Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Γιατί είμαστε υπέρ των ορυκτών καυσίμων – Υποκριτές όσοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη

Γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι περισσότερο από το 90% των πραγμάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή τους ζωή προέρχονται από ορυκτά καύσιμα;

Τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί…η πράσινη ανάπτυξη παρουσιάζεται ως η νέα μοντέρνα τάση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται το μέλλον… είναι όμως έτσι;
Γιατί είμαστε υπέρ των ορυκτών καυσίμων;
Και γιατί είναι υποκριτές όσοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη;
Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του RealClearEnergy στις ΗΠΑ παρουσιάζεται μια εκδοχή που χρήζει προσοχής…
«Είναι εύκολο για οποιονδήποτε να πει ότι είναι κατά των ορυκτών καυσίμων.
Η αντίθεση στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι της μόδας…

Γνωρίζουν όμως οι άνθρωποι το βαθμό στον οποίο η ζωή τους εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα;
Γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι περισσότερο από το 90% των πραγμάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή τους ζωή προέρχονται από ορυκτά καύσιμα;

Από την οδοντόβουρτσά σας μέχρι το ελαστικό του αυτοκινήτου σας, η πλειονότητα των πραγμάτων που χρησιμοποιείτε σήμερα προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα.
Παπούτσια, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, καφετιέρες, έπιπλα, στυλό, σκεύη φαγητού, γυαλιά οράσεως, κομοδίνα, ιατρικός εξοπλισμός, εξοπλισμός κάμπινγκ και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Σκεφτείτε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο από το οποίο διαβάζετε αυτό το άρθρο.
Είναι κατασκευασμένα από γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, λίθιο και πυρίτιο – όλα απαιτούν ορυκτά καύσιμα για την εξόρυξη, την επεξεργασία ή την κατασκευή τους.
Ενώ ορισμένα είναι χημικά παράγωγα ορυκτών καυσίμων, όλα εξαρτώνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την καύση τους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν θα είχατε iPhone, Android ή MacBook χωρίς ορυκτά καύσιμα. Φανταστείτε την ειρωνεία να πληκτρολογείτε τέλος στα ορυκτά καύσιμα… από ένα τηλέφωνο που είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα!
Οι πιο αγαπημένες ανέσεις της καθημερινής ζωής είναι προϊόντα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Ηλεκτρισμός και Μεταφορές

Η βιομηχανική εποχή ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών και η χρήση ορυκτών καυσίμων έπαιξε καταλυτικό ρόλο.
Από τις αρχές του 1800 έως τα μέσα του 1900, ο άνθρακας ήταν η κύρια πηγή καυσίμου για τη βιομηχανία και τις μεταφορές.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έγιναν πολύ πιο σημαντικά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα χρησιμοποιούν πετρέλαιο και παράγωγα τουη.
Εάν χρησιμοποιείται ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πάλι παράγονται κυρίως από άνθρακα.
Ακόμη και η αιολική, η ηλιακή, η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια εξαρτώνται από τις διαδικασίες παραγωγής και εξόρυξης των ορυκτών καυσίμων.
Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια νέα ζωή στον πλανήτη Άρη ή στο Φεγγάρι, οι πύραυλοι που θα χρησιμοποιηθούν χρειάζονται ορυκτά καύσιμα.
Ενώ η χρήση ορυκτών καυσίμων ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων μεταφοράς έχει συζητηθεί ευρέως, ο ρόλος τους στους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας σπάνια τονίζεται.

Τσιμέντο, Χάλυβας και Πλαστικό

Το τσιμέντο, ο χάλυβας και το πλαστικό είναι απαραίτητα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, τις μεταφορές και τις μεταποιητικές βιομηχανίες, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Όντας το κύριο συστατικό του σκυροδέματος, το τσιμέντο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο δομικό υλικό στον 21ο αιώνα. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή κατοικιών, δρόμων, γεφυρών, εμπορικών κτιρίων και άλλων υποδομών.
Η παραγωγή τσιμέντου είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες διαδικασίες, που απαιτεί την εξόρυξη ασβεστόλιθου και άλλων ορυκτών που τελικά θερμαίνονται σε κλιβάνους σε θερμοκρασίες 2.700 βαθμών Φαρενάιτ.

Ένα άλλο κοινό δομικό υλικό είναι ο χάλυβας, ο οποίος προτιμάται για την τεράστια αντοχή του σε σύγκριση με τον όγκο και το βάρος του.
Ο χάλυβας χρησιμοποιείται επίσης στο οπλισμένο σκυρόδεμα των δρόμων και στην κατασκευή οχημάτων, μηχανημάτων, εργαλείων και συσκευών.

Τα χρώματα, οι ρητίνες, ο υαλοβάμβακας, τα βερνίκια, οι κόλλες και χιλιάδες άλλα υλικά είναι όλα κατασκευασμένα από ορυκτά καύσιμα.
Είναι πιθανό τα ρούχα που φοράτε τώρα να κατασκευάστηκαν με χρήση ορυκτών καυσίμων.
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χαλιά, υφάσματα, επιστρώσεις, μαξιλάρια, ταπετσαρίες, κουρτίνες και άλλα υφάσματα κατασκευάζονται με τη βοήθεια ορυκτών καυσίμων.

Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή πολλών χημικών και πλαστικών.
Ελαφριά, ανθεκτικά και ευέλικτα, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από συσκευασίες και καταναλωτικά αγαθά μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων και ιατρικές συσκευές.

Παραγωγή φαγητού

Τα λιπάσματα – που παράγονται με τη βοήθεια ορυκτών καυσίμων – αναπληρώνουν το έδαφος με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο, βελτιώνοντας τη δομή και τη γονιμότητα του εδάφους.
Τα λιπάσματα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών έως και 50%.

Σύμφωνα με το OurWorldInData, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, «από το 1961 έως το 2014, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 280%.
Αν συγκρίνουμε αυτή την αύξηση με αυτή του συνολικού πληθυσμού (που αυξήθηκε μόνο κατά 136% την ίδια περίοδο), βλέπουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον πληθυσμό.

Τα ορυκτά καύσιμα όχι μόνο μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις απολύτως απαραίτητες ανάγκες της καθημερινότητάς μας, αλλά είναι επίσης ο λόγος για την παγκόσμια βελτίωση της ποιότητας ζωής από τη δεκαετία του 1950.

Η εκστρατεία κατά των ορυκτών καυσίμων επικεντρώνεται στη χρήση τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, κάθε μέρος της υλικής μας ζωής βελτιώνεται από τα παράγωγα ορυκτών καυσίμων.
Μας βοηθούν να ζούμε πιο αποτελεσματικά, με ασφάλεια και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, μειώνοντας τη φτώχεια και βοηθώντας δισεκατομμύρια να απολαμβάνουν αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 29-9-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 26/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τριτη 26/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2732), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη

«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική...

Οκτώ τροφές για την ανάπτυξη μυών

Εάν έχετε αποκτήσει τους μύες σας τρώγοντας τσιπς και πίνοντας μπύρες σίγουρα θα φαίνονται...

Απολογισμός Κ. Mητσοτάκη: H Ελλάδα έχει την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όλη την Ε.Ε.

Στην (καθιερωμένη, πλέον) ανασκόπηση της εβδομάδας, αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών, που προέρχονται από την ανάπτυξη κι όχι από τον δανεισμό

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη...