Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Γιατί έρχεται αφρικανική σκόνη στην Ευρώπη;

Οι θύελλες σκόνης από τη Σαχάρα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρατηρούνται εδώ και χρόνια. Πώς όμως σχηματίζονται, πώς κινούνται και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες;

Πώς δημιουργείται μία θύελλα σκόνης στη Σαχάρα;

Οι θύελλες σκόνης δημιουργούνται όταν στην έρημο Σαχάρα φυσούν ισχυροί άνεμοι σε ξηρές καιρικές συνθήκες. Η άμμος της ερήμου αποτελείται από πολλά διαφορετικά σωματίδια, όπως εξηγεί στην Deutsche Welle ο Κάρλος Πέρες Γκαρσία-Πάντο, ειδικός στη σκόνη και την άμμο των ερήμων. Ορισμένα σωματίδια είναι μεγάλα και βαριά – και αυτά είναι τα πρώτα σωματίδια που παρασύρονται από τους ισχυρούς ανέμους. Όμως αυτά δεν φτάνουν τελικά στην Ευρώπη.

Όταν τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν τελικά στο έδαφος προκαλούν τη διάσπαση άλλων, πολύ μικρών σωματιδίων σκόνης, συνεχίζει ο Γκαρσία-Πάντο. Τα μικρά αυτά σωματίδια, ακριβώς λόγω του μεγέθους τους και του πόσο ελαφριά είναι, ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις με τους ανέμους.

Οι θύελλες σκόνης χρειάζονται ξηρές καιρικές συνθήκες για να δημιουργηθούν ειδάλλως τα σωματίδια κολλούν το ένα με το άλλο και ως εκ τούτου γίνονται πολύ βαριά – και άρα δεν μπορούν να μεταφερθούν μακριά.

Το «ταξίδι» προς την Ευρώπη

Στη Σαχάρα δημιουργούνται συχνά θύελλες σκόνης. Για να φτάσουν όμως χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα χρειάζονται ένα σύστημα καιρού με ισχυρούς ανέμους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα καιρικό σύστημα χαμηλής πίεσης μεταφέρει τη σκόνη από τη Σαχάρα πάνω από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Όπως λέει ο Γκαρσία-Πάντο, πρόκειται για ενεργητικά συστήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από αριστερόστροφους ισχυρούς ανέμους και εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη.

Τέλος, δεδομένου ότι τα σωματίδια που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πολύ μικρότερα από κόκκους άμμου, η ορθή ορολογία είναι «θύελλες σκόνης» και όχι «θύελλες άμμου».

Αποτελούν πρόβλημα οι θύελλες σκόνης;

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ανέκαθεν, η σκόνη εξάλλου υπάρχει σχεδόν απ’ όταν δημιουργήθηκε η Γη. Δεν είναι κάτι καινούριο» προσθέτει ο Γκαρσία-Πάντο.

Ο ειδικός εξηγεί ακόμη πως το να αναλύει κανείς τέτοιες θύελλες σκόνης δεν αποσκοπεί στο να τρομάξει τον κόσμο. Αντιθέτως, στοχεύει στην κατανόηση του φαινομένου και στη διαπίστωση της σημασίας του για την κοινωνία και το κλίμα. Η σκόνη, όπως τονίζει ο ειδικός, δεν είναι πάντοτε βλαβερή: για παράδειγμα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο θρεπτικό στοιχείο για τα δάση και τους ωκεανούς, δίνοντάς τους σίδηρο και φώσφορο.

Συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή η ποσότητα σκόνης στη Γη αυξάνεται, λέει ο Γκαρσία-Πάντο, κάτι που οφείλεται στην ανθρώπινη καλλιέργεια της γης, αλλά και στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ας φανταστούμε ένα κομμάτι αποξηραμένου χώματος. Εάν για παράδειγμα κάποιος το πατήσει ή περάσει από πάνω του με το αυτοκίνητο, θα απελευθερωθούν άπειρα σωματίδια, τα οποία «μετακινούνται ευκολότερα από τους ανέμους». Με την κλιματική αλλαγή, όταν υπάρχουν συνθήκες ξηρασίας, οι πηγές νερού στεγνώνουν. Όταν για παράδειγμα έχει ξεραθεί μια λίμνη, συνεχίζει ο ειδικός, «τα ιζήματα που παραμένουν στη λίμνη είναι πολύ διαβρωμένα και μπορούν να φτάσουν πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα».

Οι επιστήμονες πάντως δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το εάν η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει ή θα μειώσει τους ανέμους στη Γη, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πόσες και τι έκτασης θύελλες σκόνης θα λαμβάνουν χώρα στο μέλλον.

Πώς να μείνετε ασφαλείς σε μία θύελλα σκόνης

Εάν βρεθείτε στη μέση μιας θύελλας σκόνης στην Ευρώπη, ο Γκαρσία-Πάντο επισημαίνει πως πρέπει να κάνετε ό,τι θα κάνατε και σε μία συνθήκη όπου η ποιότητα του αέρα θα ήταν πολύ κακή. Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, οπότε πρέπει να φορά κανείς μάσκα και να μην αθλείται σε εξωτερικούς χώρους – ιδίως εάν πάσχει ήδη από κάποια ασθένεια του αναπνευστικού.

Πηγή: Deutsche Welle

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κύκλωμα προστασίας: Προφυλακίστηκαν η 37χρονη αξιωματικός της ΕΛΑΣ και δυο κατηγορούμενοι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους τρεις από την πρώτη ομάδα κατηγορούμενων που βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Ανακρίτριας Διαφθοράς για την δράση της...

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή και εκπτώσεις

Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων...

Καιρός: Βροχερός (και) σήμερα

Βροχερός θα είναι σήμερα ο καιρός σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Ειδικότερα, στο Ιόνιο, την Ήπειρο,...

Νέα χιόνια σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ευρυτανία – Ολονύχτια μάχη να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Επιμένει ο χιονιάς στη Φθιώτιδα, την Φωκίδα και την Ευρυτανία. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα και μετά και για 5 περίπου ώρες, με...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Δαν και Δανάη
ΕΛ.ΑΣ.: Κρίσεις υποστράτηγων

ΕΛ.ΑΣ.: Ξεκίνησαν οι κρίσεις

Με την αποστρατεία τριών από τους τέσσερις αντιστρατηγούς ξεκίνησαν οι κρίσεις στην ελληνική αστυνομία.  Συγκεκριμένα ως διατηρητέος κρίθηκε ο αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης ενώ αποστρατεύονται οι...

Το παρασκήνιο: Από την Σακελλαροπούλου στον Τασούλα

Τρεις βασικοί λόγοι φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο κλειδί στην απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το προηγούμενο διάστημα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Σταθερή” η κατάσταση στην Ευρώπη με το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «σταθερή» με την εξαίρεση της Μολδαβίας μετά την διακοπή...

Μητσοτάκης: Η θέση της Σερβίας είναι στην ΕΕ – Η Ελλάδα θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής, υπό τις...

Ορμπάν: Η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνη της

Οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ «θα εγκαταλείψουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία...

Η Ευρώπη στέλνει τον “Αργοναύτη” στη Σελήνη και ετοιμάζεται για ταξίδια στον Άρη (βίντεο)

Τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες στο Διεθνές...