Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά όταν νοσούν με κορωνοϊό το περνούν ήπια ή και ασυμπτωματικά.
Εντούτοις, και σε άλλες χώρες, όπως και στις δική μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία. Επίσης, τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως εξήγησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, αποτελούν μια πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που έχουν κάνει.
Επίσης τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής.
“Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα”, αλλά και με δεδομένη τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα οποία όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά, υπήρξε θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 -15 ετών. Οι λόγοι της συγκεκριμένης απόφασης είναι αναλυτικά οι εξής:
Πρώτον, για την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.
Δεύτερον, για τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
Τρίτον, για την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων” ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.