Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε ποτέ με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι

Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν επάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την επιστήμη, η βρωμιά από τα παπούτσια σας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια σας!

Στην μελέτη αυτή, δέκα συμμετέχοντες φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη. Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα:

Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.

Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.

Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, ακόμη και αν το μπάνιο/τουαλέτα φαίνεται καθαρή, σίγουρα δεν είναι.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις δημόσιες τουαλέτες στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Αρχικά οι τουαλέτες αποστειρώθηκαν πολύ καλά και στη συνέχεια τέθηκαν εκ νέου σε δημόσια χρήση. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: Μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει και πάλι με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια! Και το τέλος της ημέρας υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, ώστε οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις μετά από την πάροδο μηνών.

Γι’ αυτό είναι σώφρον να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν να εισέρχεστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε έξω. Επίσης, από την στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό, πρέπει τουλάχιστον να πλένετε τα παπούτσια σας καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

Ο Κασσελάκης θα μείνει τελικά στην Ελλάδα: Αγόρασε πανάκριβη κατοικία στο Κολωνάκι

Όσοι εχθροί του Στέφανου Κασσελάκη, εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ, εύχονται να αποχωρήσει από την...

Ελάτε να της βρούμε ένα σπίτι

Από τότε που έχασε τον κολλητό της, τον Μάνο, μένει συνέχεια μέσα στην περίφραξή...

Ήρθαν και στην Ελλάδα: Το σημάδι που δείχνει ότι υπάρχουν κοριοί σπίτι σου ακόμα κι αν δεν φαίνονται

Η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς στην Ελλάδα, καθώς...