Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Γιατί η Άγκυρα στοχοποιεί δύο νησιά – Ρεκόρ υπερπτήσεων σε Κίναρο και Κανδελιούσσα

Από τις αρχές του χρόνου, τουρκικά UAV και κάποιες φορές και μαχητικά F-16 πέταξαν 29 φορές πάνω από την Κίναρο και την παρακείμενη νησίδα Γλάρος και 23 πάνω από την Κανδελιούσσα.

Αριθμός ρεκόρ υπερπτήσεων  πάνω από την Κίναρο και την Κανδελιούσσα από τα τουρκικά UAV έχει καταγραφεί από τις αρχές του χρόνου. Οι τέσσερις λόγοι για τη στόχευση αυτών των δύο νησιών είναι η ένταξή τους στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», η προβολή δυνατοτήτων των Bayraktar, οι κατασκοπευτικές αποστολές, αλλά και η απάντηση στις ασκήσεις ανακατάληψης νησίδων που κάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Μηνύματα για τη δυνατότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) ότι έχουν άμεση επιχειρησιακή εικόνα και πρόσβαση ακόμα και σε σημεία στα οποία θεωρητικά στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μπορεί να παρέμβουν αποτελεσματικά και άμεσα αποτελούν τα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ακατοίκητα ή και κατοικημένα μικρονήσια, όπως αυτά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο χθες και προχθές η Κίναρος και η Κανδελιούσσα Νισύρου έγιναν στόχος υπερπτήσεων τουρκικών UAV συνολικά επτά φορές (πέντε και δύο αντιστοίχως).

Από τις αρχές του χρόνου, τουρκικά UAV και κάποιες φορές και μαχητικά F-16 πέταξαν 29 φορές πάνω από την Κίναρο και την παρακείμενη νησίδα Γλάρος και 23 πάνω από την Κανδελιούσσα.

Φυσικά η Κίναρος και η Κανδελιούσσα δεν είναι τα μόνα μικρονήσια που βρίσκονται στο στόχαστρο της Αγκυρας. Κατά καιρούς στοχοποιούνται το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες με την Παναγιά στα ανατολικά της Χίου.

Οι βασικοί λόγοι για τη στοχοποίηση αυτών των δύο μικρών νησιών τις τελευταίες ημέρες είναι οι εξής:

– Πρώτον, για να υποστηρίξουν στην πράξη τη γενικότερη τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περί νησιών ακαθόριστης κυριαρχίας στο Αιγαίο, κατηγορία στην οποία, κατά την Αγκυρα, εμπίπτουν τόσο η Κίναρος όσο και η Κανδελιούσσα.

Την τουρκική πλευρά ενοχλεί το γεγονός ότι και τα δύο μικρονήσια διαθέτουν υποδομές. Η Κίναρος είναι κατοικημένο νησί, καθώς ζει μόνιμα εκεί η Ειρήνη Κατσοτούρχη, το σπίτι της οποίας ανακατασκευάστηκε, μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Η Κανδελιούσσα διαθέτει επίσης κάποιες κτιριακές υποδομές και συγκεκριμένα ένα φάρο.

–Δεύτερον, προκειμένου να δείξουν ότι η εμβέλεια των Bayraktar είναι τέτοια που μπορεί να επιχειρήσουν με άνεση και άμεσο έλεγχο από τους σταθμούς διοίκησής τους στα μικρασιατικά παράλια ακόμα και σε σημεία που βρίσκονται πέρα από το στενά νοούμενο Ανατολικό Αιγαίο. Αποτελεί, επίσης, έναν φθηνό τρόπο επιτήρησης του Αιγαίου, καθώς τα Bayraktar έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος πτήσης ανά ώρα.

– Τρίτον, προκειμένου να δείξουν ότι σε περίπτωση κατάληψης από τις ΤΕΔ ενός από αυτά τα νησιά ή αντιστρόφως σχεδιασμού οχύρωσής τους προς αποφυγήν, τα τουρκικά UAV είναι σε θέση να επιχειρήσουν με επιτυχία. Και στα δύο μικρονήσια έχουν γίνει ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα στην Κανδελιούσσα στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σενάρια ανακατάληψης νησίδας σε περίπτωση πολεμικής κρίσης. Οι πτήσεις τουρκικών UAV αποτελούν μήνυμα και προς απάντηση αυτών των σεναρίων.

–Τέταρτον, το γεγονός ότι τα τουρκικά UAV πραγματοποιούν επιχειρήσεις αποτύπωσης της κατάστασης σε περιοχές που κατά καιρούς οι ΤΕΔ προσδιορίζουν ως υψηλού ενδιαφέροντος. Εν ολίγοις τα UAV πραγματοποιούν κατασκοπευτικές αποστολές προκειμένου να αποτυπώσουν σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας κινήσεις που μπορεί να κάνουν ή υπολογίζουν ότι μπορεί να σχεδιάζουν στην περιοχή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας δημοσιοποιεί κατά καιρούς υλικό που χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, «αποδείξεις» ότι το Λιμενικό Σώμα προχωρεί σε βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks).

Οι υπερπτήσεις, δεδομένου ότι συμβαίνουν σε κενό επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυξάνουν και τις πιθανότητες ατυχήματος. Ακόμα και αυτός ο δίαυλος μεταξύ των υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ φαίνεται ότι αδρανεί, λόγω, βέβαια, του γενικευμένου επιθετικού κλίματος από την πλευρά της Αγκυρας.

Ράπισμα Μπορέλ: «Αδιαπραγμάτευτη» η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

«Διπλωματική σφαλιάρα» στην τουρκική προκλητικότητα ρίχνει με επιστολή του προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών,Μεβλούτ Τσαβούσογλο , ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή του κ. Τσαβούσογλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απαντητική επιστολή του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα:

«Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

«Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Είναι βαθιά πεποίθηση [του ύπατου εκπροσώπου] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων το Κυπριακό και την πορεία των...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...

Αλέξης Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές «λύσεις»

Παρέμβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσσόβου στον Οργανισμό». Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ...

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα λάβει μέρος σήμερα και αύριο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιείται...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα; Ότι «βγήκαν όλοι νικητές και ΄χάσαν όλοι οι άλλοι» που θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αιγαίο: H Άγκυρα επιστρέφει στις «παλιές συνήθειες» – Δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά την πάγια πρακτική Για...

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην καρδιά...

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος...

Άγκυρα: “Τρομοκρατική επίθεση” – Ισχυρή έκρηξη

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά...