικά αεροσκάφη που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1976, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό, ονομάστηκαν «Warthog».

Αυτό το αεροσκάφος είναι ένα υποηχητικό αεροσκάφος με δύο στροβιλοανεμιστήρες που αναπτύχθηκε από την Fairchild-Republic για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αποστολή του είναι η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Με το ισχυρό πυροβόλο των 30 χιλιοστών, έγινε πολύ δημοφιλές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για την εντυπωσιακή υποστήριξή του στον αμερικανικό στρατό.

Μέχρι σήμερα, 281 αεροσκάφη A-10 έχουν εισέλθει στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας, με 173 από αυτά να αναβαθμίζονται το 2019 με το πρόγραμμα Enhanced Wing Assembly που ξεκίνησε το 2011.

Αμερικανοί ειδικοί λένε ότι το A-10 θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους μέχρι το 2030 χάρη σε αυτές τις βελτιώσεις.

Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να αποκτήσει τα αεροσκάφη A-10 Thunderbolt;

Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προκειμένου να αποκτήσει έναν αριθμό από τα 44 A-10 Thunderbolt τα οποία θα αποσύρουν οι ΗΠΑ, για τους εξής λόγους:

To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.

Αποστολή του είναι όπως είπαμε η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις αεροκίνητες δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα “κατεβούν” στο νησί μας για να το καταλάβουν.

Όπως αντλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10 Thunderbolt από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Τέλος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους μέχρι το 2030 θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε… όρθιος, εν μέσω της ολιγοήμερης στρατιωτικής θητείας του, και την...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...