Μπορεί το κρύο φαγητό να είναι ο λόγος που δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος; Απ’ ότι φαίνεται, ναι.
Ξέρουμε ότι δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Ότι υπάρχουν απογεύματα ή βράδια που επιστρέφετε από τη δουλειά και δεν υπάρχει αντοχή ή ενέργεια για να περιμένετε ένα φαγητό να ζεσταθεί.
Παρόλα αυτά, πρέπει. Ειδικά αν είστε σε περίοδο που προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας και θέλετε να δείτε διαφορά στη ζυγαριά σας!
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι το ίδιο φαγητό μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ανάλογα με τη θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται. Ακόμα και το πιο νόστιμο γιουβέτσι, παγωμένο μοιάζει σαν να μασάς πλαστελίνη με ίνες. Τόσο η θερμοκρασία του προϊόντος, όσο και η θερμοκρασία του στόματος επηρεάζει τη γεύση και την απόλαυση.
Ε λοιπόν το κρύο φαγητό εκτός από άνοστο (σε σχέση με τη ζεστή του εκδοχή) είναι και εχθρός της σιλουέτας σας.
Αναρωτιέστε γιατί;
Πρόσφατη μελέτη (Appetite 2003), απέδειξε ότι η θερμοκρασία του φαγητού έχει τεράστια σημασία στην ποσότητα του φαγητού που τελικά θα καταναλώσουμε.
Όταν το φαγητό είναι κρύο τα λιπαρά του συστατικά και η γεύση του «παγώνουν» και δεν διαχέονται σωστά προς τους γευστικούς κάλυκες ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι έχετε απολαύσει και έχετε χορτάσει.
Ετσι τρώτε πολύ περισσότερο απ’ ότι θα τρώγατε αν το περιεχόμενο του πιάτου σας ήταν ζεστό (προσοχή ζεστό, όχι καυτό!). Το ίδιο συμβαίνει και όταν τρώτε όρθια μπροστά από το ψυγείο ή πάνω από το νεροχύτη (ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο σημείο) και όχι χρησιμοποιώντας πιάτο!